Svensk filmuke, Pride-filmer, premierer på nye filmer til to av verdens mest populære filmskapere, jubileumsvisninger av Dracula i nyrestaurert drakt og Martin Scorsese retrospektiv - dette er bare noe av det Cinemateket byr på denne måneden!

Vi starter måneden med premiere på AFTER YANG (hovedbilde), et lavmælt sci-fi-drama med Colin Farrell og stjerneskuddet Jodie Turner-Smith, i en film om familie, livet, sorgen og veien videre. Filmen hadde verdenspremiere i Cannes, etterfulgt av amerikansk premiere på Sundance filmfestival, og har vakt begeistring hos filmkritikere så vel som hos publikum.

Tradisjon tro samarbeider vi også i år med Tromsø internasjonale kirkefestival, som arrangeres den første uken av november. Vi bidrar til programmet med to knallsterke filmopplevelser, den kritikerroste UTVANDRERNE (bildet) av Erik Poppe og MEDUSA, den doble prisvinneren fra årets utgave av TIFF.

Vår populære "Musikk på kino" serie fortsetter med intet mindre enn to godbiter denne måneden; i anledning Highasakite sin konsert på Kulturhuset 3. november viser vi kortfilmen IN SOMNIUM som er produsert av bandet og regissør Arild Østin Ommundsen. Det perfekte vorspiel til konserten, men en film som står støtt som enkeltopplevelse også! I tillegg inviterer vi på fest på taket ved ikoniske Capitol Records i Los Angeles 4. november, hvor DURAN DURAN (bildet) spiller låter fra hele sin legendariske karriere kvelden før de innføres i Rock & Roll Hall of Fame!

BRAM STOKER'S DRACULA fyller 30 år og i den anledning har Francis Ford Coppolas mørke og mystiske klassiker fått en digital restaurering og presenteres nå i en ny og lekker 4K utgave, som gjør at filmen aldri har sett eller hørtes bedre ut!

Verdensteatret er stolt samarbeidspartner med Arctic Pride. Gjennom festivalen skal man bidra til koblinger og kunnskap som fremmer et samfunn der alle åpent kan leve ut sin identitet, kjærlighet, seksualitet og sine kjønnsuttrykk basert på likeverd og samtykke uten fare for å bli diskriminert eller trakassert. Vi inviterer til tre fantastiske filmforestillinger på Cinemateket under årets festival 7.-9. november: FABIANA, NELLY & NADINE og NEPTUNE FROST.

Torsdag 10. november inviterer Tromsø internasjonale filmfestival til storslått kick-off for TIFF 2023! Her vil festivalsjef Lisa Hoen presentere de første smakebitene fra programmet til kommende festival, og det blir garantert noen overraskelser også!

I samarbeid med Foreningen Norden inviterer vi til Svensk filmuke 14.-20. november hvor vi viser fire nye filmer som har begeistret både publikum og kritikere de siste årene; X&Y, CHARTER (bildet), MAYA NILO (LAURA) og ikke minst en av årets mest omtalte filmer, Ruben Östlunds TRIANGLE OF SADNESS som vant Gullpalmen ved filmfestivalen i Cannes i mai.

Martin Scorsese er en av vår tids fremste filmskapere, som har vært med på å definere amerikansk filmhistorie i over et halvt århundre. Med flere enn 30 spillefilmer på samvittigheten er han fortsatt aktiv og neste år er han aktuell med sin nyeste film Killers of the Flower Moon. Denne måneden fyller han 80 år og vi benytter anledningen til å hylle mesterregissøren med et retrospektiv på fire filmer som spenner over hele hans innholdsrike karriere: TAXI DRIVER, THE KING OF COMEDY, BRINGING OUT THE DEAD (bildet, Scorsese og Nicolas Cage) og GANGS OF NEW YORK. Førstnevte vises i flott nyrestaurert 4K format, mens de tre sistnevnte fra lekker 35mm fra Nasjonalbibliotekets arkiv.

Alejandro G. Iñarritu og Guillermo del Toro er to av de største meksikanske regissørene som lager film i dag, og i november er begge aktuelle med nye filmer. I BARDO, EN USANN FORTELLING OM EN HÅNDFULL SANNHETER (bildet) vender Iñarritu tilbake til Mexico for første gang siden gjennombruddet med Elskede kjøtere fra 2000. Filmen følger en meksikansk journalist og dokumentarfilmskaper som har oppnådd stor suksess i USA, men som nå føler seg kallet tilbake til hjemlandet. Filmen er en fantastisk visuell opplevelse, som vi har blitt vant til fra Iñarritu, samtidig som den lodder dypt når det kommer til de psykologiske kvalene hovedpersonen blir stilt overfor i møte med landet han forlot.

I GUILLERMO DEL TORO'S PINOCCHIO får vi en mørkere versjon av den klassiske fortellingen enn den vi kjenner fra Disney-filmatiseringen. Denne gangen er handlingen flyttet til 1930-tallets fascistiske Italia, og med dette bakteppet utforskes spørsmål om lydighet, konformitet og hva det vil si å være en «ekte» gutt, det hele realisert med nydelige stop motion-animasjoner og del Toros utsøkte blikk for snodige detaljer.

Torsdag 24. november byr vi på en skikkelig godbit! BUDBRINGEREN er en av 90-tallets mest kritikerroste norske filmer, som vekket oppsikt både i inn- og utland og blant annet vant pris ved filmfestivalen i Cannes. I år markeres filmens 25-årsjubileum og i den anledning inviterer vi til en spesialvisning av filmen, fra en flott 35mm filmkopi fra Nasjonalbibliotekets arkiv.

Cinemateket er også veldig glad for å kunne tilby visninger av MOSKUS - FORTELLING OM ET BILDE, hvor filmskaperne har fulgt og observert kunstneren Sverre Malling i skapelsen av det gigantisk verket «Norwegian muskox»: en tegning av en moskus. Vi følger hvert strøk på lerretet i en fascinerende studie av både kunstverket og Malling som kunstner, samt det store detaljarbeidet og fokuset en kan ha på et prosjekt over så lang tid.

I tillegg til alt dette byr Cinematekene som alltid på fire klassikere, som vises på samtlige cinemateker landet rundt i november: den ultimate reggaefilmen fra Jamaica THE HARDER THEY COME, kanskje film-noir klassikeren over alle, Billy Wilders DOUBLE INDEMNITY (bildet), Stanley Kubricks mektige drama BARRY LYNDON og THE SEARCHERS, John Fords enestående western med John Wayne i hovedrollen!

Du finner hele programmet her og billetter til alle forestillinger her!

Vinteren er i full anmarsj og kulden er på vei, men i verdens vakreste kinosal kan du varme deg på fantastiske filmopplevelser hele måneden. Vi håper du finner mange filmer du har lyst å se i vårt program og ønsker deg hjertelig velkommen på Cinemateket i november!