Z

Z

Regi:
Costa-Gavras
Lengde:
2t 7m
År:
1969
Medvirkende:
Yves Montand, Irene Papas, Jean-Louis Trintignant
Land:
Frankrike, Algerie
Språk:
Fransk tale, med engelske undertekster
Aldersgrense:
15 år
Tilhører tema:
Tromsø Filmklubb

En politisk thrilleres store opprører på sitt ypperste.

Den kontroversielle, venstreorienterte politikeren Z blir drept under en demonstrasjon. En ung etterforsker får i oppdrag å komme til bunns i hva som har skjedd og straffe de som er ansvarlig. Men dette skal vise seg å ikke være så lett.

Z er basert på hendelsene som førte til Hellas’ militærkupp i 1967. Dens polemiske angrep på greske institusjoners opptreden etter drapet på Z slo ned som en bombe, og forandret hva en politisk thriller kunne være. Z viser en virkelighet hvor selv de mest åpenbare og amatørmessige forsøk på å styrte et regime kan lykkes dersom de har militærmakt på sin side. Gavras prøver ikke å skjule sin agenda, og filmen har et inspirerende engasjement og sinne som skulle prege hans senere verker. Filmen er ellers preget av høyt tempo, frenetiske klipp, kvass satire og Mikis’ fantastiske musikk.

Z var en enorm suksess, og ble nominert til 6 oscar-statuetter, blant annet beste film og regi. Den vant for beste klipp og utenlandske film. Gavras fortsatte å være en torn i siden til kolonimakter og totalitære regimer gjennom filmene sine de neste tiårene.

Filmen vises av Tromsø Filmklubb. Billetter kjøpes på filmklubben sine nettsider.

Tidligere visninger:

  • lørdag 07.11.20 Kl. 15:00