En ny måned med stappfullt program venter på Cinemateket!

I mars byr vi på en skattekiste av klassikere, eksklusive visninger av splitter nye titler, temaprogram på en virkelig tungvekter i asiatisk film, dobbel dose musikkfilm, oppladning til årets Oscarutdeling og mye mer!

Wong Kar-wai

Wong Kar-wai er en av de mest innflytelsesrike regissørene i asiatisk film og har i over tretti år begeistret både filmkritikere og publikum verden over med sin særegne stil, som alltid byr på fascinerende karakterer, sterke historier og vakre visuelle komposisjoner. I mars byr vi på tre av hans aller beste filmer, kjærlighetstrilogien Days of Being Wild, In the Mood for Love og 2046 som utforsker kjærlighetens kompleksiteter, tap og tidens gang og alle har en helt særegen plass i hans meget imponerende filmografi.

Days of Being Wild (1990) introduserer publikum for Kar-wais intrikate relasjoner og blander en følelse av nostalgi med et streif av melankoli. Hans ubestridte mesterverk In the Mood for Love (2000) dykker ned i den tilbakeholdte, men lidenskapelige forbindelsen mellom to personer brakt sammen av mistanke om utroskap i deres respektive ekteskap. 2046 (2004) utvider horisonten med en fortelling om uoppfylte ønsker og romantisk lengsel på tvers av ulike tidslinjer som er både grenseløst forførende og fascinerende. Trilogien utforsker kjærligheten i ulike former og stadier, og fanger essensen av menneskelige følelser med smertefull skjønnhet, og filmene har satt et varig preg på den moderne filmhistorien.

Månedens klassikere

Hver måned viser alle cinematekene i Norge et felles utvalg klassiske titler fra filmhistorien. Sofia Coppolas stilsikre regidebut The Virgin Suicides har 25-årsjubileum i år og filmen er fortsatt et imponerende, sterkt og fascinerende stykke filmkunst. Jeffrey Eugenides’ genistrek av en roman ble ansett som umulig å filmatisere, men Coppola klarte seg godt, med lekkert og nostalgisk foto, et perfekt soundtrack og en utsøkt sans for tidskulør og detaljer. Wim Wenders’ Gullpalmevinner Paris, Texas (hovedbilde) forteller historien om en manns lange vei tilbake til livet. I filmen som har 40-årsjubileum i år finner vi mange av temaene Wenders’ har beskjeftiget seg med opp gjennom karrieren: lengsel, minner, fremmedgjorthet og isolasjon, men også reisen og kjærlighetens overskridende kraft. Vi viser for øvrig også Wim Wenders nyeste mesterverk denne måneden, den Oscarnominerte Perfect Days. John Hughes sto bak flere av 80-tallets aller beste komedier og ble etter hvert gudfaren for den klassiske amerikanske ungdomsfilmen. The Breakfast Club står fortsatt som en av hans aller mest bejublede klassikere. Filmen om de fem videregående elevene som må tilbringe en hel lørdag på gjensitting ble en umiddelbar hit da den kom på kino og har siden opparbeidet seg en kultstatus, ledet av det unge ensemblet som sto i front for Hollywoods heteste skuespillere som etter hvert skulle bli kjent som "The Brat Pack". Vår første visning av filmen er søndag 24. mars, på dagen 40 år etter det som nå i den amerikanske filmhistorien er kjent som "Breakfast Club Day".

Children of Paradise fra 1945 er Marcel Carnés bejublede film om friheten, kjærligheten og kunsten. Det er et sammensatt, rikt og nyansert drama som fremdeles ruver som et av høydepunktene i den franske filmhistorien. Visningene av Children of Paradise er støttet av Institut français de Norvège. I tillegg til alle disse byr vi også på American Beauty, Sam Mendes' geniale debutfilm om livet bak gardinene i husene i en tradisjonell gate i den amerikanske forstaden. Filmen som vant hele fem Oscars har 25-årsjubileum i år og føles fortsatt både aktuell, relevant og tidsriktig moderne komisk i all sitt mørke drama.

Lansering av Barnas cinematek

I mars har vi også noe ekstra spennende på gang for våre yngre publikummere når vi lanserer Barnas cinematek 2. mars! Barnas Cinematek vil gå på utvalgte lørdager i løpet av året, og utfylle det faste tilbudet som Tromsø barnefilmklubb allerede har. Barnefilmklubben i Tromsø er kjent og kjær, og har i en årrekke samarbeidet nært med Verdensteatret – Cinemateket. Barnefilmklubben er derfor en selvskreven partner også i dette nye tilbudet. Under lanseringen lørdag 2. mars byr vi på en gratis visning av Tim Burtons klassiker Charlie og sjokoladefabrikken (med norsk tale), det trengs ingen billetter, man kan bare møte opp! I tillegg til Barnas cinematek vil vi også utover våren by på gratis onsdagsfilm for skolebarn over SFO-alder utvalgte onsdager i måneden. Mer informasjon om dette kommer også!

Copa 71

Fredag 8. mars, på den internasjonale kvinnedagen byr vi på Copa 71, en fantastisk ny dokumentarfilm om verdens første, og uoffisielle VM i fotball for kvinner, som senere ble slettet fra historiebøkene av de korrupte maktene i FIFA. Copa 71 er produsert av blant andre Venus og Serena Williams og har vært vist på flere store filmfestivaler som i Toronto, London og Gøteborg. Filmen får sin norske premiere på Human Dokumentarfilmfestival i Oslo og hos oss på Verdensteatret i Tromsø 8. mars. Det vil være en samtale med relevante deltakere etter filmen, mer info om dette kommer!

And the Oscar goes to...

Natt til mandag 11. mars er det tid for årets høydepunkt i Hollywood når verdens mest prestisjetunge filmpriser skal deles ut! Tradisjon tro byr vi på flere av årets nominerte filmer i vårt mars-program. Poor Things av Yorgos Lanthimos er en av årets mest absurde og kritikerroste komedier, som er nominert til hele elleve priser inkludert bla. beste film, regi, adapterte manus og kvinnelige hovedrolle, hvor Emma Stone er storfavoritt!

The Holdovers av Alexander Payne kan skilte med fem nominasjoner inkl. beste film, manus, mannlige hovedrolle samt kvinnelige birolle hvor Da’Vine Joy Randolph fremstår som en sikker vinner! Fritt fall vant Gullpalmen ved filmfestivalen i Cannes og er nå nominert til fem Oscars, inkl. beste film, regi og originalmanus. The Zone of Interest er nominert til fem priser, både for beste film og internasjonale film, samt regi og adapterte manus for Jonathan Glazer, og ikke minst for dens hjemsøkende lyd. Vi byr også på Perfect Days som er nominert i kategorien beste internasjonale film, samt en sjelden mulighet til å se alle filmene som er nominerte i kategorien beste kortfilm og beste korte animasjonsfilm på kino!

The Iron Claw - eksklusivt på Verdensteatret

The Iron Claw er en mektig filmopplevelse fra A24, et av Hollywoods mest profilerte og prisvinnende produksjonsselskap som de siste årene har stått bak filmer som The Whale, Moonlight og Everything Everywhere All at Once. Filmen er skrevet og regissert av festivalfavoritten Sean Durkin som slo igjennom med et brak med debutfilmen Martha Marcy May Marlene i 2011, som vant priser i både Sundance og Cannes. Filmen har et fantastisk ensemble foran kamera, med Zac Efron i en karrieredefinerende rolle, Jeremy Allen White (Emmy og Golden Globe vinner for TV-serien The Bear) og Harris Dickinson (Triangle of Sadness og kinoaktuelle Scrapper). Filmen får ikke ordinær distribusjon på norske kinoer, men kan sees eksklusivt på Verdensteatret denne måneden. Filmen forteller den sanne historien om de uatskillelige Von Erich-brødrene, som skrev historie i den intense og konkurransedrevne verdenen av profesjonell bryting tidlig på 1980-tallet. Gjennom tragedie og triumf, under skyggen av deres dominerende far og trener, søker brødrene etter udødelighet større enn livet selv på den største scenen innen idrett. Gå ikke glipp av denne!

Dette og mye mer kan du se på Verdensteatret i mars! Sjekk vårt komplette program her!