Sesongstart: Her er programmet for februar

Et nytt år fylt med masse deilig film står for døren. Velkommen til ny sesong på Cinemateket!
I januar har Verdensteatret vært travelt opptatt som en av mange kinosaler i bruk under Tromsø internasjonale filmfestival (TIFF). Til sammen hadde vi hele 48 forestillinger hos oss under festivalen og flere tusen filmelskere har vært på besøk. Den 33. utgaven av festivalen har vært en vellykket en og det er tydelig at publikum setter stor pris på å møtes i kinosalene igjen, uten restriksjoner og gjerne med en sosial ramme rundt. Vi ser fram til å fortsette den gode kinostemningen videre utover året og gleder oss masse til å ta fatt på en ny sesong!

Blodig romantisk åpningsfilm
Vårsesongen starter med et brak når True Romance ruller over lerretet! Tony Scotts voldelige, men akk så romantiske filmatisering av Quentin Tarantinos aller første manus har 30-årsjubileum i år og vi feirer med å vise klassikeren på flott 35mm format. Christian Slater og Patricia Arquette spiller turtelduene Clarence og Alabama som i et forsøk på å starte et nytt liv sammen tilfeldigvis ender opp med en koffert full av kokain, tilhørende Detroits nådeløse mafiaboss i Christopher Walkens skremmende skikkelse. Clarence og Alabama rømmer til Hollywood, med en plan om å selge dopet for så å leve lykkelig som rikfolk i alle sine dager, men etter hvert får både gangsterne og politiet nyss i planene. True Romance ble ingen umiddelbar hit da den kom, men har senere vokst til å bli en høyt anerkjent kultfilm som i dag regnes som en av 90-tallets tidløse klassikere. Med et stjernegalleri en filmplakat knapt har sett maken til, med bla. Gary Oldman, Val Kilmer, James Gandolfini, Dennis Hopper og Brad Pitt - alle i uforglemmelige roller - er dette en blodig, men vakker kjærlighetshistorie som viser at romantikken fortsatt ikke er død! John-Kristian Dalseth, programsjef på Cinemateket vil holde en innledning før filmen på åpningskvelden lørdag 4. februar. Dette blir stas!
Retrospektiv | Michael Mann
Michael Mann er blant USAs mest anerkjente og innflytelsesrike filmskapere, som har satt sitt preg på den moderne amerikanske filmhistorien med en filmografi som er like variert som den er imponerende. Han er spesielt kjent for sine krimfilmer som nesten er blitt som en egen sjanger å regne, hvor hans intense stil og fargerike foto har inspirert flere kjente regissører i generasjonen som kom etter ham. Han sitter også i styret for the Directors Guild of America, den viktigste bransjeorganisasjonen for amerikanske filmskapere. Denne måneden fyller han 80 år og vi markerer dette med et retrospektiv på fire av Manns beste filmer som spenner over hele hans fantastiske karriere.

Etter sin spede start i TV-bransjen hvor han regisserte og produserte flere serier debuterte han som spillefilmregissør med den hardtslående Thief i 1981. Filmen deltok i hovedkonkurransen ved filmfestivalen i Cannes som gjorde at en hel filmverden umiddelbart fikk opp øynene for den stilsikre regissøren. Hovedrollen i filmen spilles av James Caan (som gikk bort i sommer) som har uttalt at dette er hans personlige favorittfilm han har spilt i – sammen med Gudfaren. Den siste mohikaner fra 1992 var Manns mest ambisiøse film hittil, basert på James Fenimore Coopers berømte roman. Daniel Day-Lewis spiller hovedrollen som Hawkeye i dette storslåtte og actionfylte dramaet, som for alvor etablerte Mann som en av Hollywoods mest ettertraktede regissører. Dette skulle forsterkes ytterligere med utgivelsen av Heat noen år senere, ansett av mange som Manns magnum opus. Rivaliseringen mellom Al Pacino og Robert De Niro i dette nydelige krimdramaet er fortsatt et av de mest omtalte i den moderne filmhistorien, for ikke å snakke om den legendariske kaféscenen som stadig brukes som et prakteksempel i både skuespill, klipp og regi på filmskoler over hele verden! Krim langs gatene i Los Angeles var også bakteppet for Collateral (2004), et intenst og spenningsfylt drama med smellvakkert foto, og en inntil da ukarakteristisk rolletolkning av Tom Cruise som leiemorderen som jobber seg gjennom en liste av offer med Jamie Foxx (som ble Oscarnominert for sin rolle) som motvillig sjåfør. Serien starter med Heat 5. februar, på selve 80-årsdagen til Mann og med unntak av Thief vises alle filmene fra nydelig 35mm format fra Nasjonalbibliotekets arkiv. Det vil være innledninger foran flere av forestillingene.

Månedens klassikere
Cinematekene i Norge viser hver måned et felles program med en klassikere fra filmarkivene verden over og i februar kommer perlene på rekke og rad. Eraserhead er en debutfilm av de sjeldne, og kanskje David Lynch sin mest bisarre film. I En gang var vi krigere (hovedbilde), New Zealands største publikumssuksess gjennom tidene, følger vi en maori-familie som rives i stykker som en følge av fattigdom, rus og vold. Tatt av vinden er en av filmhistoriens største klassikere, et epos som trollbinder med sin tragiske romanse og storslåtte visuelle stil. Vi viser filmen to ganger i februar og første forestilling er selvsagt på Valentine's Day! Glem The Notebook, Dirty Dancing og Pretty Woman - ta med din utkårede til en uslåelig romantisk filmkveld i storslått Hollywood stil! Old Joy er en melankolsk historie om vennskap slik bare Kelly Reichardt kan gjøre det. Franske Catherine Breillat står bak en rekke provokative filmer om vonde og ubehagelige følelser knyttet til seksualitet, og Til min søster er intet unntak. Den norske drabantbyklassikeren over alle, Støv på hjernen (bildet), er fremdeles hylende morsom, og en herlig tidsreise tilbake til 1950-tallets Oslo. Briller er den japanske regissøren Naoko Ogigamis hyllest til et enklere liv langt fra storbyens og modernitetens heseblesende tempo. David Bowie har aldri vært bedre på lerretet enn i Nicolas Roegs The Man Who Fell to Earth, en dvelende science fiction-fabel der Bowie spiller et romvesen som kommer til jorden og slår seg opp innen kommunikasjonsteknologi. Mandag 27. februar kan filmen attpåtil sees i en herlig double-bill med Moonage Daydream, den rykende ferske dokumentaren om Bowies liv. Et bredt spekter av filmer som garantert har noe for alle!

Polar vin og viten: Historjá – Broderi for Sápmi
I samarbeid med Polarmuseet, Norges arktiske universitetsmuseum fortsetter vi i år vår populære filmserie Polar vin og viten. Årets første utgave finner sted 20. februar når vi i samarbeid med Institutt for språk og kultur ved UiT Norges arktiske universitet viser Historjá – Broderi for Sápmi. Filmen er en blendende vakker og gripende dokumentar om den samiske kunstneren Britta Marakatt-Labba. Gjennom en blanding av nydelige naturbilder og arkivmateriale gir denne filmen også et innblikk i samisk historie og hvordan klimaendringene truer livsgrunnlaget til den samiske kulturen. Filmen tar utgangspunktet i Marakatt-Labbas hovedverk «Historjá», et 24 meter langt broderi som skildrer motiver fra samisk historie. Broderiet henger på universitetet i Tromsø og var utstilt på Documenta 14 i Kassel, en av kunstverdens viktigste visningsplattformer. I høst var hun aktuell som en av de utvalgte til kunstbiennalen i Venezia. Filmen vant nylig Guldbaggen, Sveriges største filmpris, for årets beste dokumentarfilm. Svein Aamold, professor i kunstvitenskap vil holde innledning foran visningen mandag 20. februar.

Nye kvalitetsfilmer
Vi kan også by på flere gode nye filmer denne måneden. Aftersun er en sensasjonelt god debutfilm fra regissør Charlotte Wells, som har plukket opp priser på løpende bånd fra flere filmfestivaler verden over i høst. Den gjorde også storeslem under den den prestisjetunge British Independent Film Awards i desember hvor den blant annet vant prisene for beste film, beste regi og beste manus. Og som ikke det var nok mottok Paul Mescal nylig en Oscar-nominasjon for sin fantastiske hovedrolle! Vanskapte land hadde premiere i det anerkjente Un Certain Regard programmet ved fjorårets filmfestival i Cannes og har siden vunnet flere priser på større internasjonale festivaler, blant annet i Chicago, London og San Sebastian. Filmen er et saktegående, men uovertruffent stilsikkert drama som utspiller seg i Islands vakre, men nådeløse natur. Min vakre stjerne er en varm, men bittersøt fortelling fra Hirokazu Kore-eda, regissøren av blant annet Gullpalmevinneren Shoplifters (som ble vist hos oss i 2019). Song Kang-Ho (kjent fra Parasitt) spiller hovedrollen, som gav ham prisen for beste skuespiller ved filmfestivalen i Cannes. Definitivt en av årets vakreste filmopplevelser! Nitram er et tankevekkende og skremmende portrett av en ensom og forstyrret ung mann, fantastisk spilt av Caleb Landry Jones som tidvis er vondt å se på, men som er utsøkt filmkunst fortalt med en stødig hånd av regissør Justin Kurzel.

Fotokunst og film
Vi gleder oss også til å vise den fantastiske nye dokumentarfilmen All the Beauty and the Bloodshed. Laura Poitras er best kjent for den Oscar-belønte Edward Snowden-dokumentaren Citizenfour og Risk om Julian Assange, som ble vist hos oss i henholdsvis 2015 og 2017. I sin nye film skildrer hun nok en gang et modig individ, Nan Goldin som tar opp kampen mot mektige aktører. Dette er en sterk og oppløftende film som ble belønnet med Gulløven under filmfestivalen i Venezia og nylig ble Oscarnominert i kategorien for beste dokumentar. På vår første forestilling av filmen 10. februar vil Marthe T. Fjellestad, kurator ved Perspektivet Museum holde en innledning før filmen.

Priser og medlemskap
En nyttig oppdatering helt til slutt: fra og med i år vil trofaste publikummere legge merke til at vi har endret litt i billettmodellen vår. Som kjent lønner det seg å være medlem ved Cinemateket om man liker å se film hos oss, og man kan spare mange kroner om man ser flere enn fem filmer i sesongen. Før kjøpte man medlemskap til Cinemateket og fikk billett til sin første film med på kjøpet, og kunne hente ut et fysisk medlemskort om man ønsket det. Fra nå av vil medlemskap ved Cinemateket være noe man kjøper ved siden av, som deretter gir mulighet til å kjøpe billetter til rabattert medlemspris resten av sesongen. Et medlemskap hos oss koster kr. 100,- per sesong og ved kjøp av dette får man en referansekode som man bruker for å kjøpe billetter til medlemspris. En billett i kategorien Medlem koster kr. 110,- mens ordinær billettpris på Cinemateket er kr. 130,-
Med andre ord lønner det seg fort å være medlem, og ved fremvisning av kjøpt medlemskap får man også rabatt på utvalgte varer hos Verdensteatret Bar. Les mer og kjøp medlemskap og billetter her!
Vi gleder oss kjempemasse til en ny sesong og ser fram til å møte dere i kinosalen. Velkommen til Verdensteatret!