WILD AT HEART Se trailer

WILD AT HEART

Regi:
David Lynch
Lengde:
2t 7m
År:
1990
Medvirkende:
Nicholas Cage, Laura Dern, J.E. Freeman, Freddie Jones, Isabella Rossellini, Calvin Lockhart, Sherilyn Fenn, Harry Dean Stanton, Marvin Kaplan, Sheryl Lee
Land:
USA
Språk:
Engelsk tale, utekstet
Aldersgrense:
18 år
Tilhører tema:
Cinematekene i Norge

Dagdrømmer, mareritt, eventyr og ondskap går hånd i hånd... David Lynchs Gullpalme-vinnende mesterverk fyller 30 år!

WILD AT HEART er kanskje Lynchs mest umiddelbare film, med sin rå kraft og lidenskapelige energi. Men dens frenetiske humor og eksessive voldsbruk sørger likevel for å gjøre den passe utilregnelig, slik at man stadig kan åpne og lukke dører i det filmatiske galehuset. Lynch sørger for å tilføre historien om «umulig kjærlighet» noe manisk, maniert og animert. WILD AT HEART er et såpeaktig melodrama, proppet med amerikanske mytologier – ofte vulgære, inntil det parodiske – og stilistiske krumspring.

Nicolas Cage og Laura Dern er perfekt castet som det følelsesridde hovedrolleparet; Willem Dafoe, Crispin Glover og Diane Ladd sprøyter bensin inn i det karikerte birolleregistret. Universet filmen utspiller seg i er i det hele tatt så utenom-det-vanlige, at det er vanskelig å la seg hefte ved potensielt problematiske sider, som den stiliserte volden. Dessuten er det noe med Lynchs blanding av vold og store, vonde følelser, som gjør at WILD AT HEART i likhet med TWIN PEAKS (1990-91) og BLUE VELVET (1986) – føles mer som oppriktige forsøk på å formidle menneskelige tilstander enn provokativt vrøvl. I WILD AT HEART spilte Lynch videre på den mer konvensjonelle, narrative koden han hadde knekt i ELEFANTMANNEN (1980) og BLUE VELVET, men forsterket sitt surrealistiske uttrykk innenfor mainstream-rammene, som sørget for Gullpalmen i Cannes og evig kultstatus.

Merk: filmen vises uten norske undertekster.

Tidligere visninger:

  • torsdag 29.10.20 Kl. 20:00
  • søndag 01.11.20 Kl. 20:00