Årets første program for Cinemateket er klart!

Etter en altfor lang julepause, en hektisk januar med festivalforberedelser og en nydelig utgave av TIFF er Verdensteatret endelig klare til å åpne dørene for en ny sesong! Vi har mange spennende planer for våren og de filmatiske godbitene skal regne fra 26. januar helt frem til 1. juli!

Alexander Payne

Sesongen starter med Election, Alexander Paynes herlige gjennombruddsfilm med Matthew Broderick og Reese Witherspoon som har 25-årsjubileum i år. Den doble Oscarvinneren med filmer som Sideways og The Descendants på samvittigheten er igjen aktuell med The Holdovers og i den anledning byr vi ikke bare på Election, men også hans fabelaktige debutfilm Citizen Ruth fra 1996, med Laura Dern i en av sine aller beste roller.

Polsk filmuke

6.-11. februar inviterer vi til en uke fylt med fire nye og spennende filmer som viser mangfoldet i et tradisjonsrikt filmland! Polens filmhistorie strekker seg helt tilbake til pionertiden. Kazimierz Prószynski bygget faktisk et filmkamera før Lumière-brødrene patenterte sitt. Etter andre verdenskrig etablerte kommuniststyret filmskolen i Lódz og satset aktivt på å bygge opp en nasjonal filmproduksjon. Og fra 1950-tallet og utover sementerte landet sin posisjon i filmhistorien, i det som av mange defineres som landets gullalder. Fra 60-tallet ble kunstnerne i Polen underlagt politisk kontroll og sensur, men disse begrensningene fungerte på mange måter som en kreativ katalysator, fordi det tvang til dem til å finne subtile og alternative måter å formidle det de ønsket. Gjennom hele kommunisttiden markerte også Polen seg med en makeløs rekke illustratører og designere som laget fantastiske filmplakater, både for lokale filmer og importerte titler.

Til denne serien har vi plukket ut fire titler. Det imponerende dramaet Bread and Salt (hovedbilde) som vant juryprisen i Venezia i 2022 og den forstyrrende, visuelt slående The Silent Twins, som Agnieszka Smoczynska spilte inn i Storbritannia. Woman on the Roof er et prisbelønnet karakterstudie med kvinner i alle ledende posisjoner, mens Filip er et ambivalent moralsk drama lagt til den andre verdenskrigen. I sum gir dette en smak av den imponerende bredden vi ser i polsk film akkurat nå. Serien gjøres i samarbeid med Den polske ambassaden i Norge, og NordPolen - polsk forening i Tromsø vil også delta med innledninger og samtaler rundt filmene. Mer informasjon om dette finner du i hver enkelt filmomtale etter hvert.

The Terminator 40 år

The Terminator står fortsatt som en av 80-tallets mest minneverdige filmer, og definitivt en av tiårets aller beste actionfilmer. Filmen ble det definitive gjennombruddet for Arnold Schwarzenegger som skuespiller (etter en suksessfull karriere som bodybuilder) og gjorde også James Cameron til en av Hollywoods mest ettertraktede regissører, som de påfølgende årene skulle følge opp med storsuksesser som Aliens og The Abyss. Filmen har 40-årsjubilum i år og i den anledning viser vi den i samarbeid med forskningsgruppen CRAFT og nettverket ENCODE ved Universitetet i Tromsø. Med bakgrunn i pågående og planlagte forskningsprosjekter tar CRAFT og ENCODE opp temaer som autonome teknologier, automatisering, kunstig intelligens og forholdet mellom menneske og maskin. Zoheb Mashiur (CRAFT) og Holger Pötzsch (ENCODE) vil holde en innledning før filmen, som vises på flott 35mm format fra Nasjonalbibliotekets arkiv tirsdag 20. februar.

Yorgos Lanthimos

Den greske regissøren Yorgos Lanthimos er en av de mest spennende filmskaperne vi har for tiden. Etter flere kritikerroste og prisvinnende filmer har han etablert seg som en av Hollywoods mest ettertraktede regissører, samtidig som han har holdt på sin egen status som outsider og en ekte auteur med sin helt unike stil, med filmer som The Lobster, The Favourite og The Killing of a Sacred Deer. Han er nå aktuell med Poor Things, sin mest ambisiøse film noensinne, som allerede har plukket med seg flere store priser denne vinteren og seiler opp som en av storfavorittene foran Oscarutdelingen i mars. I tillegg til denne viser vi hans dypt fascinerende og forstyrrende gjennombruddsfilm Dogtooth fra 2009.

Cinematekenes fellesfilmer

Hver måned går alle Cinematekene i Norge sammen om en håndfull klassikere som vises over hele landet og februar er tettpakket med mesterverk! Marc Caro & Jean-Pierre Jeunets debutfilm Delikatessen er en bisarr komedie, fremragende fotografert i gulbrune fargetoner, og med en overflod av surrealistiske og motbydelige detaljer, kreative kamerakrumspring og slapstickhumor som kan gi assosiasjoner til filmer av Tim Burton eller Terry Gilliam. Cool Hand Luke er en av de stiligste amerikanske 60-tallsklassikerne, en visuell drøm av en film, med de solstekte og renskårne bildene filmet i Panavision og Technicolor, som ikke har mistet noe av sin dirrende, fandenivoldske og følsomme vitalitet med Paul Newman i en av sine aller beste roller. The Day the Earth Stood Still er et av de store høydepunktene fra 50-tallets rominvasjons-bølge. Atombomben og utsiktene til at rommet var mulig å erobre skapte en enorm interesse for alt av science fiction og denne klassikeren regnes fortsatt som en av de største i sjangeren, som aldri ble overgått. Bushman er et stilfullt øyeblikksbilde fra San Francisco anno 1968 som er dels poetisk og eksperimentell, dels dokumentarisk, veldig politisk – men også kul, medrivende og rørende. Da regissør Julie Dash debuterte med Daughters of the Dust i 1991 plasserte hun seg i samme tradisjon som fortellere som Toni Morrison og Alice Walker. Filmen var den første av en kvinnelig afro-amerikansk regissør som fikk distribusjon i USA, og den ble berømmet for sitt vakre filmfoto, ikke-lineære narrativ og ikke minst dialogen på gullah. Filmen fikk nylig en flott restaurering for kino og har aldri sett vakrere ut.

Reel Rock er tilbake!

En verden av eventyr venter! I to tiår har Reel Rock delt de største og beste historiene fra klatreverdenen gjennom å feire de menneskelige sidene bak sportens største eventyr og prestasjoner. Hvert år bringer Reel Rock et nytt utvalg av årets beste klatrefilmer på en turné verden rundt og Verdensteatret har blitt et fast stoppested. I år ankommer den 22. februar. Etter flere utsolgte forestillinger tidligere år gleder vi oss enormt til å presentere et nytt utvalg herlige filmer! Reel Rock ble grunnlagt i 2005 av Josh Lowell, Peter Mortimer og Nick Rosen, skaperne av ikoniske klatrefilmer som Valley Uprising, The Dawn Wall og The Alpinist og har siden den gang vokst til å bli verdens ledende plattform og leverandør av prisvinnende klatrefilmer.

Taika Waititi

Etter flere år som en av New Zealands mest populære filmskapere, med flere herlige indiefilmer på CV-en har Taika Waititi nå etablert seg som en av Hollywoods største kanoner. Han vant Oscar for sitt manus til Jojo Rabbit og står også bak to av Marvels mest originale superheltfilmer om Thor. Men før alt dette lagde han Boy i 2010, en helt nydelig oppvekstskildring, med originale karakterer, herlig dialog og stappfull av hjerte og sjel. Vi viser denne i tillegg til hans nyeste film Next Goal Wins, som på flere måter er en retur til røttene, da den forteller en enkel men akk så morsom og rørende historie om verdenshistoriens dårligste fotballag, Amerikanske Samoa.

The Blair Witch Project

Kultfilmen som ble et verdensfenomen! Det er 25 år siden The Blair Witch Project slo ned som et brak og ble en av de mest omtalte filmene i 1999. Definisjonen av en amerikansk lavbudsjettsfilm, laget med hjerte og kløkt, som skremte vannet av en hel kinoverden, uten å noen gang vise noe som helst. Filmen ble skutt på grov 16mm film, og vi viser den på analog 35mm - som virkelig sørger for at stemningen i kinosalen er til å ta og føle på. Filmen har tålt tidens tann overraskende godt og er fortsatt i stand til å få hårene i nakken din til å reise seg, enten det er første eller tiende gang du ser den!

I tillegg til alt dette kan vi by på en ny utgave filosofisk filmaften med Rosens navn, et gjensyn med Amanda-vinneren Ellos eatnu - La elva leve i anledning den samiske nasjonaldagen, en Kristoffer Borgli double bill med fjorårets storsuksess Syk pike (Sick of Myself) og hans nye, og første amerikanske film Dream Scenario med Nicolas Cage i en helt fantastisk hovedrolle.

Vi gleder oss masse til å ta fatt på en ny sesong og kan love mye god kvalitetsfilm i året som kommer! Billetter til alle månedens filmer ligger ute nå, og husk - hvis du planlegger å se flere enn fem filmer hos oss denne våren (noe du selvfølgelig gjør!) lønner det seg å kjøpe medlemskap. Det kan du gjøre her!

Velkommen tilbake på Cinemateket!