Rainer Werner Fassbinder levde raskt og jobbet raskt, før han døde av en overdose 37 år gammel. Han etterlot seg en filmografi på over førti spillefilmer og fjernsynsproduksjoner. Til tross for den massive produksjonen står enkelte filmer seg ut som hans hovedverker, og vi viser en solid samling av dem denne måneden. Fassbinder var en enestående observatør – aldri fremmed for å bruke melodramaets virkemidler for å belyse menneskets indre og ytre kamper. Filmene hans kjennetegnes av bitende ironi, så vel som ektefølt empati; en kombinasjon som har gjort fortellingene hans slitesterke. Fassbinder var på outsidernes side, og utforsket klassebetingede forskjeller, tysk etterkrigstid og hykleri, i tillegg til homoseksuell lidenskap – inspirert av sitt eget liv. Se i kalenderen for hvilke Fassbinder-filmer som vises når!

Cinemateket i Tromsø presenterer S&M 2, en feiring av 20-årsjubileet til Metallicas banebrytende samarbeid med San Franciscos symfoniorkester! Se verdens største rockeband opptre sammen med dette fantastiske orkesteret, anført av den legendariske dirigenten Michael Tilson Thomas. Konserten er spilt inn 6. og 8. september og showet feirer også åpningen av det nye Chase Center, et historisk bygg i San Francisco. Konserten inneholder flere låter fra det originale albumet fra 1999, samt nye symfoniversjoner av låter av bandet siden den gang. Forestillingen gir millioner av fans verden rundt mulighet til å oppleve showet som en storslått kinoopplevelse, med upåklagelig lyd og bilde. Dette blir stort!

Vi viser ofte film på 35mm her på Verdensteatret – altså godt, gammeldags, analogt kinoformat på filmrull. Årsaken til det er at det er slik filmene er ment å vises, og hvis 35mm-kopien er god, er bildekvaliteten rikere og bedre enn i digital utgave.

En av forkjemperne for 35mm-filmen er Quentin Tarantino. Hans siste film, ONCE UPON A TIME… IN HOLLYWOOD, er skutt på 35mm-film og bør aller helst vises analogt på det formatet. Vi er derfor ville av begeistring over å kunne tilby Tarantinos mesterverk på en ny, kjempeflott 35mm-kopi! Har du allerede sett filmen? Se den igjen. Filmpolitiets Birger Vestmo: «Filmen ble vist på 35mm i Cannes, noe som dessverre ikke er praktisk mulig i de fleste kinoer lenger. Det kan man jo bare beklage, for Once Upon a Time…In Hollywood ser helt fantastisk ut i all sin analoge prakt, med levende, glødende og finkornete bilder fra mesterfotografen Robert Richardson».