Torsdag 18. august åpner Verdensteatret dørene for en ny spennende sesong på Cinemateket!

Kinosalen er nyvasket, prosjektøren er kalibrert, kinomaskinene er nysmurte og den digitale billettluka er åpnet - endelig er det klart for ny sesong på Cinemateket og høstens første program er klart!

Vi åpner med et brak torsdag 18. august med et av filmhistoriens mest elskede verk: THE GODFATHER. Francis Ford Coppolas mesterverk har 50-årsjubileum i 2022 og i den anledning har Paramount restaurert filmen i 4K og med remastret lydspor som gjør at filmen aldri har sett eller hørtes bedre ut! Filmen har hatt flere jubileumsvisninger i USA tidligere i år og verden rundt for øvrig. Ved årets filmfestival i Cannes ble filmen presentert på en storslått utendørsvisning på stranden! Nå kan norske publikummere også se denne ubestridte klassikeren på det store lerret hvor den virkelig kommer til sin rett.

I anledningen setter vi også naturligvis også opp del 2 og 3 i sagaen om Corleone-familien. THE GODFATHER PART II er av mange ansett som den beste filmen i serien, og en av veldig få tilfeller i filmhistorien hvor en oppfølger lever opp til originalen – og vel så det! Filmen ble belønnet med hele 6 Oscar i 1975, blant annet for beste film, regi, manus og beste mannlige hovedrolle for Robert De Niro, som er makeløs som den unge Vito Corleone. Del 3 i serien har vært delvis utskjelt, delvis elsket, men kan ikke oversees i denne mektige trilogien. Coppola hadde flere ganger uttalt at han aldri ble helt fornøyd med filmen, og for tre år siden fikk han anledning til å klippe den om og kunne da presentere sin ultimate utgave av filmen THE GODFATHER CODA: THE DEATH OF MICHAEL CORLEONE. Versjonen som blant annet inneholder både en ny begynnelse og slutt vises nå på kino i Tromsø for første gang!

RETROSPEKTIV: GUS VAN SANT

Gus van Sant er en manusforfatter, produsent og regissør som i løpet av de siste tretti årene har markert seg tydelig i den moderne amerikanske filmhistorien. Han er en av å regissører som har nytt stor suksess med både uavhengig og kommersiell film, som aldri ser ut til å miste evnen til å overraske eller engasjere med sine prosjekter. Hans filmer berører ofte tematikk fra underkulturer og miljøer som sjelden får mye oppmerksomhet i amerikansk film, og han var en ledende figur i bevegelsen New Queer Cinema på starten av 90-tallet. Han slo for alvor igjennom i skiftet fra 80- til 90-tallet med filmene Drugstore Cowboy (1989) og MY OWN PRIVATE IDAHO (bildet, 1991) og oppnådde også stor kommersiell suksess med GOOD WILL HUNTING i 1997, som også resulterte i hans første Oscarnominasjon. Han har vunnet priser ved flere av verdens største filmfestivaler som i Berlin og Toronto, samt i Cannes hvor han vant Gullpalmen for ELEPHANT i 2003. Hans foreløpige siste spillefilm DON’T WORRY, HE WON’T GET FAR ON FOOT kom i 2018. Gus van Sant fylte 70 år i slutten av juli og i den anledning feirer vi den amerikanske regissøren med et retrospektiv på fire av de overnevnte filmer, hvorav tre på lekkert 35mm format!

THE THING 40 ÅR

John Carpenters mektige skrekk-klassiker fyller 40 år! Sommeren 1982 var et viktig populærkulturelt tidspunkt. Da hadde en rekke klassikere sin premiere i løpet av noen få måneder: Star Trek II – The Wrath of Khan, E.T., Blade Runner, samt THE THING. Filmen som faktisk hadde premiere samme dag som Blade Runner, og hadde tittelen Tingen fra en annen verden på norske kinoer brukte tid på å skrive seg inn i historiebøkene. Begge filmene ble avvist av kritikere så vel som publikum og ble avskrevet av sine respektive filmselskaper som skuffende flopper. Om Michael Ciminos Heaven's Gate drepte Hollywood-auteuren, så var The Thing og Blade Runner nær ved å gjøre det samme for sjanger-auteuren. Derimot ble begge filmene reddet av en viktig nyvinning: hjemmevideoen. Utover 80- og 90-tallet gjorde VHS, samt laserdisken, begge filmene til publikumsfavoritter og The Thing ble en legendarisk klassiker innen skrekkfilmen på grunn av sin sikre regi, intenst paranoide stemning og de banebrytende, fysiske effektene som førti år senere fortsatt imponerer. The Thing påvirker fortsatt filmskapere i dag og blant andre Quentin Tarantinos The Hateful Eight står i stor gjeld til filmen. Se filmen i en lekker nyrestaurert 4K utgave på Verdensteatret!

VORTEX AV GASPAR NOÉ

Gaspar Noé (avbildet her utenfor Verdensteatret under sitt besøk på TIFF i 2019!) er tilbake! Den kontroversielle og prisvinnende franske regissøren av Climax og Irreversible er tilbake med et sterkt og originalt nytt drama. VORTEX tar oss med inn i hverdagen til et aldrende par som og deres tanker om alder, demens og død. Denne nye filmen fra Noé skiller seg ut fra resten av filmografien hans: I dette intime dramaet, fortalt på delt skjerm, funderer han over eksistensielle spørsmål med visuell tilbakeholdenhet. I motsetning til regissørens tidligere filmer, preget av eksplisitte scener med sex og vold, og en ofte ladet, hallusinogen visuell stil, er VORTEX en kontemplativ film med et minimum av filmatiske grep. Gaspar Noé begynte å jobbe med denne filmen etter at han fikk en alvorlig hjerneblødning, som nesten tok livet av ham.

SPENCER: 25 ÅR ETTER DIANAS DØD

31. august 1997 omkom Prinsesse Diana i en tragisk bilulykke i Paris. I anledning 25-års markeringen byr vi på et gjensyn med en av fjorårets aller beste filmer. Kristen Stewart leverer sitt livs rolle og mottok en velfortjent Oscarnominasjon for sin innsats i SPENCER, en mektig og slående vakker film om hva som kan ha forløpt over de dramatiske siste dagene av hennes ekteskap med Prins Charles.

I tillegg til alt dette byr vi også på gratis filmvisning av CASABLANCA BEATS for studentene under DebutUKA 24. august, og samme kveld inviterer også Tromsø Filmklubb til visning av PRINSESSEBRUDEN og slipper sitt program for høsten!

Vi gleder oss vilt til en ny innholdsrik sesong og ønsker alle sammen hjertelig velkommen tilbake til Cinemateket!

Her finner du programkalenderen og alle billetter!