Vårsesongens siste program er stappfullt av godbiter!

Her er noe av det Cinemateket byr på i juni.

Temaprogram: Filmer du gikk glipp av

Kinoene har i likhet med veldig mange andre hatt store utfordringer mens pandemien har herjet de siste årene. Stengte dører, redusert kapasitet og gjentatte utsettelser på kinofilmer har vært vanskelig å håndtere for oss – men helt sikkert også for publikum, som nok merker at de kanskje ikke har gått så mye på kino som vanlig de siste to årene. Derfor vil Verdensteatret i juni sette opp en håndfull kvalitetsfilmer som vi frykter har gått under radaren til altfor mange, og ikke fått den oppmerksomheten de fortjener.

Viktigst av alt vil vi gi publikum en ny sjanse til å se disse filmperlene der de hører hjemme – på et stort lerret i en kinosal! Filmene vi setter opp er Lamb, Last Night in Soho (bildet), The Card Counter, Flukt, De uskyldige, The Middle Man og Shiva Baby.

Polar vin og viten: En djevel med harpun

I samarbeid med Polarmuseet inviterer vi til en ny utgave Polar vin og viten, denne gang til filmen En djevel med harpun, historien om Norges største og mest omstridte hvalskytter, Lars “Faen” Andersen. Før 2. verdenskrig var Lars «Faen» Andersen folkehelt, rik og Norges mest kjente hvalfanger. Men så ble han NS-medlem og dømt for landssvik. Han måtte gå i eksil og navnet ble slettet fra historiebøkene. Senere jobbet han for Onassis, som drev med piratfangst og måtte stoppes for enhver pris. Når bevisene for Onassis kom fram, det ble sagt at Lars «Faen» var angiveren. Han fikk lov til å gjøre comeback i Norge og døde som en velstående mann i Sandefjord, med 7000 hval på samvittigheten.

En djevel med harpun er en historie om begjær, grådighet og lidenskap - og om Norges første oljeeventyr. Marit Anne Hauan, førsteamanuensis ved UiT Norges arktiske universitetsmuseum, vil holde en innledning før filmvisningen 16. juni.

Klassikere på 35mm

Verdensteatret viser hver måned flere filmer på analogt format, det vil si god gammeldags filmrull på 35mm fra Nasjonalbiblioteket. Denne måneden er programmet spekket med klassikere som kan sees på sitt originale kinoformat. Cop Land var regissør James Mangolds (Logan, Ford v Ferrari, Walk the Line) definitive gjennombruddsfilm og i år markerer denne perlens 25-års jubileum. Sylvester Stallone spiller en fantastisk og ukarakteristisk hovedrolle, i et enormt ensemble som også inkluderer Robert de Niro, Harvey Keitel og nylig avdøde Ray Liotta.

I år er det 20 år siden Y Tu Mamá También (bildet, som gikk under den norske tittelen Og mora di også da den kom på kino) ble vist på TIFF og denne klassikeren fra Mexico blir bare bedre og bedre med årene. En tidløs, rørende og romantisk historie om ungdommelig uskyld, forelskelse og begjær. Månedens ønskefilm fra postkassen i vår foajé er Almost Famous, Cameron Crowes Oscarvinnende mesterverk fra 2000, om den aspirerende journalistspiren Billy som før følge favorittbandet sitt på tvers av USA. Four Rooms er en av 90-tallets sorte får i komediesjangeren, elsket og hatet, men aldri ikke underholdende! Tim Roth briljerer i en utradisjonell klovnerolle og Quentin Tarantino er en av fire regissører i denne elleville komedien i fire akter! Til slutt flesker vi til med en av 90-tallets største kassasuksesser Jurassic Park! I anledning premieren på det konkluderende kapitlet i Jurassic-serien, Jurassic World: Dominion, tar vi deg med tilbake til der det hele startet for nesten 30 år siden! Et must for både nye og gamle generasjoner, spesielt om du aldri har sett den på kino – og i alle fall når den vises på 35mm.

Førpremiere: Beautiful Beings

Fredag 17. juni, på Islands nasjonaldag, inviterer Verdensteatret og Mer film til førpremiere på Beautiful Beings (Berdreymi), den nye filmen fra prisvinnende regissør Guðmundur Arnar Guðmundsson. Filmen finner sted på Island tidlig på 2000-tallet. Addi er del av en guttegjeng med outsidere. En dag bestemmer han at mobbeofferet Balli skal få bli en del av gjengen. Overlatt til seg selv oppstår nye vennskap og allianser mellom tenåringsguttene. Hjemmefester, eksperimentering med dop og voldelige oppgjør med andre gjenger eskalerer til stadig farligere situasjoner. Guttene står overfor et veiskille hvor lojaliteten og vennskap blir utfordret. Beautiful Beings er en energisk oppvekstskildring full av forvirrede følelser og fire fantastiske unge skuespillere i hovedrollene. Det er en film som fanger ungdomstidens råskap med skjønnhet og brutalitet. En film man vil kjenne seg igjen i på godt og vondt, uansett når og hvor man vokste opp.

I anledning premieren på Beautiful Beings setter vi også opp Guðmundssons kritikerroste debutfilm Heartstone (Hjartasteinn, hovedbilde) i uken før. Filmen som vant priser ved flere store filmfestivaler da den kom for fem år siden, inkludert Don Quixote prisen ved Tromsø internasjonale filmfestival i 2017, var en stor kritikerrost suksess og etablerte for alvor Guðmundur Arnar Guðmundsson som en av Europas mest spennende filmregissører.

Verdensteatret viser også hver måned ny og aktuell film og i juni kan du blant annet se Alex Garlands herlige nye thriller Men, hett og intenst forholdsdrama i Paris - en kjærlighetshistorie, Oscarvinner Tilda Swinton i Memoria, beintøff amerikansk western i Old Henry og den vakre og melankolske Natt i Paris.

I tillegg til alt dette byr vi som alltid også på "Musikk på kino" og månedens film er Bukta Sessions! Vi har også den tradisjonelle visningen av årets eksamensfilmer fra Visuelle Kulturstudier ved UiT, en helt ny endags-filmfestival kalt Destination Unknown Film Festival og mye mye mer! Sjekk vår kalender for fullt program!