Weekend

Weekend

Regi:
Jean-Luc Godard
Lengde:
1t 35min
År:
1967
Manus:
Jean-Luc Godard
Medvirkende:
Mireille Darc, Jean Yanne, Jean-Pierre Kalfon, Valérie Lagrange, Jean-Pierre Léaud
Land:
Frankrike
Språk:
Fransk (engelsk tekst)

En film funnet på en søppelplass (i følge fortekstene)…

I Weekend bruker Godard øksa på alt som kan minne om en lineær filmfortelling. Resultatet er en fragmentarisk, selvreflekterende og radikal film, proppfull av brechtiansk friksjon. Weekend er det man akademisk omtaler som en «åpen tekst». Hvert enkelt virkemiddel og hver enkelt scene er ikke underordnet den narrative fremdriften slik som i en klassisk Hollywood-fortelling. Godard gir ikke publikum svar på alle spørsmål de måtte sitte med underveis i filmen. Poenget er heller å få folk til å tenke. Tenke og problematisere sin egen rolle som seere.

Weekend har blitt beskrevet som en «kaotisk film om kaos» og som «den mest problematiske filmskaperens mest problematiske film». I den grad det finnes en historie i Weekend, så sirkler denne omkring det borgerlige paret Corinne og Roland Durand, som lever et temmelig kvalmende overfladisk borgerlig liv hvor penger og sex er de eneste vitale verdiene. Filmen åpner med en lengre sekvens hvor Corinne i detalj forteller sin psykolog (og elsker) om en seksuell opplevelse med en kvinne og en mann. «Er dette sant eller bare et mareritt?», spør han etterpå. «Jeg vet ikke» er svaret.

Weekend er en brutal og kompromissløs film. Med sin utilgjengelige form og de drøye iscenesettelsene er den en både et modernistisk spill med filmform og en beinhard apokalyptisk sivilisasjonskritikk.

Filmen inngår i vårt fokus på Jean-Luc Godards filmer sammen med Alphaville og Den gifte kvinnen.

Merk: Filmen vises med engelske undertekster.

Tidligere visninger:

  • torsdag 16.03.23 Kl. 20:00
  • mandag 20.03.23 Kl. 20:30