Prisvinnende kunstfilmer, nyrestaurerte mesterverk, body-horror, Tom Petty, ungdomsfilmfestival, produsentbesøk og fokus på presidentvalget i USA - dette er bare noe av hva du kan få med deg på Cinemateket kommende måned!

Oktober-programmet vårt er nemlig tettpakket med godbiter og de filmatiske høydepunktene står i kø og venter på deg! Tre inn i kinomørket for flere knallsterke filmopplevelser i høst!

Når månen stiger ut av mørke

Et av temaprogrammene denne måneden er filmserien Når månen stiger ut av mørke, som spør hvordan film kan bidra til å identifisere fordeling av makt og bidra til nytenking om egen samtid. I år kjenner vi på at verden på kort tid har gjennomgått nok juling, at det vel er på tide å snakke om helbredelse fra de traumene som mange nå går gjennom. Dette binder sammen de tre filmene i serien, som er kuratert av Hanan Benammar og Brynjar Bjerkem for kunstprodusenten Transcultural Arts Production (TrAP) og vises på cinematekene i Oslo, Bergen, Trondheim og Tromsø. Marokkanske The Mother of All Lies er en fortelling om fryktkultur og kontroll, om den tyranniske bestemoren som har opptrådt som portvokter for to generasjoner egen familie.

I den brasilianske Praia Formosa møter vi Muanza, som er fanget i arven fra den trans-atlantiske slavetiden. Hun eksisterer i fundamentene av det som var Valongo-verfet i den gamle havnen midt i Rio de Janeiro, fanget i de nedslitte ruinene av et gammelt herskapshus, bundet til de menneskene som da på 1800-tallet var henne nærmest, den forhatte eierinnen inkludert. Bebia er en fortelling om en dypt traumatisert familie av kvinner som ikke evner å elske og å stole på hverandre. Ritualet er sentralt i filmen, og mens det brede bildet sakte folder seg ut, så peker hele historien på nødvendigheten av fysisk og fenomenologisk håndtering av sorg og traumer for at frigjøring kan skje.

Tom Petty: Heartbreakers Beach Party

Månedens "Musikk på kino" er Cameron Crowes legendariske dokumentarfilm om Tom Petty - tilbake på kino i nyrestaurert spesialutgave! Tidligere i år ble de lenge antatt tapte 16mm-rullene av Tom Petty i Crowes første film, Heartbreakers Beach Party, endelig funnet. Den klassiske dokumentaren fra 80-tallet fanger Tom Petty og hans band The Heartbreakers i 1982-1983 mens de fullfører, promoterer og turnerer rundt albumet Long After Dark (deres siste med den legendariske produsenten Jimmy Iovine). Etter den første visningen på MTV i 1983, ble filmen ansett som for eksperimentell og fjernet fra skjermen. I de over 40 årene siden har den blitt en del av folkeminnet blant fans, musikere og underholdningsindustrien – og til og med blitt kreditert for å ha inspirert scener i Spinal Tap. Den etterlengtede og fullstendig remastrede Heartbreakers Beach Party er en morsom, ærlig, hurtiggående og musikalsk rik reise med et av Amerikas største rockeband, en tidskapsel fra starten av MTV-æraen, og et sjeldent og strålende glimt av Tom Pettys varige kreative geni. Denne eksklusive kinoutgivelsen inneholder 19 minutter med fullstendig remastret, aldri før vist arkivmateriale og nye kommentarer fra Cameron Crowe, regissøren av bla. Almost Famous og Jerry Maguire.

Cinematekene i Norge

Sammen med landets andre cinemateker byr vi hver måned på noen nøye utvalgte klassikere. Akira Kurosawas mektige Seven Samurai (hovedbilde) er et av filmhistoriens mest storslagne actioneventyr, men det er også et sjeldent godt karakterstudie, hvor vi etter hvert finner ut at hver og en av de syv samuraiene deltar i kampen om landsbyen av personlige grunner. Og deres motiver er det som gjør dem sympatiske og interessante. Filmen vises i en fantastisk nyrestaurert 4K-utgave i anledning dens 70-årsjubileum.

I kjølvannet av New Hollywoods gullalder, etter filmer som Easy Rider, Mean Streets og The Godfather kom The Day of the Locust, signert bransjeveteranen John Schlesinger. Engelskmannen hadde slått gjennom hjemme med Billy Liar i 1963 og han kastet seg på bølgen i det motkulturelle nye Hollywood da han USA-debuterte med Midnight Cowboy i 1969. Det er med rette denne som står igjen som Schlesingers virkelig store bragd, men The Day of the Locust fortjener også oppmerksomhet på nesten samme linje, og føyer seg i tillegg inn i rekken av bemerkelsesverdige høydepunkter fra skuespiller Donald Sutherland, som dessverre gikk bort i sommer. Vi byr også på en etterlengtet sjanse til å se det hypnotiske ungarske mesterverket Twilight fra 1990. Det er en film det er lett å forbinde og sammenlikne med Béla Tarr sine filmer, av flere grunner. Én av dem er at filmens regissør György Fehér var venn og nær samarbeidspartner med Tarr, blant annet som produsent på sistnevntes magnum opus Satantango (1994). Twilight er en kriminalfilm basert på en fortelling av den sveitsiske forfatteren Friedrich Dürrenmatt og et oversett europeisk mesterverk som nå heldigvis kan ses i nyrestaurert utgave på stort lerret. Regissør Volker Schlöndorff tilhører en generasjon tyske filmskapere som valgte å tilnærme seg sitt eget lands grusomme fortid på en ny og selvransakende måte. Blikktrommen fra 1979 gir et inntrykk av de absurditeter som lot oppstå i skyggen av Hitler og hans regime, og ved hjelp av et nesten surrealistisk filmspråk presenterer han en ny måte å se nazismens virkemåte på. Filmen var en kjempesuksess hos kritikere og publikum med Gullpalme i Cannes, Oscar for beste internasjonale film og er fortsatt et svært underholdende verk.

Røykfylte klassikere

Smoke av Wayne Wang er en av 90-tallets aller beste filmer. En beskjeden indieperle fra et anonymt gatehjørne i Brooklyn hvor Harvey Keitel spiller innehaveren av en tobakksforretning, som frekventeres av et herlig persongalleri med tilsynelatende ukompliserte liv, men som likevel byr på et hav av komplikasjoner. Filmen er et studie i god fortellerkunst og i Norge fikk filmen gjennomgående glitrende anmeldelser da den kom på kino høsten 1995, etter å ha vunnet Sølvbjørnen ved filmfestivalen i Berlin tidligere det året. Filmen er skrevet av forfatter Paul Auster, som gikk bort i april i år og var hans aller første filmmanus. I tillegg viser vi oppfølgeren Blue in the Face, som rett og slett er et herlig overskuddsprosjekt. Da førstnevnte film ble ferdig innspilt før tiden var engasjementet hos filmskaperne og skuespillerne fortsatt så stor at de gikk i gang med en improvisert oppfølger, hvor Auster ga skuespillerne, inkludert flere gjester som Madonna, Jim Jarmusch og Lou Reed ideer til situasjoner og lot handlingen gå der den ville. Resultatet er en uimotståelig godbit av drama, humor og full av hjerte. Lørdag 19. oktober byr vi på begge filmene - servert fra lekker 35mm - til en rabattert pris, så bli med til planeten Brooklyn for en helaften med gode historier.

I tillegg til disse byr vi på Beautiful Girls fra 1996, en sjarmerende komedie om vennskap, parforhold og å tørre å bli voksen. Den vant prisen for beste manus ved filmfestivalen i San Sebastian og er skrevet av Scott Rosenberg, som bla. også sto bak adapsjonen av Nick Hornbys High Fidelity. Filmen er regissert av Ted Demme, som etter å ha regissert musikkvideoer for bla. Bruce Springsteen og stand-up filmer med Denis Leary, sto bak flere amerikanske lavbudsjettsperler på 90-tallet før han døde altfor ung som 38-åring i 2002. Filmen har et herlig karaktergalleri foran kamera med blant andre Timothy Hutton (Oscarvinner for Ordinary People), Matt Dillon, Uma Thurman, Mira Sorvino (Oscarvinner for Mighty Aphrodite), Michael Rapaport og ikke minst Natalie Portman (Oscarvinner for Black Swan) i en av sine første filmroller.

Children of Men er Alfonso Cuaróns mektige drama, med et av filmhistoriens vakreste fotoarbeid. Vi skriver året 2027 og menneskeheten er blitt sterile. Årsaken vet ingen, men konsekvensen er utryddelse. Verdens yngste, en 18-åring, er nettopp død og en kollektiv fortvilelse setter inn. Så dukker en ung kvinne opp – og hun er gravid … Meksikanske Alfonso Cuarón, som slo igjennom med Og mora di også i 2002 og senere har vunnet hele fire Oscars for regi og klipp på Gravity i 2014 og regi og foto på Roma i 2019, befestet med denne filmen i 2006 sin posisjon som regissør av internasjonalt format. Men mest imponerende av alt er filmens foto av Emmanuel Lubezki, hvor lange og kompliserte scener er gjort med en slik letthet, at man nesten ikke legger merke til hvor få klipp det er. Legg til et helt fantastisk soundtrack, og du får en film du absolutt burde unne deg å se på det store lerret, spesielt da vi viser den på lekkert 35mm-format, hvor de fantastiske bildene og lyden virkelig kommer til sin rett. Filmen vises i samarbeid med nettverkene CRAFT og ENCODE ved UiT og Holger Pötzsch, professor i medie- og dokumentasjonsvitenskap vil holde en innledning før filmen.

The Texas Chainsaw Massacre, eller Motorsagmassakren som var dens norske tittel på kino, har 50-årsjubileum og er i den anledning nyrestaurert i fantastisk 4K og med remastret lyd som gjør at klassikeren som ofte er omtalt som tidenes beste horrorfilm aldri har sett eller hørtes bedre (eller verre?) ut!

Nye kvalitetsfilmer

På Verdensteatret kan du ikke bare se klassikere og godbiter fra filmarkivet, men også ny kvalitetsfilm fra relevante filmskapere. I oktober byr vi blant annet på The Substance, Coralie Fargeats moderne bodyhorror-film som slo ned som et brak i Cannes og vant publikumsprisen ved filmfestivalen i Toronto i september. Filmen er et skikkelig comeback for ikoniske Demi Moore og er ulikt noe annet du har sett på kino – ikke for de sarte sjeler! Megalopolis er Francis Ford Coppolas selvfinansierte fabel av et epos, som er både visuelt storslått og en tankevekkende fortalt fremtidsvisjon fra en filmskaper som aldri har vært redd for å gå sine egne veier. Uproar er en sjarmbombe av en film fra New Zealand. En varm og rørende historie, som også er stappfull av humor, om de vanskelige tenårene og å finne sin egen identitet og stemme i en verden man aldri har følt seg velkommen i. Den fabelaktige Julian Dennison, kjent fra Hunt for the Wilderpeople og Deadpool 2 er en fryd i hovedrollen og filmen har vunnet publikums hjerter ved flere filmfestivaler, inkludert Toronto, Santa Barbara og Kosmorama.

Hypnosen er en deilig mørk komedie fra Ernst De Geer med Herbert Nordrum og Asta Kamma August i herlig samspill som et ambisiøst entreprenørpar som møter på overraskende utfordringer da den ene prøver hypnoseterapi. Filmen har vunnet flere priser på internasjonale filmfestivaler og vises eksklusivt på Verdensteatret, og torsdag 10.oktober kommer co-producer Elisa Fernanda Pirir og presenterer filmen! I samarbeid med Tromsø internasjonale kirkefestival kan du også se festivalfavoritten The New Boy med Cate Blanchett i hovedrollen og Straff, den nye sterke dokumentarfilmen fra regissør og fotograf Øystein Mamen.

Fokus: Valg i USA

Den siste uka i oktober retter vi blikket mot USA, hvor årets presidentvalg blir et av de mest spennende og omdiskuterte i nyere tid. Valget finner sted 5. november, og både Demokratenes og Republikanernes kandidater står i sentrum for intens oppmerksomhet. Demokratene har nå samlet seg rundt Kamala Harris som sin kandidat, som gjorde historie som den første kvinnen, den første svarte personen og den første personen med sørasiatisk bakgrunn i visepresidentembetet. Harris har en sterk politisk bakgrunn som tidligere senator og justisminister i California, men har møtt utfordringer i sin rolle som visepresident, med kritikk fra både egne partimedlemmer og opposisjonen. Hennes kandidatur fokuserer på temaer som sosial rettferdighet, økonomisk reform, kvinnehelse og klima, som hun allerede har vært engasjert i. Hun håper å videreføre Bidens politikk samtidig som hun setter sitt eget preg på den politiske agendaen i et stadig mer polarisert politisk landskap. Republikanernes kandidat Donald Trump ønsker et comeback i det hvite hus, med en fortsatt stor base av lojale tilhengere, selv om hans kandidatur også vekker betydelig kontrovers. Valgkampen vil dreie seg om sentrale temaer som økonomi, inflasjon, innvandring, klimaendringer og helsevesen. Sosiale medier og desinformasjon vil igjen spille en avgjørende rolle i hvordan valgkampen utvikler seg, med stor innflytelse på velgernes oppfatninger. Et annet viktig aspekt ved dette valget vil være rettssystemets involvering, da Trump står overfor flere rettssaker som kan påvirke både hans kampanje og potensielle sjanser for valgseier. USA og verden følger spent med på utfallet, som vil ha vidtrekkende konsekvenser både innenriks og globalt. I uken før valget retter vi fokus på USA med fire filmer, både dokumentarer og spillefilmer, som setter et speil opp mot det politiske landskapet og kan være med å forklare hvordan verdens mektigste nasjon har havnet der en er nå.

Michael Moores Fahrenheit 11/9 fra 2018 tar for seg Trumps valgseier i 2016, hvordan det kunne skje til tross for meningsmålingene som pekte mot seier for Hilary Clinton, og konsekvensene det ville få for demokratiet i USA. Seks år senere, med Trumps historikk i det hvite hus velkjent og med en mulig ny presidentperiode foran seg er filmen enda mer aktuell og fascinerende. The Bad Guy er en skremmende dokumentarfilm om våpenpolitikken i USA, hvor skoleskytinger nå er blitt så vanlige at man ikke lengre snakker om forebygging, men heller har akseptert dette i det amerikanske samfunnet, og jobber for å bevæpne lærerne, gi de våpenkurs og har skremmende intense "skytingøvelser" for elevene.

Primary Colors er Mike Nichols herlige spillefilm fra 1998 om en ung ambisiøs politisk strateg som får jobb i kampanjen til en populær politiker fra sørstatene på vei mot det hvite hus. Filmen er basert på boken av Joe Klein som hentet inspirasjon fra Bill Clintons kampanje på starten av 90-tallet, og har John Travolta i en av sine aller beste hovedroller. The Apprentice er en rykende fersk spillefilm fra Ali Abbasi som forteller historien om hvordan en ung Donald Trump startet sin eiendomsvirksomhet i New York på 1970- og 80-tallet, med en hjelpende hånd fra den beryktede advokaten Roy Cohn, som lærer sin nye følgesvenn og elev hvordan han kan samle rikdom og makt gjennom bedrag, trusler, søksmål og mediemanipulasjon.

I tillegg til alt dette er vi også vertskap for NUFF (Nordisk ungdoms filmfestival) 24.-26.oktober, byr sammen med Verdensoperaen i Nord på direkteoverført opera fra The Met i New York 5.oktober, ny utgave av Barnas Cinematek samme dag og to ganger Onsdagsfilmen, vårt gratis filmtilbud for barn og unge mellom 9-13 år, samt masse annen god film hos både filmklubben og barnefilmklubben!

Sjekk hele programmet på vår forside!

Velkommen på Verdensteatret!