Vi er spent på å arrangere ikke bare én, men TO filmfestivaler i april! Stumfilmdager har flyttet og et samarbeid med festivalen Beyond Frozen Point og Shanghai International Culture Association gir oss en mulighet til å by på en rekke av kinesiske filmer.

Stumfilmdager har flyttet fra høst til vår, og arrangeres 19.-21. april. Årets program er preget av sterke damer både foran og bak kamera. Vi viser blant annet to filmer av Lois Weber, den første virkelig store kvinnelige regissøren i Hollywood. En av filmene er THE DUMB GIRL OF PORTICI med den verdenskjente prima ballerinaen Anna Pavlova (bildet) i hovedrollen. Det blir også Hitchcock-film på Stumfilmdager, ikke en grøsser, men den romantiske komedien THE FARMER’S WIFE fra 1928. Vi kan også glede oss til et gjensyn med THE PROSTITUTE, årets stumfilmprosjekt med norske og russiske musikere som hadde urpremiere på TIFF i januar. Alle filmer følges av live musikk, blant annet fra den anerkjente pianisten John Sweeney, felespiller Julie Alapnes og perkusjonist Nasra. Les mer om Stumfilmdager her.

Kinesiske filmdager arrangeres 13-15 april. Et knippe filmer som viser bredden i ung kinesisk film! Her finnes en svart gangsterkomedie (FREE AND EASY), en animasjon som også er en svart gangsterkomedie (HAVE A NICE DAY), en vakker samtidsfabel fra Tibet (THARLO), et bittersøtt ungdomsdrama (THE SUMMER IS GONE), den drømmeaktige, poetiske KAILI BLUES, og et nærgående portrett av et komplisert mor/datter-forhold i GIRLS ALWAYS HAPPY (bildet) – som nylig hadde sin internasjonale premiere på filmfestivalen i Berlin. 

Et spesielt event åpner det hele: filmkonsert! Filmen heter THE CAVE OF THE SILKEN WEB – laget i Shanghai Film Studios i 1927. Det er den første kinesiske filmen som kom på kino i Norge, restaurert i 2014 takket være et unikt samarbeid mellom Norges Nasjonalbibliotek og Kinas statlige filmarkiv. Den presenteres nå med nykomponert musikk av den Shanghai-baserte elektronika-artisten B6 og den Tromsø-baserte perkusjonisten Jakop Janssønn Hauan. Programmet er kuratert og presentert av våre partnere i Kina – festivalen Beyond Frozen Point og Shanghai International Culture Association.

Denne måneden byr vi på et variert utvalg av spennende nye filmer! Først har vi premiere på THE DEATH OF STALIN – en stjernepakket og bekmørk satire, om de virkelige hendelsene i det totalitære styret etter den tyranniske lederens hjerneslag og død. Senere i måneden viser vi MOUNTAIN – en film som utforsker fjellets mystiske tiltrekningskraft på mennesker, og som må sees på kino. Den Oscar-nominerte animasjonsfilmen LOVING VINCENT som ble malt og satt sammen av 150 ulike kunstnere, bringer van Goghs malerier til live. Til sist har vi DOBBELT BEGJÆR – en fransk, psykologisk thriller hvor seksuell tiltrekning mellom psykolog og pasient fører til mystiske åpenbaringer.

Denne måneden har vi også førpremiere! Paul Thomas Anderson har utforsket amerikansk kultur og historie i sine tre siste mesterverk THERE WILL BE BLOOD, THE MASTER og INHERENT VICE. Med PHANTOM THREAD (bildet) vender regissøren blikket mot Londons moteverden på 1950-tallet, og den eksentriske designeren Reynolds Woodcock. Hovedpersonen er mesterlig spilt av Daniel Day-Lewis, som har annonsert at dette vil bli hans siste rolle noensinne. Vi kan ikke vente på filmen og presenterer en førpremiere på PHANTOM THREAD, med kostymedesigner Rune Hennum Nilssen som innleder! Vi sper på april-programmet med Paul Thomas Andersons nyklassikere MAGNOLIA og BOOGIE NIGHTS.