Vårens siste program er klart! I juni byr vi blant annet på italienske filmdager, premiere på ny prisvinnende dokumentar, amerikanske filmperler, vinnerfilmene fra Kortfilmfestivalen og mye mye mer!

Selv om været i Tromsø for tiden sier noe annet er vi faktisk kommet til juni, og det betyr at vi er inne i vårsesongens siste måned på Cinemateket! Vi har satt sammen en variert meny som vi mener inneholder noe for enhver smak!

AMERIKANSKE KLASSIKERE

Månedens program er spekket med filmklassikere de fleste har et kjært forhold til - eller eventuelt bør få sett så snart som mulig om man mot formodning ikke har gjort det! Francis Ford Coppolas The Outsiders (hovedbilde) er en visuelt slående adaptasjon av S. E. Hintons roman, der rivaliseringen mellom to gjenger i hver sin ende av klasseskalaen får fatale følger. Filmen har fortjent fått kultstatus, og den er spekket med skuespillere som senere skulle bli store stjerner, blant andre Patrick Swayze, Rob Lowe, Ralph Macchio og ikke minst Tom Cruise i en av sine første filmroller.

Ridley Scott i studio under restaureringsarbeidet tidligere i år. Foto: Park Circus
Ridley Scott i studio under restaureringsarbeidet tidligere i år. Foto: Park Circus

Under årets filmfestival i Cannes ble en nyrestaurert 4K-utgave av Thelma & Louise presentert på storslått vis og denne så så lekker ut at vi booket den der og da. Ridley Scotts (som selv har vært aktivt involvert i restaureringen, se bilde) feministiske road movie bergtok en hel filmverden da den kom, og filmens siste scene er skrevet inn i filmhistorien for all tid. George Roy Hillls The Sting fulgte opp hans Butch Cassidy and the Sundance Kid, og nok en gang finner vi Robert Redford og Paul Newman i hovedrollene, noe som selvfølgelig betyr at filmen er sjarmerende som fy. The Shining er ett av mange mesterverk fra Stanley Kubrick, med legendariske rolleprestasjoner fra Jack Nicholson og Shelley Duvall. Den sagnomsuste grøsseren blir bare rikere og rikere desto flere ganger man ser den, og den uhyggelige stemningen er det få andre filmskapere som har klart å matche. Nå blir filmen på nytt tilgjengelig på kino verden over i forbindelse med Warner Bros. 100-årsjubileum! Steven Spielbergs Haisommer (bildet) trenger umulig noen nærmere introduksjon. Nå som badesesongen står for døren (i resten av landet i hvert fall!) passer det jo perfekt med en advarsel om terroren under overflaten. We're gonna need a bigger boat! Swingers fra 1996 er en herlig frisk og sjarmerende komedie av beste amerikanske indie slag, med Vince Vaughn og Jon Favreau i hovedrollene. Filmen ble begges store gjennombrudd og Favreau (som senere har gått hen og blitt en av Hollywoods største regissører med en fot i både Marvel og Star Wars-universet) sto også bak manuset til filmen. I USA har filmen kultstatus, med sine mange klassiske scener og replikker, og flere anerkjennende nikk til regissører som Quentin Tarantino og Martin Scorsese.

VÅRENS BESTE FILMER

På Verdensteatret viser vi selvsagt ikke bare gamle klassikere, men vi har også en håndfull nye og aktuelle filmer på programmet hver måned. I juni viser vi flere filmer som har gjort inntrykk på oss og som vi mener har vært blant årets beste så langt. Corsage har gått sin seiersgang på filmfestivaler verden over siden premieren på filmfestivalen i Cannes i fjor og har også høstet fantastiske anmeldelser her hjemme, med terningkast 5 fra blant andre NRK, Adressa og Klassekampen. Minner om Paris er en sterk og elegant utført film som baserer seg på faktiske hendelser og traumene som fulgte for de som var involverte i terrorangrepet i Paris i 2015. Regissør Alice Winocour, som også sto bak den flotte Proxima (vist på Verdensteatret i 2020) tar for alvor steget opp i eliteklassen av nye franske filmskapere med denne filmen. Skolen ved verdens ende er en smellvakker fortelling om en ung lærer som får livet snudd på hodet da han motvillig blir sendt til en avsidesliggende skole langt oppe i Himalaya, hvor han oppdager et liv og en lykke han aldri før visste eksisterte. Filmen ble vel fortjent nominert til Oscar for beste internasjonale film tidligere i år. For noe helt annet kan vi by på Sisu, en heftig actionfilm (selvfølgelig kan vi vise actionfilm på Verdensteatret!) fra Finland, med Aksel Hennie i storform som nazigeneral på jakt etter en myteomspunnet gullgraver! Filmen hadde verdenspremiere ved filmfestivalen i Toronto i høst, hvor den blåste av taket og høstet trampeklapp i deres populære Midnight Madness program. En av de mest spennende norske filmene vi har sett på lenge er Den siste våren, som er regissør Franciska Eliassens debutfilm. Hun utforsker økofeminisme, geopolitikk og vårt forhold til naturen i en fascinerende og original film som har høstet fantastiske anmeldelser med terningkast 5 fra blant andre NRK, VG og Dagbladet.

APOLONIA, APOLONIA

Vi har 9. juni premiere på en helt ny dokumentarfilm. Apolonia, Apolonia er en sterk og ukonvensjonell kunstnerdokumentar signert den danske filmskaperen Lea Glob. Filmen følger den figurative maleren Apolonia Sokol (bildet), kjent for sin politiske holdning til portrettkunsten, fra hun som ung og punkete bohem kommer inn på Les Beaux-Arts de Paris, en av de mest prestisjetunge kunstakademiene i Europa, til hun 13 år seinere forsøker å etablere seg i en kunstverden styrt av middelaldrende menn. Filmskaper Lea Glob kommer tett på den talentfulle kunstneren, og et inderlig vennskap oppstår i løpet av den lange filminnspillingen. Filmen vant hovedprisen på IDFA i Amsterdam, som er verdens viktigste dokumentarfilmfestival, og den ble også kåret til beste dokumentar på CPH:DOX og filmfestivalen i Gøteborg.

FERSK FILM FRA KORTFILMFESTIVALEN

7.-11. juni arrangeres den 46. utgaven av den norske Kortfilmfestivalen i Grimstad. Her skal en haug med filmer konkurrere om festivalens prestisjetunge priser og allerede den påfølgende mandagen, 12. juni kan du se de aktuelle vinnerfilmene hos oss! Følg med på programmet hvor vi vil oppdatere med informasjon om filmene etter prisutdelingen som finner sted lørdagen før.

WELCOME TO THE GRINDHOUSE!

11. og 17. juni kan du oppleve den ultimate grindhouse-kvelden med visninger av Robert Rodriguez sin Planet Terror og Quentin Tarantinos Death Proof! Først ut er Rodriguez sin actionfylte zombiesplatter, der en gruppe overlevende, deriblant ei med et maskingevær der beinet skulle vært, må stå imot hordene av levende døde. Med sin visjonære regi, en overflod av spesialeffekter og et cast med bl.a. Rose McGowan, Josh Brolin og Bruce Willis, er denne filmen pur actionunderholdning! Deretter vil du bli trukket inn i Tarantinos Death Proof, en hyllest til gamle biljaktfilmer. Kurt Russell spiller Stuntman Mike, en psykopat som bruker bilen sin som mordvåpen. Tarantino serverer et mesterverk av spenning, humor og stilsikker vold, perfekt krydret med dialog i ekte Tarantino-stil. Så ta på deg b-movie-brillene, len deg tilbake og la Rodriguez og Tarantino ta deg med på en blodig, vill og hylende morsom grindhouse-opplevelse! Denne kvelden er skapt for filmfans som elsker spektakulære actionscener, skarpe replikker og overraskende vendinger. Vi viser selvsagt begge filmene på 35mm, slik regissørene selv ønsket. Ikke gå glipp av dette!

ITALIENSKE FILMDAGER

Mot slutten av måneden, når vi forhåpentligvis omsider kan oppleve sommeren også i nord, inviterer vi til italienske filmdager 20.-25. juni. Italia er ikke bare verdensledende kjent for sin mat, mote og arkitektur. Det er også et land med en av verdens rikeste filmhistorier, som har avlet flere av de fremste filmskapere vi noen gang har hatt, som Federico Fellini, Sergio Leone, Pier Paolo Pasolini og Bernardo Bertolucci for å nevne noen. Den neste generasjon er også flust av anerkjente regissører som Paolo Sorrentino og Alice Rohrwacher som er med å bære den tradisjonsrike italienske filmarven videre. Filmdagene gjøres i samarbeid med Det italienske kulturinstitutt i Oslo (Istituto Italiano di Cultura) og Roma Film Fest (Festa del Cinema di Roma) som en del av Fare Cinema, en festival som promoterer den italienske filmindustri og kvalitetsfilm. Det italienske kulturinstitutt i Oslo er Den italienske ambassades kulturkontor og har som formål å spre kunnskap om og fremme italiensk språk og kultur i Norge. Du kan lese mer om alle filmene i programmet her! Bildet er fra filmen Siccità (Dry).

Alt dette og mye mer finner du i vårt komplette program og billetter til alle forestillinger finner du her! Velkommen på Verdensteatret i juni!