Velkommen til en ny sesong på Cinemateket!

Etter både juleferie og en januar som arena for Tromsø internasjonale filmfestival er Verdensteatret endelig klare for å åpne dørene for en ny sesong på Cinemateket! Februar måned er tettpakket med høydepunkter og her kan du lese om noe av det du kan oppleve hos oss den kommende måneden!

Dog Day Afternoon

Sidney Lumets brennhete krimdrama med Al Pacino i en av sine aller beste roller har 50-årsjubileum og vi feirer med å sette opp denne klassikeren som åpningsfilm for sesongen! Filmen som hadde tittelen Het ettermiddag da den gikk på norske kinoer er basert på en sann historie om et bankran i Brooklyn som gikk fullstendig galt en varm augustdag. Pacino er uforglemmelig i rollen som Sonny, en desperat og ustabil mann som vil rane banken for å få råd til å gi kjæresten kjønnsskifteoperasjonen han så inderlig ønsker seg. På åpningsforestillingen søndag 2. februar vil programsjef ved Cinemateket John-Kristian Dalseth holde en innledning før filmen, og samtidig fortelle litt mer om programmet for våren.

David Lynchs siste film

16.januar kom den triste beskjeden om at David Lynch er død. En hel filmverden sørger over mesterregissøren som har vært med å omdefinere den amerikanske filmhistorien over flere tiår. Vi planlegger å vise masse David Lynch film fremover og vi begynner med det som da skulle vise seg å bli hans siste spillefilm, Inland Empire fra 2006. Filmen er en gåtefull, eksperimentell reise i underbevissthetens labyrinter med Lynchs muse Laura Dern i en uforglemmelig hovedrolle.

Cinematekenes klassikere

Sammen med de andre Cinematekene i Norge byr vi hver måned sammen på noen nøye utvalgte klassikere og februar er full av godbiter. En uendelig himmel og et vidstrakt hav. Fargene grønt, brunt, hvitt og blått; jordens og sfærens farger. Et bladløst dødt tre plantet i slettens jord og støttet opp av stener. Slik innledes mesterregissør Andrej Tarkovskijs siste film Offeret. Filmen fikk juryens spesialpris ved Cannes-festivalen våren 1986 og i desember samme år døde Tarkovskij, knapt 54 år gammel. Det svenske filminstituttet har nå gitt filmen en velfortjent og storslått digital restaurering i 4K som gjør den enda mer uforglemmelig på det store lerret. Rød ørken er Michelangelo Antonionis tidløse klassiker fra 1964. Filmen som vant Gulløven ved filmfestivalen i Venezia for seksti år siden er fortsatt en slående visuell opplevelse, som eksperimenterer med fargebruk på film. Carrie var den første av Stephen Kings bøker som ble filmatisert og den sjokkerte en hel filmverden da den kom ut for snart 50 år siden. Den ble en umiddelbar suksess og står fortsatt som en av de mest lønnsomme grøsserne noensinne laget. Filmen ble også anerkjent av filmkritikerne og både Sissy Spacek og Piper Laurie ble Oscarnominert for sine roller. Den markerte også et nytt gjennombrudd for regissør Brian De Palma, som med Carrie for alvor etablerte seg som en av de mest spennende og allsidige filmskaperne i Hollywood. Vi viser filmen i en fantastisk flott nyrestaurert 4K-utgave.

Sist, men ikke minst inviterer vi til Breakfast at Tiffany’s, en av tidenes mest elegante romantiske komedier, men likevel ikke helt uten spor av den opprinnelige svartere undertonen fra boka til Truman Capote. Audrey Hepburn er ikonisk i rollen som Holly Golightly, en naiv og eksentrisk jetsetter og luksusprostituert på Manhattan som jakter en skikkelig riking å gifte seg med.

Ny og gammel animasjonsperle

Ghost in the Shell har utrolig nok rukket å bli 30 år og vi feirer med å utrope den til en moderne klassiker! Da filmen kom i 1995 hadde ennå ikke anime-feberen feid inn over vesten for fullt, men denne godbiten hjalp sterkt til med å befeste sjangeren som noe langt mer enn lett underholdning fra Japan. Regissør Mamoru Oshii var allerede tungt etablert med filmer som Angel’s Egg (1984) og Maroko (1990), men av alle hans fantastiske arbeider – både som regissør og manusforfatter – er det nok Ghost in the Shell som står igjen som kronen på verket. Mars Express fra 2023 nikker klart og tydelig til både Ghost in the Shell og andre sci-fi klassikere som 2001: A Space Odyssey og Robocop, samt spill som Another World, men står likefullt støtt som et selvstendig verk. Vi befinner oss i år 2200. Jordkloden har forfalt til en slum, så de rikeste har forflyttet seg til syntetiske bosetninger på Mars. Etter et oppdrag på jorden kommer privatetterforskeren Aline sammen med makkeren Carlos (en android erstatter for vennen som døde noen år tidligere) tilbake til Mars. Snart dukker en ny klient opp – en far leter etter sin datter, en kybernetikk-student. Når Aline og Carlos begynner å nøste i saken, viser det seg at forsvinningen er koblet til noe mye større, og noe svært farlig. Mars Express er preget av en stilfull, detaljert og rik strek, skapt gjennom et team av animatører med ulike tilnærminger og gjennom bruken av kontrasterende teknikker, som gjør den som skapt for det store lerret.

Gattaca

Som et formidlings- og rekrutteringstiltak presenterer forskningsgruppen CRAFT og nettverket ENCODE ved Universitetet i Tromsø en egen filmserie ved Cinemateket. Med bakgrunn i pågående og planlagte forskningsprosjekter viser vi en rekke filmer som tar opp temaer som autonome teknologier, automatisering, kunstig intelligens og forholdet mellom menneske og maskin. Årets første utgave i serien CRAFT & ENCODE presenterer byr på Gattaca, en fantastisk fremtidsthriller fra Andrew Niccol - manusforfatteren bak The Truman Show. Ved å utfordrende et system besatt av genetisk perfeksjon i en nær fremtid, tar Vincent – en mann stemplet som en «In-Valid» – identiteten til et medlem av den biologiske eliten for å forfølge sin drøm om å reise ut i verdensrommet med Gattaca Aerospace Corporation. Men en uke før oppdraget sitt blir Vincent mistenkt som en mulig gjerningsperson i en drapssak. Med en utrettelig etterforsker i hælene og en kollega han har forelsket seg i som begynner å mistenke bedraget hans, begynner Vincents drømmer gradvis å gå i oppløsning. Gattaca er en stilsikker og spennende thriller fra 1997 med Ethan Hawke og Uma Thurman i hovedrollene, samt Jude Law i en av sine aller første filmroller. Holger Pötzsch ved Universitetet i Tromsø vil holde en innledning før filmen tirsdag 11. februar.

Led Zeppelin

Årets første utgave av vår filmserie Musikk på kino byr på den aller første autoriserte dokumentarfilmen om et av verdenshistoriens største rockeband! Becoming Led Zeppelin utforsker opprinnelsen til denne ikoniske gruppen og deres meteoriske oppstigning på bare ett år, mot alle odds. Drevet av enestående, psykedeliske, aldri tidligere viste opptak, opptredener og musikk, utforsker Bernard MacMahons opplevelsesrike filmatiske odyssé Led Zeppelins kreative, musikalske og personlige opprinnelseshistorie. Filmen blir fortalt med Led Zeppelins egne ord og er den første offisielt godkjente filmen om gruppen. Kjetil Andreassen, Zeppelin-fan og musikkfaglig rådgiver ved Tvibit vil holde en innledning til filmen 13. februar. Gå ikke glipp av denne på kino!

Ny kvalitetsfilm

På Cinemateket viser vi ikke bare gamle klassikere, men byr også på ferske og gode kvalitetsfilmer! The Outrun (hovedbilde) er et knallsterkt drama om avhengighet og desperasjon, hvor den alltid fantastiske skuespilleren Saoirse Ronan leverer en fantastisk rolleprestasjon som alkoholikeren Rona. Filmen som gikk sin seiersgang på flere store filmfestivaler i fjor, som Sundance og i Berlin, får ikke ordinær kinodistribusjon i Norge, men vises eksklusivt på Verdensteatret i februar. Parthenope – Napolis skjønnhet er en ny smellvakker fortelling fra Oscarvinner Paolo Sorrentino, regissøren av The Great Beauty og The Hand of God. Her blander mesterregissøren antikk mytologi og moderne, lett mytologisert lokalhistorie for å tegne et fengslende portrett av Sør-Italias største by, og resultatet er storslagen filmkunst av klassisk italiensk støpning. Conclave er et storslått kammerdrama som følger en av verdens mest hemmelighetsfulle og eldste begivenheter – å velge en ny pave. Filmen er basert på Robert Harris' bestselgende bok og har vært vist på flere store filmfestivaler i høst. Den ble nominert til hele seks Golden Globes og vant også prisen for beste adapterte manus.

Heretic er kanskje en av vinterens mest oversette godbiter, med Hugh Grant i en uventet og ellevilt god hovedrolle. Filmen følger to unge mormon-misjonærer, som tvinges til å sette troen sin på prøve da de banker på døren til den imøtekommende Mr. Reed. Filmen er en høykvalitets grøsser, men også så mye mer enn det. Det er også et suggerende kammerspill, med et sylskarpt manus som diskuterer store spørsmål som religion, liv og død på en heftig og enormt underholdende måte. Kjærlighet vant den internasjonale kritikerprisen FIPRESCI ved årets TIFF og er et nytt varmt drama fra en av Norges mest prisvinnende filmskapere Dag Johan Haugerud, regissøren av blant annet Barn og Som du ser meg. Filmen hadde verdenspremiere ved filmfestivalen i Venezia i september, som var første gang på førti år en norsk film deltok i hovedkonkurransen der. Filmen har mottatt fantastiske anmeldelser, med terningkast 5 fra blant andre Aftenposten, FilmMagasinet, Klassekampen og NRK.

Femti år i gjøkeredet

Jack Nicholson storspiller i Milos Formans nådeløse skildring av et psykiatrisk sykehus, i en av 70-tallets aller beste filmer, og en milepæl i amerikansk filmhistorie. One Flew over the Cuckoo's Nest, som hadde norsk tittel Gjøkeredet er ingen komedie, og var heller ikke ment som en satire. Forman har uttalt at han bare ønsket å fortelle en historie om en person som blir plassert på en mentalinstitusjon, og livet på denne institusjonen. Men filmen fungerte satirisk. Den er basert på Ken Keseys roman, som ble en kultbok på 60-tallet for alle dem som følte seg som utskudd, eller ikke ville passe inn i det etablerte samfunnet. I filmen ble bokas karikerte måte å beskrive sykehusets ansatte på tonet ned, noe som sannsynligvis var helt nødvendig for å få det til å fungere som film. Resultatet ble en realistisk framstilling som er like opprørende som morsom. Og på langt nær så banal som en slik historie kunne ha blitt. Filmen høstet hele fem Oscarstatuetter, inkludert beste film, manus og regi. Nicholson fikk også prisen for beste mannlige hovedrolle og beste kvinnelige hovedrolle gikk til Louise Fletcher for hennes uforglemmelige sykesøster Ratched. Filmen har 50-årsjubileum i 2025 er vi viser filmen i en flott nyrestaurert utgave!

Perler på 35mm

Hver måned byr vi også alltid på et utvalg klassikere vist på analogt format - det vil si 35mm og god gammeldags film på rull fra Nasjonalbibliotekets arkiv! I februar viser vi mesterregissør Mike Nichols nydelige Closer fra 2004, et samstemt kammerspill om parforhold, sex, utroskap og livets tøffeste valg med et fantastisk ensemble foran kamera med Julia Roberts, Jude Law, Natalie Portman og Clive Owen. I tillegg til denne kan du se Bound, debutfilmen til The Wachowskis, duoen som senere skulle gå hen og lage en av filmhistoriens største suksesser The Matrix. Deres første film en av 90-tallets aller beste og mest stilsikre thrillere, med kultheltinnene Jennifer Tilly og Gina Gershon i brennhet og sexy samspill som elskerne som våger å stjele penger fra mafiaen med en plan om å rømme vekk sammen!

I tillegg til alt dette starter også både Tromsø Barnefilmklubb og Tromsø Filmklubb opp nye semester på onsdager og lørdager, og vi kan også love en overraskelse eller to i løpet av februar. Velkommen til en ny herlig sesong på Verdensteatret!

Billetter til alle månedens forestillinger ligger ute nå - og husk at hvis du planlegger å se flere enn fire filmer hos oss i vår (noe du selvfølgelig gjør!) lønner det seg å kjøpe medlemskap for billigere billetter og rabatter i baren!