Vi fortsetter vår storstilte Ingmar Bergman-serie i mars, og den skotske regissøren Lynne Ramsay er viet ekstra oppmerksomhet i anledning sin nye film.

Denne måneden har vi mange rykende ferske og spennende filmpremierer. Den gripende INSYRIATED er en klaustrofobisk og realistisk film om de siviles liv i Syria. Vi går tilbake i tid i VOKTERSKENE, om livet i en fransk landsbygd på begynnelsen av 1900-tallet. Det blir også denne måneden en førpremiere: Den norske dokumentaren RØVERDATTER, laget av en lovende og sterk, ny stemme. Regissøren Sofia Haugan kommer på besøk for å snakke om sin annerledes far/datter-film. Haugan fulgte sin kriminelle far i kampen mot rusmisbruket, og i løpet av filmen endres de begge. Vises også senere i mars, i tillegg til førpremieren.

Verdensberømt filmskaper, legendarisk teaterregissør og enestående forfatter. Ernst Ingmar Bergman – født 14. juli 1918 i Uppsala, død 30. juli 2007 på øya Fårö – er en av tidenes viktigste kunstnere. I 2018 er det 100 år siden Bergman ble født, et jubileum som markeres over hele verden. Cinemateket i Tromsø viser et bredt spekter av mesterens filmer gjennom hele året. I mars viser vi tre: SOMMERLEK, hvor en ballettpike gjenopplever sin første kjærlighet. FRA MARIONETTENES LIV, der Bergman-stilen får en tysk vri. «Temat om två mänskor som är oupplösligt och smärtsamt förenade och samtidigt sliter i sina fängsel har följt mig länge», skrev Bergman om denne filmen. Vi avslutter Bergman-måneden med det ubestridte mesterverket HVISKNINGER OG ROP hvor tre søstre må håndtere hverandres sjalusi, egoisme og bitterhet når en av dem er nær døden.

Hver måned viser Cinemateket i Tromsø viktige, klassiske filmer, ofte i samarbeid med de andre cinematekene i Norge. I mars byr vi på en god blanding med kultklassikere! FREAKS ble beskrevet som en motbydelig og vemmelig skrekkfilm når den kom ut i 1932 – nå regnes den som et makabert stykke filmkunst. Ung kjærlighet blomstrer når vi viser John Hughes’ PRETTY IN PINK, en av 80-tallets store high school-hits med et upåklagelig soundtrack. Sist, men ikke minst gjør Wilson-brødrene entré i Wes Andersons fornøyelige spillefilmdebut BOTTLE ROCKET.

Skotske Lynne Ramsay har laget mange prisbelønte filmer og er høyaktuell denne måneden. I forbindelse med hennes nye og mystiske YOU WERE NEVER REALLY HERE viser vi alle hennes spillefilmer. Ramsays to første filmer blir vist på 35mm. RATCATCHER utforsker en gutts følelse av angst og isolasjon i et søppelstreikende Glasgow anno 1973. I MORVERN CALLAR gjør Ramsay et lignende portrett av en eldre jente, som også bruker fantasien til å flykte – men Morvern får til slutt et annet blikk på verden. Vi viser også den ubehagelig mesterlige WE NEED TO TALK ABOUT KEVIN, Ramsays mest oppsiktsvekkende film, med Tilda Swinton i en sentral rolle.