ZARDOZ

ZARDOZ

Regi:
John Boorman
Lengde:
1t 45m
År:
1974
Medvirkende:
Sean Connery, Charlotte Rampling, Sara Kestelman, John Alderton
Land:
USA, Storbritannia
Språk:
Engelsk tale med norske undertekster
Aldersgrense:
15 år
Tilhører tema:
Tromsø Filmklubb

Sean Connery vandret videre til det neste mot slutten av 2020 - 90 år gammel. Bak seg hadde han litt av en karriere, men et av de særerere valgene han gjorde var ZARDOZ.

Etter Bond-filmene slet Connery med å få roller fordi alle så ham som James Bond, noe filmskaper John Boorman så sitt snitt til å utnytte. Boorman hadde lenge jobbet med en adapsjon av Ringenes Herre som aldri ble noe av, og bestemte seg for å lage ZARDOZ i stedet. Han fikk skrapet sammen én million dollar og tilbød Connery tjue prosent av budsjettet i lønn. Manuset til Boorman var i tillegg et vilt post-apokalyptisk scifi-epos hvor et barbarfolk tilber en steingud ved navn Zardoz som har kreftene til å enten drepe eller gi evig liv, og som i åpningscenen deklarerer: «The gun is good! The penis is evil!». Man skulle tro disse faktorene ville gi Sean Connery kalde føtter, men tøffingen tenkte at denne filmen ville nok ville fri ham fra Bond-stempelet og takket ja.

Om filmen egenhendig kvittet Connery med Bond-stempelet er nok dessverre ikke sant. Filmen ble ingen stor suksess i sin samtid og spilte bare inn litt over budsjettet, men har med årene blitt en kultklassiker, og promobildet av Sean Connery i rød truse-bandolier med revolver i en ørken er nok det første folk tenker på om de kjenner og hører navnet ZARDOZ.

Filmen vises av Tromsø Filmklubb. Billetter kjøpes på filmklubben sine nettsider.

Tidligere visninger:

  • lørdag 13.02.21 Kl. 15:00