Månedens program byr på jubilerende filmfestival for barn og unge, et retrospektiv på førstedamen innenfor europeisk indiefilm, klassikere på 35mm og musikkfilmpremierer!

September blir en innholdsrik måned på byens cinematek. Nå som høstmørket for alvor har senket seg kan vi ikke tenke oss noe mer forlokkende enn å tre inn i landets flotteste kinosal for sterke og underholdende filmopplevelser.

Månedens klassikere

Sammen med de andre Cinematekene i Norge byr vi også denne måneden på en egen bolk med perler fra filmhistoriens verdenshjørner. I samarbeid med det ukrainske filmarkivet viser vi BRIEF ENCOUNTERS fra 1967, et sterkt og fascinerende treantdrama hvor Kira Murotova spiller hovedrollen i tillegg til å stå for regi og manus.

DET SYVENDE SEGL (bildet) trenger neppe noen nærmere introduksjon, men Ingmar Bergmans mesterverk fra 1957 fortsetter å begeistre filmpublikum over hele verden den dag i dag, hvor Max von Sydow spiller ridderen Antonius som kommer tilbake fra korstogene og har mistet sin tro. EN KVINNE ER EN KVINNE er Jean-Luc Godards neorealistiske musikal fra 1961 hvor han leker med sjangerkonvensjoner i en film som bobler av overskudd og lykke. Sist men ikke minst byr vi på VERTIGO, Hitchcocks kanskje største og mest omfattende filmverk. Klassikeren fra 1958 både konfronterer og engasjerer følelsene og er en kompleks og ubehagelig thriller.

Retrospektiv: Claire Denis

Den franske filmskaperen Claire Denis har i løpet av de siste tretti årene etablert seg som en av Europas mest anerkjente og kritikerroste filmskapere. Få av hennes filmer har hatt brede lanseringer og stor kommersiell appell, men hun har vært og er fortsatt en særdeles innflytelsesrik og høyt respektert regissør. I en alder av 76 år viser hun ingen tegn til å pensjonere seg og i år er hun aktuell med ikke bare én, men to nye filmer. Hun vant prisen for beste regissør ved filmfestivalen i Berlin i februar for Both Sides of the Blade og konkurrerte om Gullpalmen i Cannes med filmen Stars at Noon. Det er foreløpig uvisst når og hvor disse filmene blir tilgjengelig for norske publikummere, men for å korte ned ventetiden presenterer vi i september et retrospektiv med tre av Denis’ mest betydningsfulle filmer.

I NÉNETTE AND BONI (bildet) fra 1996 møter vi Boniface, som bare kalles Boni, en 19 år gammel pizzakokk i Marseille. Etter morens død ønsker han ikke noe å gjøre med sin far Felix, som også tar seg av Bonis 15 år gamle søster Nénette. Boni lever et dagdrømmende liv med rutiner, inntil han en dag forelsker seg. Samtidig møter Nénette uventet opp hos han en dag, og bryter opp hans så langt beskyttede verden. Filmen er en tidvis vond, men også vakker historie om familie, kjærlighet og drømmen om et mer behagelig liv, med fantastiske skuespillere og stram regi fra Denis. BEAU TRAVAIL fra 2000 anses som regissørens store gjennombruddsfilm og har blitt hyllet som en av de mest originale og vakre filmene som ble laget på 90-tallet, og har blitt stående som et lite mysterium av en film. Dette fordi den på en og samme tid er en åpen og en konkret film, om noe så fremmed som en gruppe franske fremmedlegionærer i Djibouti, som dermed inspirerer til å ses gjentatte ganger. Oscarvinner Juliette Binoche har hovedrollen i LET THE SUNSHINE IN, som var åpningsfilm og vant pris under Director’s Fortnight programmet ved filmfestivalen i Cannes i 2017. Her spiller hun den skilte kunstneren Isabelle som leter etter kjærligheten, med varierende hell. Filmen er basert på Fragmenter av kjærlighetens språk av Roland Barthes og er en av Claire Denis mest lekne filmer, full av humor og varme. Hun fulgte opp denne med HIGH LIFE i 2018, som utvilsomt er en av Denis’ mest ambisiøse og sjangertøyende filmer. Robert Pattinson spiller hovedrollen som en av flere dødsdømte kriminelle som er sendt ut i verdensrommet på et vanskelig oppdrag. Målet er å finne en alternativ energikilde og å underveis delta i eksperimenter knyttet til menneskelig reproduksjon, hvor den dominerende Dr. Dibs i Juliette Binoches, som er en gjenganger i flere av Denis sine filmer, skikkelse styrer mannskapet med jernhånd.

TIFF Junior 10 år!

TIFF Junior feirer 10 år og inviterer til jubileumsfilmfest i Tromsø 7.-11. september. Det blir en storslått bursdagsfestival i fem dager med filmvisninger på Verdensteatret - Cinemateket i Tromsø og Aurora kino Fokus, samt flere andre morsomme aktiviteter og arrangementer for både store og små rundt om i byen. Hvert år har festivalen en rekke visninger på Verdensteatret, og årets program består av en god blanding med spennende kvalitetsfilmer for hele familien. Blant annet skal årets åpningsfilm DRAGEPRINSESSEN ha sin premiere i salen på Verdensteatret onsdag 7. september og årets klassiker på TIFF Junior er IRON MAN (bildet) fra 2008, som attpåtil vises på 35mm format etterfulgt av omvisning på maskinrommet vårt! Dette og mye mye mer kan du se på Cinemateket under festivalen. Sjekk ut www.tiffjunior.no for mer informasjon og billettinfo!

Musikk på kino x 2

I september byr vi på ikke bare én, men to premierer i vår populære “Musikk på kino” serie. TRUE NORTH er et brev fra a-ha, fra polarsirkelen, et dikt fra Nord-Norge med ny musikk, sier Magne Furuholmen om a-ha's første samling av ny musikk siden albumet Cast in Steel fra 2015. Dette er annerledes, mer enn "et vanlig album", unikt for a-ha. True North er et nytt album, men også en film om innspillingen av sangene som ble gjort under to tidlige november-dager i Bodø, i samarbeid med Arktisk filharmoni. Filmen lanseres på utvalgte kinoer verden over 15. september og du kan se den på Verdensteatret. I tillegg til denne byr vi på ENNIO: THE MAESTRO (bildet), en rykende fersk dokumentar om Ennio Morricone, tidenes mest anerkjente komponist av filmmusikk. Denne filmen tar for seg hele maestroens karriere, med intervjuer med flere av hans mest kjente samarbeidspartnere. På premieren 30. september vil Rune Karolius, Morricone-ekspert og kinomaskinist på Cinemateket, holde en innledning om legenden.

Face/Off 25 år

90-tallets - nei, tidenes - beste actionfilm fyller 25 år! FACE/OFF slo ned som et brak da den kom og var en av de største kassasuksessene i 1997. Dette var regissør John Woos tredje film i Hollywood (etter Hard Target og Broken Arrow) og kom ut på toppen av populariteten til sine to hovedrolleinnehavere. John Travolta red høyt etter sitt comeback i Pulp Fiction, og store påfølgende suksesser som Get Shorty, mens Face/Off var siste suksess i et herlig trekløver av actionfilmer fra Nicolas Cage, like etter The Rock og Con Air. Dette gjorde at selv et komisk hårreisende manus, med en av de villeste plottideene noensinne, passet som hånd i hanske for regissør og stjerner og fortsatt står som en av 90-tallets aller mest populære filmer. Face/Off har 25-års jubileum i år og i den anledning viser Cinemateket filmen fra det lekre 35mm originalformatet som rullet over norske kinolerreter i 1997!

Etter flere utsettelser får Leos Carax nye film ANNETTE (hovedbilde) omsider premiere på norske kinoer! Adam Driver og Marion Cotillard spiller hovedrollene i denne fantastiske musikalen som åpnet fjorårets filmfestival i Cannes og vant prisene for beste regissør og beste filmmusikk! Akkompagnert med nyskrevet musikk fra legendene i Sparks, har Leos Carax laget en filmfest som vil treffe oss alle. Annette forteller historien om komikeren Henry og den internasjonalt berømte sangeren Ann. I rampelyset er de det perfekte paret; glad og glamorøs. Når datteren deres, Annette, blir født – et barn med en helt spesiell gave – vil deres liv forandre seg for alltid.

Vi gleder oss også til å vise STORE SMÅ MENNESKER, en ny dokumentar om de tilsynelatende små, men uhyre viktige stegene barn tar i barnehagen for å bli store, empatiske mennesker. Filmen av Gunhild Westhagen Magnor vant prisen for beste norske dokumentarfilm under Human internasjonale dokumentarfilmfestival, og skal i september også vises på Oslo Pix i Oslo samt konkurrere om prisen for beste nordiske dokumentarfilm på Nordisk Panorama i Malmø.

Dette er bare noe av det vi har på programmet for september. Sjekk hele månedsprogrammet her!