Cinematekets program for mars er stappfullt av godbiter, med blant annet nye og gamle klassikere, et retrospektiv på en av USAs mest kvalitetssikre regissører, et knippe Oscar-favoritter, en konsertfilm fra en svunnen tid, den ultimate Tromsø-filmen og ikke minst: verdens beste film!

Best av alt: i hele mars kan du faktisk ta med en venn på alt dette – helt gratis!

«TA MED EN VENN»

I et forsøk på å ta livet og hverdagen tilbake, har TIFF og Verdensteatret i samarbeid med Hålogaland Teater, Nordlysfestivalen og Arktisk Filharmoni, gått sammen om prosjektet «Ta med en venn». Med støtte fra Samfunnsløftet i Sparebank1 Nord-Norge har vi muligheten til å gi deg en billett på kjøpet når du kjøper billett til utvalgte forestillinger hos oss. Dette er nettopp fordi at du skal ta med deg en venn. I mars kan du ta med en venn gratis på alle Verdensteatrets vanlige filmvisninger når du kjøper en ordinær billett. Da velger du billettkategorien "Ordinær + ta med en venn" når du kjøper billett på våre sider. Her kan du velge én billett, og vil på neste steg få muligheten til å hente én gratisbillett i tillegg. Tilbudet har et begrenset antall plasser per visning. MERK: Kampanjen gjelder kun på Verdensteatrets ordinære filmvisninger, det vil si ikke forestillinger i regi av filmklubben, barnefilmklubben eller andre eksterne arrangører. Oversikt over hvilke filmer som er en del av kampanjen finner du her!

Philip Baker Hall i Hard Eight
Philip Baker Hall i Hard Eight

RETROSPEKTIV: PAUL THOMAS ANDERSON

Den anerkjente og kritikerroste regissøren Paul Thomas Anderson er tilbake med en av sine mest personlige og underholdende filmer noensinne i Licorice Pizza. Denne herlige fortellingen satt til fargerike San Fernando Valley i 1973 befester Andersons posisjon som en av USAs mest originale og fascinerende filmskapere. I anledning hans nye film viser vi tre andre klassikere fra hans etter hvert rikholdige filmografi. Hans debutfilm Hard Eight fra 1996 har ikke vært veldig tilgjengelig siden den kom for 25 år siden, men er unektelig en av 90-tallets mest imponerende debutfilmer. Veteranen Philip Baker Hall storspiller som den erfarne gambleren som tar en uheldig outsider, spilt av Anderson-gjenganger John C. Reilly under sine vinger. Punch-Drunk Love er en underfundig og mørk, men akk så romantisk godbit fra 2002, om den ensomme Barry som havner i trøbbel etter en uheldig oppringning til en telefonsex-linje. Filmen som var den første til å vise en overraskende annen side av komiker Adam Sandler vant prisen for beste regi ved filmfestivalen i Cannes og står fortsatt som et av Andersons mest originale verk. Inherent Vice fra 2014 er basert på Thomas Pynchons krimroman og er en herlig tripp av en sort komedie, med Joaquin Phoenix i et deilig lekent humør som privatdetektiven Doc, som etterforsker forsvinningen av en gammel flamme. Filmen fikk en ganske kjølig mottakelse, sett i lys av Andersons kritikerstatus da den kom, men har siden vokst på seg kultstatus og er definitivt en film som belønner den årvåkne publikummer. Alle disse, i tillegg til Andersons nye film Licorice Pizza kan du se hos oss denne måneden!

Tim Robbins og Morgan Freeman i The Shawshank Redemption
Tim Robbins og Morgan Freeman i The Shawshank Redemption

VERDENS BESTE FILM

Cinematekene i Norge viser hver måned et felles utvalg av klassiske godbiter fra filmhistorien. I mars utgjør disse virkelig en gullkantet meny. Blind Chance av Krzysztof Kieslowski er blant mesterregissørens beste. En film om livet i et kommunistisk samfunn, preget av ufrihet, overvåkning og systematisk forfølgelse, men fortalt med en varme og intimitet, om tilfeldighetenes innvirkning på livene våre. Gullfeber fra 1925 var Charlie Chaplins favoritt blant egne filmer. Han likte den faktisk så godt at han med overlegg unnlot å rettighetsbeskytte den, slik at filmen for alltid kunne være tilgjengelig for hans publikum. Accattone var Pier Paolo Pasolinis første film som regissør og handler om Romas underverden befolket av horer, halliker, tyver og andre småforbrytere, som han også beskrev i sine litterære verk i 50-årene. Frihetens regn, eller The Shawshank Redemption som den er vel så godt kjent som, er rangert på 1. plass over verdens beste filmer hos IMDb. Filmen hadde en dempet mottakelse da den kom på midten av 90-tallet og havnet i skyggen til andre amerikanske storfilmer som Forrest Gump og ikke minst Pulp Fiction som slo ned som lyn fra klar himmel. Siden da har filmen dog vokst seg større og større og stjålet filmhjerter verden over ett etter ett, og blitt anerkjent som det udiskutable mesterverket det er. Gå ikke glipp av sjansen til å se denne smellvakre filmen på det store lerret.

Ansel Elgort og Rachel Zegler i West Side Story
Ansel Elgort og Rachel Zegler i West Side Story

SE ÅRETS OSCAR-FAVORITTER

Søndag 27. mars deles verdens gjeveste filmpris ut i Los Angeles og hvis du ikke har rukket å orientere deg blant alle de potensielle prisvinnerne har du muligheten til å se flere av årets favoritter hos oss i mars. Kristen Stewart er en sterk kandidat til prisen for beste kvinnelige hovedrolle for hennes mektige portrett av prinsesse Diana i Pablo Larrains nydelige Spencer. Filmen følger Diana under en av kongefamiliens julefeiringer på 80-tallet, hvor prinsessen er under sterkt press og sliter med sin mentale helse, idet hun er i ferd med å innse at hennes ekteskap med prins Charles går mot slutten. Steven Spielbergs nyinnspilling av West Side Story seiler også opp som en favoritt med hele syv nominasjoner, i flere av de største kategoriene. Mesterregissøren gir historien fra 1957 nytt liv og har laget en medrivende og moderne utgave som feirer mangfoldet i den klassiske fortellingen om forbudt kjærlighet og de rivaliserende gjengene i New Yorks bakgater. Parallelle mødre er en varm, fyrig og rørende fortelling om to mødre som skal føde samme dag, fra Spanias fremste regissør Pedro Almódovar. Oscarvinner Penélope Cruz leverer en av sine beste roller som Janis, en kvinne som kjemper mot både sine egne og andres følelser om henne og Cruz kan fort hente hjem nok en pris for innsatsen. Den allerede nevnte Licorice Pizza fra Paul Thomas Anderson er nominert til tre Oscars og det er mange som håper at dette skal være Andersons år på den store gallaen. Han har med denne filmen mottatt sin 11. nominasjon og det er på høy tid at akademiet anerkjenner hans fantastiske fortellerkunst, og Anderson bør absolutt være en het kandidat i kategorien for beste originalmanus. Nyt disse filmene hos oss i mars og still forberedt til utdelingen 27. mars! And the Oscar goes to…

Caleb Landry Jones i Nitram
Caleb Landry Jones i Nitram

NORGESPREMIERE: NITRAM

Justin Kurzel er kanskje best kjent for sin stemningsfulle Shakespeare-adaptasjon Macbeth, men slo igjennom med Snowtown, der han skildret en av Australias mest beryktede seriemordersaker. Med Nitram tar han for seg et annet australsk nasjonaltraume, nemlig Port Arthur-massakren på Tasmania i 1996. Og med den dyktige karakterskuespilleren Caleb Landry Jones i hovedrollen (som vant skuespillerprisen i Cannes), er dette både et uhyggelig fengslende karakterdrama og en forstyrrende psykologisk thriller fra virkeligheten.

Stellan Skarsgård i Insomnia
Stellan Skarsgård i Insomnia

INSOMNIA 25 ÅR

I anledning Kampen om Narvik som har premiere på norske kinoer i mars viser vi regissør Erik Skjoldbjærgs debutfilm Insomnia fra 1997. Den stillferdige, men akk så intense thrilleren vekket oppsikt verden over da den kom og har siden fått kultstatus hos flere. Stellan Skarsgård spiller den svenske politietterforskeren som kommer til Tromsø for å jakte en mystisk morder, men begår en katastrofal feil som gir morderen overtaket i det som utvikler seg til en voldelig katt-og-mus lek. Vi viser filmen fra lekkert 35mm format.

Se vårt komplette program på forsiden – og velkommen på Cinemateket i mars!