White Cube

White Cube

Regi:
Renzo Martens
Lengde:
1t 17m
År:
2020
Land:
Nederland, Belgia, Kongo
Språk:
Engelsk, fransk og lingala (engelsk tekst)
Aldersgrense:
12 år
Tilhører tema:
Midt i vår tid

Hva kan kunsten gjøre for verdens fattige arbeidere, og hva kan fattige arbeidere gjøre for kunsten?

Den hollandske billedkunstneren Renzo Martens oppsøker palmeoljeplantasjer i Kongo for å starte et kunstprosjekt for å finne svar på spørsmålene over. Ved første forsøk blir teamet utvist fra området som er eid av UniLever-selskapet, en kjent kunst- og museumssponsor i vesten. Martens etablerer derfor et kunstsenter på «fritt» land. Her produserer lokale kunstnere skulpturer som i neste omgang 3D-skannes og gjenskapes i Europa og i New York.

Dette er første gang Martens’ film vises i Norge.

White Cube er del av serien Midt i vår tid, som ser på de femti årene som har gått siden den europeiske koloniseringen av Afrika be­gynte å kollapse. Vi følger steg og prosesser, inkludert den anti-koloniale frigjørings­bevegelsen i Angola, skildret i Sarah Maldorors film ­Sambizanga. Maldoror døde i fjor, og dedikerte hele sitt liv til å dokumentere den afrikanske politiske kampen mot kolonialisme. I tillegg viser vi African Mirror (Mischa Hedinger) og Cine Marrocos (Ricardo Calil).

Innledning ved Trond Waage, utdannet antropolog fra UiT. Til daglig underviser han i Visuell Antropologi, for studenter som lager dokumentarfilm som del av sin masterstudie. Trond har laget en rekke dokumentarfilmer, både fra Norge og Kamerun.

Tidligere visninger:

  • tirsdag 09.11.21 Kl. 20:00