SEPTEMBER PÅ VERDENSTEATRET

Høstmørket er på vei og en ny sesong på Verdensteatret står for døren. Vårt program for september er nå klart!
Det er mye å glede seg til, alt fra fantastiske klassikere til rykende ferske filmer fra flere verdenshjørner.

Grufulle grøss og stillferdig drama
Cinematekene har en variert fellesmeny denne måneden. David Lynchs LOST HIGHWAY fra 1997 er fortsatt et fascinerende skue og et av mesterregissørens mest interessante verk. En intens thriller, med bekmørk humor der du ikke venter det! Intenst blir det også i THE EXORCIST (DIRECTOR'S CUT) når en av tidenes mest anerkjente skrekkfilmer fyller 50 år. I den anledning har klassikeren blitt nyrestaurert i fantastisk 4K som gjør at skrikene til både Linda Blair og Max von Sydow aldri har hørtes klarere eller skumlere ut! Med regissør William Friedkins bortgang i begynnelsen av august er det særdeles passende å vise en av hans mest minneverdige filmer hos oss. STILLE LIV er en perle fra Danmark som ikke rakk å få ordinær kinodistribusjon i Norge og derfor vises eksklusivt på cinematekene. Filmen sjarmerte publikum i senk på filmfestivalen i Berlin i februar og mottok der også den prestisjetunge kritikerprisen. RAGING BULL står fortsatt som en av Robert De Niros mektigste rolleprestasjoner, som ga han Oscar for beste hovedrolle, og er filmteknisk en av Scorseses største triumfer. Filmen hadde 40-årsjubileum for et par år siden og ble da restaurert i lekker 4K den også.

Fokus: Terrence Malick
Den enigmatiske filmskaperen Terrence Malick står bak flere av de største amerikanske filmskattene fra de siste 50 årene. Malick ble en sensasjon allerede med debutfilmen BADLANDS, som fyller 50 år i år. Filmen er en poetisk elskere-på-rømmen-fortelling, der Martin Sheen og Sissy Spacek briljerer som det nyforelskede paret Kit og Holly som må legge på flukt etter å ha drept Hollys far. Dette er utgangspunktet for en utforskning av uskyld, nåde og samfunnets romantisering av forbrytere. I tillegg til Badlands byr vi på tre andre titler fra Malicks beskjedne, men akk så imponerende filmografi; DAYS OF HEAVEN, THE THIN RED LINE og THE NEW WORLD. Alle tre sistnevnte vises attpåtil fra flott 35mm format fra Nasjonalbibliotekets arkiv.

Tidløs reise
De siste årene har vi hatt et flott samarbeid med kunstprodusenten Transcultural Arts Production (TrAP) i Oslo og vi er glade for å fortsette dette i år. Her byr vi på en filmserie på tre titler forankret i det afrikanske kontinentet og serien er festet i seksti-tallets politiske oppvåkning på filmduken og peker inn i vår egen tid. Serien er kuratert av Hanan Benammar og Brynjar Bjerkem og har fått tittelen Tidløs reise. Filmene vi viser er JUST A MOVEMENT av Vincent Messeen, OUR LADY OF THE CHINESE SHOP av angolske Ery Claver og ON CALL fra 2016 av Alice Diop, som var aktuell med filmen Saint Omer på TIFF tidligere i år.

CRAFT & ENCODE presenterer
Et annet samarbeid vi er glade for å fortsette er sammen med CRAFT og ENCODE på Universitetet i Tromsø, hvor vi arrangerer en visningsrekke med tankevekkende science fiction-filmer i høst. Først ut er Alex Garlands uhyggelige, og stadig mer aktuelle EX MACHINA, et intenst kammerspill som går rett inn i vår tids store spørsmål om utviklingen av kunstig intelligens og hvilke konsekvenser dette kan få. For hvor går egentlig skillet mellom kunstig intelligens og menneskelig intelligens, og hvilke rettigheter skal kunstige intelligenser ha om dette skillet viskes ut? Utover høsten blir det også visninger av den fantastiske oppfølgeren til Blade Runner, Blade Runner 2049, og den japanske animasjonsklassikeren Ghost in the Shell, som var en stor inspirasjonskilde for 90- og 2000-tallets cyberpunkfilmer, deriblant The Matrix. Alle visningene presenteres med innledninger som kontekstualiserer filmene og viser hvordan de inngår i den pågående samfunnsdiskursen, og første utgave finner sted 20. september.

Indierockernes drøm
Høstens første utgave av vår populære filmserie "Musikk på kino" er THE ELEPHANT 6 RECORDING CO. På 1990-tallet skapte billig husleie og store hus i Athens i delstaten Georgia grobunn for band som Olivia Tremor Control, The Apples in Stereo, Neutral Milk Hotel, Elf Power, The Music Tapes, The Minders, The Gerbils, of Montreal, Beulah, Dressy Bessy, Great Lakes i tillegg til en rekke andre. Deres psykedeliske rockemusikk, som regel skapt av ikke-musikere og spilt inn på 4-spors opptaksenheter, fikk en lojal fanskare som byttet kassetter og singler, og fylte opp bråkete liveopptredener. Filmen har vært vist på prestisjetunge dokumentarfilmfestivaler som DOC NYC og CPH:DOX og får sin norske premiere på Verdensteatret, og journalist og musiker Andreas B. Høyer vil holde innledning før filmen.

Festivalfavoritter klare for kino
Vi byr også på flere rykende ferske filmer i månedens program, med premiere på tre titler som alle har markert seg på filmfestivaler i både inn- og utland i år. RETURN TO SEOUL hadde verdenspremiere i det prestisjetunge Un Certain Regard-programmet ved filmfestivalen i Cannes og er en sterk og vakker reise til Sør-Korea, om en ung kvinnes usikre jakt på egen identitet. VOICE er en herlig ny norsk film av Ane Hjort Guttu, en skarp, satirisk og tankevekkende film om makt og motsetninger i moderne mediekultur. Filmen hadde verdenspremiere på dokumentarfilmfestivalen CPH:DOX i mars, som omtalte filmen som "lett å se, vanskelig å glemme." Voice høstet også mange lovord under filmfestivalen i Haugesund i slutten av august. AND THE KING SAID, WHAT A FANTASTIC MACHINE er et dykk ned i det omfattende historiske havet av mediekultur. Fra fødselen av camera obscura til visningen av det første bevegelige bildet, og fra oppfinnelsen av webkameraet til den første virale videoen, følger den vittige og tankevekkende dokumentaren, som vant priser på både filmfestivalen Sundance og i Berlin, oppkomsten av bildekultur slik vi kjenner den.
Alt dette og mye mer venter deg på Verdensteatret i september. Se månedens komplette program her!
Vi håper å se deg i kinosalen - og husk, det lønner seg å kjøpe medlemskap som gir deg rabattert pris på alle kinobilletter resten av året!