UNSTOPPABLE (35MM)

UNSTOPPABLE (35MM)

Regi:
Tony Scott
Lengde:
1t 38 min
År:
2010
Medvirkende:
Denzel Washington, Chris Pine, Rosario Dawson, Elizabeth Mathis
Land:
USA
Språk:
Engelsk tale (norske tekster)
Aldersgrense:
12 år

Nervepirrende spenning fra start til slutt.

Det er naturligvis svært ironisk at en film med et slikt navn skulle bli Scotts siste, men what a way to go! For i en alder av 66 år leverer han her den filmen som kanskje er aller mest rock’n’roll – en actionfilm par excellence. For tredje gang på rad er et kontrollrom viktig i handlingen, og som i forrige film er det tog som står i sentrum. Men der toget i Metro 123 kapret for det meste stod bom stille, er det i Unstoppable i konstant bevegelse, løpsk og fullastet med ekstremt eksplosjonsfarlige kjemikalier, og nesten umulig å stanse.

Når det gjelder å være hardware-besatt går Scott i Unstoppable James Cameron en høy gang. Togene framstilles som firkantede kolosser av nærmest mytiske proporsjoner. Kameraet kretser stadig rundt dem med et fetisjerende og vellystig blikk, mens det fremtredende lydsporet – som krever høyt volum og et meget bra anlegg – er en kakofoni av hylende, skjærende, skrapende og ramlende metall. Fargene er hissige, tempoet er heftig, tiden er knapp – det er noe feberaktig og fysisk utmattende over hele filmen. Dessuten er den full av halsbrekkende stunts med både mennesker og maskineri.

Den heftige stemningen blir understreket av musikken til Harry Gregson-Williams, Scotts faste komponist helt siden Enemy of the State, og en uvurderlig komponent i Scotts formmessig utfordrende 2000-tallsstil. Samtidig har filmen en menneskelig dimensjon; blant annet finner man flere artig tegnede birollefigurer, noen av dem eksentriske, men fremfor alt profesjonelle, problemløsere i Howard Hawks-stil. Tross alle formmessige krumspring føles filmen merkelig autentisk, med all sin sjargong og detaljer rundt jernbanedrift. Unstoppable gjorde inntrykk også hos Scott-skeptikere.

Omtale: Dag Sødtholt, Montages.no

Filmen vises på flott 35mm!

Tidligere visninger:

  • søndag 12.09.21 Kl. 20:45
  • fredag 17.09.21 Kl. 20:00