Årets siste månedsprogram på Verdensteatret er stappfullt av godbiter, både fra filmhistoriens arkiv og nyere tider! I tillegg holder vi selvsagt tradisjonene ved like og viser mange høytidsklassikere i ukene før jul!

Ny kvalitetsfilm

På Cinemateket får du ikke bare servert arkivfilm og klassikere, men også en håndfull fersk kvalitetsfilm hver måned! I desember byr vi på fem av vinterens flotteste filmer fra en gullrekke av anerkjente regissører. David O. Russells Amsterdam har et stjernegalleri av de sjeldne foran kamera i dette herlige krimdramaet om en av de mest sjokkerende sammensvergelsene i amerikansk historie. Antonio Banderas og Penélope Cruz gjenforenes i Official Competition (bildet), en herlig satire fra deres egen bransje. Ruben Östlund vant Gullpalmen ved årets filmfestival i Cannes med sin elleville satire Triangle of Sadness, mens David Cronenberg sto for en annen av de mest omtalte filmene ved årets festival med Crimes of the Future, et skremmende stykke kroppshorror fra en ikke altfor fjern fremtid. Bones and All er en film om en annerledes type kjærlighet av Luca Guadagnino som vant den prestisjefylte prisen Sølvløven for beste regi på filmfestivalen i Venezia tidligere i år. En vakker morgen av Mia Hansen-Løve har også gått sin seiersgang på flere festivaler og er en ærlig film om livet, med en fantastisk rolleprestasjon fra Lea Seydoux.

Norske dokumentarperler med storfint besøk

Fredag 2. desember inviterer vi til en spesialvisning av Moskus – fortelling om et bilde. I denne filmen har skaperne fulgt og observert kunstneren Sverre Malling i skapelsen av det gigantiske kunstverket «Norwegian muskox», en tegning av en moskus. Malling vil være til stede på forestillingen og introdusere filmen, samt delta i en samtale etterpå med Charis Gullickson, kurator ved Nordnorsk kunstmuseum. Museet har i anledning filmen stilt ut verket «Higher Ground» av Malling i sitt skaperverksted, hvor kunstneren også vil holde et workshop dagen etter forestillingen hos oss. Tirsdag 6. desember viser vi en annen ny norsk dokumentarfilm John – den siste norske cowboy. Her får vi også besøk av regissør Frode Fimland som kommer for å presentere filmen om John, en 94-årig sønn av en norsk innvandrer og driver sin enorme ranch i Montana på gamlemåten, helt alene. Rikfolk står i kø for å kjøpe eiendommen hans. Men livet på ranchen er den eneste tilværelsen han vil ha, og han finner glede i både naturen, dyrene og de daglige oppgavene på ranchen. Filmland vil presentere filmen sammen med Marianne Neerland Soleim, førsteamanuensis i historie ved UiT Norges arktiske universitet. Hennes forskning omfatter blant annet migrasjonshistorie med fokus på utvandringen fra Nord-Norge til USA i andre halvdel av 1800-tallet og frem til 1920

Hvit støy av Noah Baumbach

Don DeLillos Hvit støy regnes som et av de store verkene i amerikansk etterkrigslitteratur, og romanen har, siden den ble utgitt i 1985, hatt rykte på seg for å være ufilmbar. Det har derfor vært knyttet store forventninger til den eminente regissøren Noah Baumbachs adaptasjon av historien om den amerikanske familien Gladney og deres forsøk på å håndtere livet, døden og den eksistensielle angsten som ubønnhørlig følger med moderniteten. Nok en gang har Baumbach slått seg sammen med Adam Driver og Greta Gerwig, og de to glimrer i rollene som ekteparet Jack og Babette Gladney. Hvit støy har blitt en film som er like deler morsom og skremmende, poetisk og absurd, ordinær og apokalyptisk, det er rett og slett en kinoopplevelse du ikke vil gå glipp av. Filmen har premiere 9. desember og i anledningen setter vi også opp Baumbachs gjennombruddsfilm, den nydelige The Squid and the Whale (hovedbilde) fra 2005. En vakker og mørk humoristisk oppvekstskildring fra Brooklyn på 80-tallet hvor to tenåringer må håndtere sine foreldres bitre skilsmisse. Filmen som ga Baumbach hans første Oscarnominasjon for beste originalmanus vises fra lekkert 35mm format.

Månedens klassikere

Cinematekene i Norge viser hver måned et felles program med en klassikere fra filmarkivene verden over og i desember er det banebrytende og nostalgisk film på menyen. Få filmer har kontrollert sine visuelle virkemidler bedre enn Fritz Langs første lydfilm M (1931, bildet) og den regnes fortsatt som en av hans beste filmer. De slående ekspresjonistiske bildene og den delikate bruken av Griegs ledemotiv, er bare to av elementene som har bidratt til å gi oss en tidløs klassiker om kampen mellom det gode og det onde. Nest etter Alfred Hitchcock står regissørparet Michael Powell og Emeric Pressburger i dag igjen som de viktigste og mest innovative filmskaperne fra Storbritannia, og The Red Shoes regnes fortsatt som juvelen i deres felles filmkatalog. Den dramatiske historien danner sammen med farger, design, musikk og dans et totalt kunstverk – som ble en av de største kassasuksessene i britisk filmhistorie og en selvsagt del av enhver britisk filmkanon. Til slutt har vi – selvsagt i desember – It's a Wonderful Life hvor regissør Frank Capra forteller om det hederlige, vanlige mennesket, og ingen kunne fortelle slike historier bedre enn ham. Filmen er blitt en fast juletradisjon på Verdensteatret og virker å finne et nytt publikum hvert eneste år!

God jul fra Cinemateket

Tradisjon tro fyller Verdensteatret ukene før jul med kjente og kjære filmklassikere hvor julestemningen er garantert. I år som i fjor kan du selvfølgelig se den evig populære Love Actually, verdens morsomste barnefilm for barn i alle aldre Home Alone, Ron Howards Grinchen der Jim Carrey spiller den bitre og julehatende Grinchen, for ikke å snakke om den ikoniske og voldsomt sjarmerende Die Hard, filmen som for alvor satte Bruce Willis på kartet, samt i tillegg den allerede nevnte It's a Wonderful Life. God jul fra Verdensteatret til deg!

I tillegg til alt dette kan vi også by på et gjensyn med Avatar, James Camerons monstersuksess fra 2009 som nå omsider får sin oppfølger på kino. Vi viser den første filmen fra lekkert 35mm originalt kinoformat lørdag 3. desember, knappe to uker før oppfølgeren The Way of Water har premiere på Aurora kino Fokus. Samme kveld er det også duket for månedens «Musikk på kino» som er Neil Young: Harvest Time, en splitter ny dokumentarfilm om innspillingen av muligens Youngs mest kjente album Harvest – som har 50-årsjubileum i år! Her vil Kalle Løchen holde innledning før filmen. Vi kan også by på filosofisk filmaften onsdag 7. desember med Lars von Triers klassiker Breaking the Waves fra 1996, hvor masterstudent i filosofi Sivert Vorren vil holde en innledning.

Alt dette og mer til finner du i vårt program for desember! Sjekk ut hele månedsprogrammet her, vi håper du finner masse godteri i denne filmposen og ønsker deg hjertelig velkommen på Cinemateket!