Månedens program på Verdensteatret er stappfullt av godbiter for filmelskere i alle aldre!

2020 har vært krevende for mange bransjer, inkludert kinoene. Etter en blytung vår med stengte dører pga. Covid-19 og en sommer preget av et tynt tilbud på filmfronten begynner man nå å tørre se fremover igjen. I august åpnet vi dørene for en ny sesong, og selv om vi opererer med redusert kapasitet i kinosalen pga. smittevernrestriksjoner lar vi oss ikke begrense på programfronten! Her er noe av det du kan se på Cinemateket i september.

HYLLER MESTERREGISSØR

Brian De Palma fyller 80 år 11. september og vi hyller den amerikanske mesterregissøren med et retrospektiv på seks av hans filmer - hvorav hele fire er på herlig 35mm format. Her har vi forsøkt å tenke litt utenfor boksen, og selv om De Palma har en rikholdig filmografi å velge i har vi fokusert på hans rekkevidde og uredde ambisjoner om å takle flere sjangere, med vidt forskjellige historier og skuespillertyper. Selv om kriminalitet, konflikt og vold er gjennomgående temaer i så godt som alle av De Palmas filmer er det likevel stor variasjon å hente i mye av hans arbeid. Fra hans eksperimenterende lavbudsjettfilmer i på starten av 70-tallet som HI, MOM! med en ung og relativt ukjent Robert de Niro, til grufull og umenneskelig skrekk i CARRIE (1976) til storslått krimepos - og muligens den beste gangsterfilmen noengang laget - THE UNTOUCHABLES i 1987. Så beveger vi oss til 90-tallet, som kanskje kan sees på som De Palmas mest "stabile" tiår, med filmer som til tross for varierende kritikker alle ble kassasuksesser. Han gjenforenes med Al Pacino i den briljante og mektige CARLITO'S WAY (1993) fikk sin største blockbuster med verdens største filmstjerne i MISSION: IMPOSSIBLE i 1996 (som tjuefem år senere står som en av de mest suksessfulle franchiser Hollywood har), og han storkoste seg med SNAKE EYES i 1998 (bildet), hvor han bruker stort sett alle triksene han har i verktøykassen sin for å lage pur og skamløs underholdning med en klassisk "whodunnit" thriller. Gå ikke glipp av sjansen til å se alle disse De Palma skattene på kinolerretet!

CINEMATEKENES SKATTER

Cinematekene i Norge samarbeider hver måned om et utvalg titler som vises landet rundt, og i september har vi et bunnsolid og meget variert program. UNGE AHMED (bildet) av regissørduoen Luc og Jean-Pierre Dardenne får førpremiere på Cinematekene, et sterkt og tankevekkende drama om radikalisering, THE TRIP TO GREECE er fjerde og kanskje den mest morsomme reisen Steve Coogan og Rob Brydon har tatt sammen så langt og SINGIN' IN THE RAIN viser nok en gang at den har tålt tidens tann bedre enn de fleste og fremstår fortsatt som en av de største og beste filmvitaminpillene du kan ta! Filmskaper Robert Bresson feires med et stort retrospektiv landet rundt. På Verdensteatret viser vi tre av filmene hans; PICKPOCKET, LANCELOT DU LAC og L'ARGENT! En annen godbit som bør sirkles rundt i kalenderen allerede nå er to 35mm-visninger av Claire Denis' sensuelle og smellvakre 35 SHOTS OF RUM.

MUSIKK OG FILMKLUBBER

Månedens "Musikk på kino" er OTHER MUSIC (bildet), en flott dokumentarfilm om den legendariske platebutikken i New York, hvor flere av storbyens band fikk sin start, og en musikkultur vokste langt utfor bygrensene til å bli en institusjon i den amerikanske musikkindustrien - før de måtte stenge dørene i 2016. Tromsø Filmklubb og Tromsø Barnefilmklubb starter også opp sine respektive sesonger i september, og i tillegg til alt dette er Verdensteatret selvfølgelig også stolt arena og arrangør av TIFF JUNIOR sammen med Tromsø internasjonale filmfestival og Aurora kino Fokus 9. - 13. september.

Sjekk ut hele programmet i vår kalender - og velkommen på Cinemateket i september!

***

Verdensteatret tar alle smittevernregler for kinoer på alvor og har innført flere tiltak for å imøtekomme disse. Det skal være trygt å gå på kino! Les mer om våre smittevernregler her!