Cinemateket ønsker vårt publikum, frivillige og samarbeidspartnere en riktig god jul og et godt nytt år!

Ny sesong på Cinemateket starter lørdag 4. februar og årets første program vil bli annonsert i midten av januar.

Vi oppfordrer selvsagt alle til å se masse god film i juleferien og fram til vi sees igjen i kinosalen, og her kommer noen filmtips fra staben på Cinemateket!

John-Kristian Dalseth, programsjef

Pans labyrint (Guillermo del Toro, 2006)

Guillermo del Toro sto bak en av årets aller flotteste filmopplevelser med sin fantastiske stop-motion versjon av Pinocchio. Hvis du ikke fikk med deg filmen da vi viste den på Verdensteatret i november kan du nå se den på Netflix, og hvis du virkelig vil forsvinne inn i del Toros fantastiske univers anbefales hans magiske Pans labyrint fra 2006. En smellvakker fabel om en ung jente i Spania mot slutten av andre verdenskrig som oppdager en skjult labyrint bak familiens hus. Her møter hun et mystisk vesen som påstår at jenta er en prinsesse tilhørende et eget rike under jorden. Pans labyrint er et helstøpt mesterverk, en forfriskende blanding av skrekkfilm og fantasy, med storslått design og effekter - og et enda større hjerte.

Pans labyrint er tilgjengelig på DVD og Blu-ray og kan også sees på filmoteket.no om du har lånekort på biblioteket.

Samtidig oppfordres alle selvfølgelig til å ta seg minst én tur på kino i jula og da anbefaler jeg at du ser Kampen om Narvik, et velgjort og solid drama fra regissør Erik Skjoldbjærg som treffer midt i hjerterota og er en viktig påminnelse om at krig også har funnet sted i vår egen bakgård.


Edvard Wølner Bjørnson, teknisk leder

Annette (Leos Carax, 2021)

Annette ble en av årets heftigste filmopplevelser for min del. Til tross for en iboende skepsis til musikaler kom jeg meg inn i kinosalen og lot meg begeistre og overvelde. Original filmkunst ispedd en haug av følelser og treffende satire fra ende til annen!

Annette er tilgjengelig på DVD og Blu-ray fra 26. desember og kan leies på de fleste strømmetjenester.


Tony Kjensli Bjerketveit, produsent

Paraplyene i Cherbourg (Jacques Demy, 1964)

I likhet med årets filmhøydepunkt, Annette, er Paraplyene i Cherbourg er en fantastisk musikal signert en fransk regissør. I likhet med en rekke andre franske regissører som virket på 60-tallet, hentet han inspirasjon fra Hollywoods gullæra, og gjorde sin helt særegne vri på typiske sjangerfilmer fra den tiden. Paraplyene i Cherbourg er en film om den store kjærligheten, og hvordan livets realiteter trenger seg på og ødelegger for den. I motsetning til en tradisjonell musikal fremføres all dialog her som èn lang sang, med et av de vakreste og såreste temaene skrevet for film. Dette er en film det er umulig å forholde seg likegyldig til, og en film man vil komme tilbake til gang etter gang etter gang.

Paraplyene i Cherbourg er tilgjengelig på DVD og Blu-ray, og kan sees gratis på Filmoteket, bibliotekenes egne strømmetjeneste, eller leies på diverse strømmetjenester.


Sander Stabell, kinomaskinist

Battle Royale (Kinji Fukasaku,2000)

I mangel av tradisjoner rundt skikkelig julefilm, anbefaler jeg alle å se den eneste filmen jeg konsekvent ser i romjula, nemlig Battle Royale. I et dystopisk Japan blir en klasse med skolebarn kastet inn i en skremmende, og nokså surrealistisk liv eller død situasjon. Filmen er brutal, humoristisk – og et fantastisk avbrekk fra en ellers hyggelig og rolig romjul.

Battle Royale er tilgjengelig på DVD og Blu-ray, samt på Blockbusters strømmetjeneste.


Bård Schive, kinomaskinist

A Christmas Story (Bob Clark, 1983)

Det er en klassisk julefilm for hele familien, og som vi ser hvert år. Den handler om juleforberedelsene til Ralphie og familien hans på 1950-tallet. Og Ralphie vet hva julen handler om, nemlig å få nøyaktig hva han ønsker seg under juletreet.

A Christmas Story er tilgjengelig på DVD og Blu-ray, samt på SF Anytimes strømmetjeneste.


Sarah Schipschack, kinomaskinist

Neptune Frost (Anisia Uzeyman & Saul Williams, 2021)

Neptune Frost er en afrofuturistisk Sci-Fi punk-musikal som handler om møtet mellom en gruvearbeider fra Burundi og en hacker som tar seg til en utenomjordisk møteplass for folk som ønsker seg revolusjon. Filmen bæres av pulserende musikk, poetiske dialoger og storslåtte fargespekkede kostymer og snakker om kolonialisme, utnyttelse, interseksualitet og empowerment. Jeg vil anbefale å se filmen på kino, og den passer for alle som er interessert i arthouse kino og nye filmopplevelser. En kritisk film som berører store temaer med letthet og hypnotisk tiltrekning.

Neptune Frost har vært vist på utvalgte kinoer i 2022. Den forventes å bli tilgjengelig på diverse strømmetjenester tidlig i 2023.


God jul fra alle oss på Cinemateket!