MAI PÅ VERDENSTEATRET

Månedens program er klart og de filmatiske høydepunktene står i kø i mai!
Ang Lee
Denne måneden har vi et temaprogram på regissør Ang Lee, en av de siste tiårenes mest innflytelsesrike og allsidige filmskapere. Etter å ha laget tre spillefilmer i hjemlandet Taiwan fikk han sitt internasjonale gjennombrudd med filmatiseringen av Jane Austens Fornuft og følelser i 1995. Siden den gang har han laget et dusin filmer i både Hollywood og Asia, med en sjangerspredning som dekker alt fra følelsesladde dramaer til store action- og superheltfilmer!

I mai byr vi på fire av hans aller beste filmer, som virkelig viser spennet i hans imponerende karriere: The Ice Storm (1997, hovedbilde), Snikende tiger, skjult drage (2000), Brokeback Mountain (2005) og Lust, Caution (2007, bildet).
Nordiske og amerikanske filmperler
Du finner alltid de gode klassikerne på Cinemateket og denne måneden byr vi på fem herlige perler fra både det norske, danske og amerikanske filmarkivet. Fant fra 1935 av regissør Tancred Ibsen bygger på Gabriel Scotts roman om fantene som fartet langs kysten for mange år siden. Fant regnes som selve gjennombruddet for norsk film, og er en av våre store klassikere, som blant annet gjorde filmstjerne av Alfred Maurstad. E.T. (bildet) bør ikke trenge noen nærmere introduksjon. Steven Spielbergs varme og rørende fortelling om gjesten fra verdensrommet hadde nylig 40-års jubileum og ble i den anledning restaurert i nydelig 4K. Vi inviterer til et vakkert gjensyn med filmen som aldri har sett eller hørtes bedre ut, og fortsatt treffer midt i hjerterota til både liten og stor. Kanskje ta med en ung sjel som ennå ikke har fått oppleve denne nydelige filmen?

Coen-brødrenes The Big Lebowski har 25-årsjubileum i år og enhver anledning til å la The Dude innta kinolerretet er for god til å forbigå. Også denne har fått en nydelig digital ansiktsløftning i 4K i anledning jubileet. Thomas Vinterbergs Festen feirer samme jubileum og filmen som slo ned som et brak ved filmfestivalen i Cannes i 1998 er fortsatt deilig fascinerende og provoserende på samme tid, og vi viser den på nydelig 35mm format fra Nasjonalbibliotekets arkiv.

Det er også tilfelle med Sofia Coppolas Lost in Translation. Det er nå tjue år siden Bill Murray og Scarlett Johanssons tilfeldige møte i Tokyo, som skulle vise seg å bli et av de mest uventede og uforglemmelige forholdende vi har sett på film. Filmen ga Sofia Coppola en Oscar for beste manus, og gjorde henne samtidig historisk da hun ble den første kvinne til å bli nominert som både manusforfatter, produsent og regissør.
Polar vin og viten
I samarbeid med Polarmuseet inviterer vi til en ny utgave av vår populære filmserie Polar vin og viten, hvor vi viser filmer om forskjellige leveforhold i Arktis, med innledninger og påfølgende samtaler med fagfolk og filmskapere.

Denne gang byr vi faktisk på to korte dokumentarfilmer; Haulout tar oss med til en avsidesliggende kyst i Sibir hvor en ensom mann i en vindfylt hytte venter på å bli vitne til en eldgammel sammenkomst. Men varmere hav og stigende temperaturer bringer med seg uventet endring, og han blir fort overveldet. Forholdet mellom menneske og natur er kjernen i denne fantastisk fotograferte kort-dokumentaren. Tales of Jan Mayen (bildet) følger en ekspedisjon i seilbåt mot den lille øyen i det store ishavet, hvor et team ønsker å gjenskape en britisk ekspedisjon fra hundre år tilbake, med mål om å bestige Beerenberg, verdens nordligste aktive vulkan. På reisen lærer de både om øyas mørke fortid og bruker moderne forskning til å dokumentere det marine liv, som viser hvordan de dramatiske klimaendringene påvirker isbreene rundt vulkanen i dag.

Nicolas Winding Refn spesialvisning
Refn har siden sin filmdebut Pusher i 1996 vært en av dansk films mest markante og omdiskuterte filmskapere. Only God Forgives fra 2013 er en av hans mest fascinerende og kompromissløse filmer. Her gjenforenes han med Ryan Gosling, som etter deres suksessfulle samarbeid med Drive noen år tidligere stort sett kunne gjøre som de ville med sin neste film. Resultatet er et mørkt, intenst og brutalt filmverk som fortsatt diskuteres blant filmkritikere i dag og ofte kan omtales som både mester- og makkverk i samme setning. Vi inviterer til en spesiell dobbeltvisning, med Only God Forgives etterfulgt av My Life Directed by Nicolas Winding Refn. Sistnevnte følger innspillingen av førstnevnte og er en unik, intim og naken dokumentar av Refns kone Liv Corfixen, som fulgte sin mann, Gosling og deres crew fra den marerittaktige innspillingen over seks måneder i Bangkok frem til filmens mye omtalte premiere ved filmfestivalen i Cannes.

I mai har vi også en håndfull rykende ferske filmer på menyen. Infinity Pool er en mørk og sjokkerende film satt i idylliske omgivelser, hvor et ferierende par etter en ulykke blir introdusert for en pervers og hedonistisk subkultur blant øyas innbyggere, som resulterer i voldelige og surrealistiske hendelser. Beau is Afraid er en ny fascinerende film fra Ari Aster, den kritikerroste regissøren av kultfavorittene Hereditary og Midsommar. Joaquin Phoenix spiller hovedrollen i det som best kan beskrives som en surrealistisk skrekkfilmkomedie. Selv om den har en god dose sort humor kan den også være den mørkeste filmen til Aster så langt. R.M.N. er den nye filmen til Gullpalme-vinneren Cristian Mungiu og er et mettet, innfløkt og perfekt orkestrert drama der regissøren serverer detaljerte tverrsnitt av livet i en rumensk landsby i de transilvanske fjellene, og slik gir en treffende analyse av Europa i dag. Filmen kan sees fra 12. mai og Lisa Hoen, festivalsjef i TIFF vil holde en innledning på premierekvelden.

Suzume er japansk animasjon på sitt beste fra Makoto Shinkai, regissøren av Weathering with You og storsuksessen Your Name. Rimini (bildet) er en kullsvart komedie fra den noe kontroversielle regissøren Ulrich Seidl, og handler om en avdanket smørsanger fra Østerrike som så vidt tjener til livets opphold ved å underholde pensjonerte turister over grensen i den italienske kystbyen. Utfordringene blir enda større når datteren han ikke har sett på mange år dukker opp og krever penger. Filmen er et tragikomisk portrett av den grove sorten, som definitivt ikke er for alle, og best kan beskrives som om Mickey Rourkes karakter i The Wrestler jobbet på danskebåten!
Mor og sønn er et gripende familieportrett fra 90-tallets Frankrike, hvor Rose kommer til Paris sammen med sine to sønner. De har reist fra Elfenbenskysten og vil nå søke lykken i Frankrike. Det er ikke enkelt å finne seg til rette og den nye tilværelsen byr på fristelser, sterke følelser og drømmer som går i knus.
Dette og mye mer kan du se på Verdensteatret i mai! Sjekk ut det komplette programmet her!