En ny film fra Quentin Tarantino er alltid en begivenhet. I sommer er det premiere på Once Upon a Time in Hollywood, og vi korter ned ventetiden med et retrospektiv bestående av alle Tarantinos spillefilmer. Du leste riktig: alle Tarantinos spillefilmer. Reservoir Dogs, Pulp Fiction, Jackie Brown, Kill Bill vol. 1 & 2, Death Proof, Inglorious Basterds, Django Unchained og The Hateful Eight. Du kan se dem alle sammen på Cinemateket i mai, og følge Tarantinos vei fra radikal filmnerd til moden mesterregissør – fortsatt like leken og frekk, men med et tydeligere samfunnsanliggende.

Filmskaper og tidligere TIFF-gjest Olivier Assayas har med Mellom linjene laget en leken, morsom og erkefransk film. Strålende skuespillere, med en formidabel Juliette Binoche og en sjarmerende Guillaume Canet i spissen, storkoser seg i verbal boksekamp på kafeer og kontorer i Paris. Leonard er forfatter. Han har hatt stor suksess med sine romaner basert på egne opplevelser og romanser. Alain er hans forlegger. De har lang fartstid sammen og det smerter ham å refusere vennens nye manus. Men Leonard selger ikke som før. Bøker selger ikke som før. Digitaliseringen har snudd opp/ned på det meste i bokbransjen og bloggeren har kanskje blitt viktigere enn forfatteren. Det er tid for selvransakelse.

Onsdag 8. mai byr Verdensteatret på forestilling med norsk teaters nestor Toralv Maurstad. Forestillingen TORDIS + ALFRED = TORALV gir et innblikk i Toralvs teaterfamilie, og hvordan det var å vokse opp med de berømte skuespillerne Tordis og Alfred Maurstad som foreldre. I dette hjemmet handlet alt om teater. Med en musikkelskende mor og en far som var hardingfele-virtuos, stod musikken alltid sentralt på både scenen og i hjemmet. Pianist Rune Alver står for de musikalske bidragene i forestillingen.

Natt til 14. mai 1969, rundt klokken halv tre, oppdager to studenter at det brenner i en av de gamle bryggene i Tromsø sentrum. Fire mann fra brannvesenet rykker ut. De oppdager etter hvert at omfanget av brannen er for stor til å få kontroll over. Bare noen timer senere blir befolkninga i Tromsø vekket av flyalarmen «viktig melding – lytt til radio». Det blir den største brannen i byens historie og endret bybildet i Tromsø for alltid. På dagen 50 år etter kan du gjenoppleve bybrannen i Tromsø akkompagnert av et nyskrevet soundtrack. Postrockbandet IRAN MAYEN ble etablert i 2015 og består av Lars Dalheim, Andreas B. Høyer, Anders T. Gjerdrum og Johan Grønvik. Musikken kan beskrives som kald, kystinspirert postrock, fylt med sterke følelser og store svingninger, noe som skaper en god symbiose mellom videofortelling og musikk.