Luca Guadagnino (Call Me by Your Name) er tilbake med Suspiria (bildet); en nyinnspilling av Dario Argentos skrekk-klassiker. I tillegg samarbeider vi som vanlig med Tromsø Arctic Pride, klatreklubben viser siste Reel Rock, og mye mer!

Hver måned viser Verdensteatret Cinematek klassikere og viktige verker fra filmhistorien – enten i ny, restaurert utgave eller i sitt opprinnelige 35mm-format. I november børster vi støv av Roberto Benignis Oscar-vinnende LA VITA È BELLA (“Livet er herlig”, bilde), en uvanlig historie fra 2. verdenskrig som fant veien inn i folks hjerter med humor og varme. Krigshistorie blir det også i det nervepirrende mesterverket DAS BOOT, som holder oss bergtatt i ubåten med de tyske soldatene gjennom hele sin lengde. Vi anbefaler også tidligere TIFF-gjest Olivier Assayas´ oppvekstfortelling COLD WATER – en av 90-tallets beste filmer som nylig har fått en fortjent oppgradering i lyd og bilde. Se www.verdensteatret.no for flere fantastiske filmklassikere!

Ingmar Bergman ville ha fylt 100 år i år, og som de fleste har fått med seg feirer vi mesterregissøren med en durabelig kavalkade. I november samarbeider vi med de andre cinematekene i Norge om VARGTIMMEN. ”Vargtimmen är timmen då den sömnlösa jagas av sin svåraste ångest, då spöken och demoner är mäktigast". Bergman-kjenningene Liv Ullmann, Max von Sydow og Erland Josephson spiller i filmen. Ullmann er også å finne i ANSIKT MOT ANSIKT og HØSTSONATEN denne måneden – i sistnevnte spiller hun mot Ingrid Bergman. Prestekonen Eva (Ullmann) gjenopptar kontakten med sin mor, den kjente pianisten Charlotte Andergast (Bergman), og samtalen fører dem tilbake i fortiden. Se også dokumentaren SEARCHING FOR INGMAR BERGMAN hos oss i november!

Også i år samarbeider vi selvsagt med Tromsø Arctic Pride! Festivalen har som formål å skape en trygg og inkluderende møteplass for alle som bryter med normer for kjønn og seksualitet. Cinemateket bidrar til det mangfoldige programmet med en rekke strålende filmer, som på ulikt vis føyer seg inn under festivalens profil. Den svenske klassikeren FUCKING ÅMÅL feirer 20 år i år, og det må selvsagt markeres med et par nostalgiske visninger. Filmen om Elin og Agnes er like morsom, rørende og herlig som for 20 år siden. Vi viser også regissør Todd Haynes´ kultfilm VELVET GOLDMINE og hans mesterlige periodedrama FAR FROM HEAVEN. Nyere titler i Pride-programmet er EN FANTASTISK KVINNE og LOVE, SIMON. God festival!

Vi blir liksom aldri ferdig med Roald Amundsen. Polarskipet Maud er nettopp blitt hentet hjem fra hundre års utlendighet, nylig utga Tromsø-mannen Espen Ytreberg sin faglitterære bok om Amundsen og hans adoptivdøtre, og over jul kommer den påkostede storfilmen Amundsen om vår kjente polfarer. Etter å ha erobret Sydpolen var det Nordpolen som sto for tur for Amundsen, og han gjorde flere forsøk med båt og fly før han lyktes med luftskipet Norge. På alle sine ferder nordover hadde Amundsen med seg filmfotografer; han hadde forstått viktigheten av å dokumentere ekspedisjonene på film. Cinemateket viser to av polarfilmene, og filmhistoriker Jan Anders Diesen foredrar om Amundsens ekspedisjonsfilmer mellom visningene.