Det nye året innledes med en bunke TIFF-favoritter! I tillegg står mesterregissører som Steven Spielberg, Andrej Tarkovskij, Federico Fellini og Samuel Fuller på programmet.

Gikk du glipp av en film under Tromsø Internasjonale Filmfestival i januar? Eller brenner du kanskje etter å se noen av festivalfavorittene en gang til? I februar viser Cinemateket flere av de beste filmene fra årets TIFF! Den nydelige og solfylte CALL ME BY YOUR NAME er en het kandidat til Oscar for Beste film, og vi viser den flere ganger denne måneden. Sol er det også mye av i THE FLORIDA PROJECT – en rappkjeftet oppvekstskildring fra pastellfargede Florida. Selvsagt viser vi også den populære åpningsfilmen PER FUGELLI – SISTE RESEPT, samt PARKERT; dokumentaren om byoriginalen «Per Parker».

Verdensberømt filmskaper, legendarisk teaterregissør og enestående forfatter. Ernst Ingmar Bergman – født 14. juli 1918 i Uppsala, død 30. juli 2007 på øya Fårö – er en av tidenes viktigste kunstnere. I 2018 er det 100 år siden Bergman ble født, et jubileum som markeres over hele verden. Cinemateket i Tromsø viser et bredt spekter av mesterens filmer gjennom hele året, og vi starter med JOMFRUKILDEN. Den er et sterkt og intenst drama om det gode og det onde, uskyld og skyld. Filmen ga Ingmar Bergman en Oscar for beste utenlandske film i 1961, samt kritikerprisen i Cannes.

Hver måned viser Cinemateket i Tromsø klassiske filmmesterverk, ofte i samarbeid med de andre cinematekene i Norge. I februar er det en skikkelig paraderekke av klassikere vi har i vente. Først ut er SPEIL av Andrej Tarkovskij. Vi har vist flere av den gudbenådede russerens filmer det siste året (SOLARIS; ANDREJ RUBLJOV, STALKER, m.fl.), og tiden er nå altså kommet for Tarkovskijs poetiske familiehistorie. SPEIL er noe av det vakreste som er laget, men tonen blir raskt røffere denne måneden med Samuel Fullers kvikke film noir PICKUP ON SOUTH STREET. Denne vises i ypperlig 4K-kvalitet. Fellini, Spielberg og Dario Argento er andre betydningsfulle regissører på programmet i februar!

Nå 88 år gamle Frederick Wiseman gikk inn i hovedbygningen til The New York Library på Manhattan, og ble der i 12 uker i strekk. Resultatet er et fascinerende innsyn i en institusjon folk over hele verden, gjennom TV og filmer, har et forhold til. Men tro ikke – selv om biblioteket i New York til sammen kan skryte av hele 53 millioner titler i sin besittelse – at dette er en film om bøker. EX LIBRIS handler om mennesker: fra uslitelige bibliotekarer, til akademikere og studenter, til hjemløse på jakt etter husly. EX LIBRIS ble nylig vist under TIFF og Cinemateket viser den igjen, sammen med AT BERKELEY – Wisemans grundige portrett av universitetet i Berkeley. Frederick Wiseman er en av verdens mest innflytelsesrike dokumentarfilmskapere.