WHITE MATERIAL

WHITE MATERIAL

Regi:
Claire Denis
Lengde:
1t 46m
År:
2009
Medvirkende:
Isabelle Huppert, Christophe Lambert
Land:
Frankrike, Kamerun
Språk:
Fransk (engelsk tekst)
Tilhører tema:
Tromsø Filmklubb

- Though it deals with serious political themes and confronts deep personal issues, perhaps the most unexpected thing about WHITE MATERIAL is that it never forgets to add artful beauty to the mix. - LA Times

Maria Vial er en fransk kvinne som sammen med sin eksmann og hans far driver en kaffeplantasje i et fransktalende, afrikansk land. Nøyaktig hvor vites ikke. Det bryter ut borgerkrig i landet, og myndighetene oppfordrer alle hvite til å reise tilbake til Frankrike. Maria nekter, hun vil beskytte plantasjen og høste årets avling, som er klar om bare fem dager. Samtidig forsvinner hennes sønn, og vi følger Marias leting etter ham, mens opprøret bygger seg opp. WHITE MATERIAL er en sår og rå fortelling om å kjempe for sin rett i et land med borgerkrig; om familiesamhold, urettferdighet og krig. Flere rystende hendelser preger filmens siste del.

WHITE MATERIAL er regissert av franske Claire Denis, født i Paris i 1948. Hun er sentral i fransk film, og bl.a. kjent for å provosere og lage film hvor budskapet, temaet og rollene ofte er viktigere enn selve handlingen eller det kommersielle. Møtet mellom kulturer er ofte et tema, og andre filmer hun har laget er Beau Travail, L’intrus og 35 Shots of Rum. WHITE MATERIAL ble skrevet sammen med Maria N´Diaye, en fransk forfatter med røtter i Senegal.

Isabelle Huppert er en anerkjent fransk skuespiller – hun har spilt i en rekke filmer og vært nominert til mange priser. Hun er kjent for sin rolle i Pianolærerinnen av Michael Haneke, men spilte også en av hovedrollene i Louder Than Bombs av vår egen Joachim Trier.

Selv om Maria er filmens hovedrolle, er det flere gode skuespillerprestasjoner i WHITE MATERIAL. Marias mann spilles av Christopher Lambert, en amerikansk-fransk skuespiller, bl.a. kjent fra The Legend of Tarzan fra 1984, for andre kanskje mer kjent fra NCIS: Los Angeles og Ghost Rider med Nicolas Cage. Om sønnen Manuel, spilt av Nicolas Duvauchelle, ble det i en anmeldelse sagt at ”Nicolas Duvauchelle is downright frightening as the beautiful, blond, lazy Manuel, who descends to peculiar pathological depths and thrusts himself into unexpected action.”

Filmen vises av Tromsø Filmklubb. Billetter og medlemskap selges i døra.

Tidligere visninger:

  • onsdag 10.10.18 Kl. 21:00