Polar vin og viten | Kortfilm fra Grønland og Sápmi

Polar vin og viten | Kortfilm fra Grønland og Sápmi

Tilhører tema:
Polar vin og viten

I samarbeid med Polarmuseet inviterer vi til en ny utgave Polar vin og viten.

Denne gang viser vi ikke én langfilm, men tre kortfilmer som alle kretser rundt post-koloniale kamper.

Førsteamanuensis Hanne Hammer Stien innleder til filmene. Hennes forskningsinteresser er blant annet museologi og kuratorisk praksis, fotohistorie og fototeori, samtidskunst og kunstteori, og samisk og grønlandsk kunst. I tillegg kuraterer og kritiserer Stien kunst og kultur.

Stien beveger seg innenfor nordlige verdener både i forskning, kuratering og kritikk. Hennes bredde i praksiser gir en rik og egenartet verdensanskuelse.

To av filmene er fra Kalalliit Nunaat (Grønland) og en fra Sápmi.


Ivalu (Danmark/Grønland, Regi: Anders Walter & Pipaluk K. Jørgensen)

Ivalu har rømt. Hennes lillesøster leter etter henne i en hemmelighetsfull og tøff grønlandsk natur, hele tida med spørsmålet hvorfor søstera har rømt? Å finne svaret blir presserende.

Where Dreams are Forgotten (Grønland, Regi: Inuk Jørgensen)

Lokalbefolkningen i et sørgrønlandsk samfunn kjemper en postkolonial kamp mellom bosetting og utvikling. En kamp hvor den yngste generasjonen ofte blir glemt. Den grønlandske barnetalspersonen beskriver filmen slik: "Med filmen treffer regissøren akkurat der han skal. Sannheten. Og bare ved å se den kan vi handle."

Home River (Finland/Sápmi, Regi: Scott Thornton & Kati Eriksen)

Samenes fiskerier i Deatnu-elva (Tana-elva) har representert både levebrød og åndelig praksis i århundrer. Finlands restriksjoner har endret livet langs elva. I 2017 brøt tre samiske kvinner loven for å beskytte og videreføre det samiske samfunnets tradisjoner og levevis. At staten er motkraften mot urfolksrettigheter er også her temaet.

Filmene har en samlet spilletid på 46 min.

Tidligere visninger:

  • tirsdag 28.11.23 Kl. 18:30