UNGE AHMED Se trailer

UNGE AHMED

Regi:
Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne
Lengde:
1t 20m
År:
2019
Originaltittel:
Le jeune Ahmed
Medvirkende:
Idir Ben Addi, Olivier Bonnaud, Myriem Akheddiou, Victoria Bluck, Claire Bodson, Othmane Moumen
Land:
Frankrike / Belgia
Språk:
Fransk og arabisk (norsk tekst)
Aldersgrense:
9 år
Distribusjon:
Cinematekene
Tilhører tema:
Cinematekene i Norge

Vinner av prisen for beste regi ved fjorårets filmfestival i Cannes.

I mer enn 40 år har brødrene Luc og Jean-Pierre Dardenne filmet sentral-europas skyggesider, først som dokumentarister, senere som arvtagere til den neorealistisk fiksjonsfilmen.

Dardenne-brødrene har alltid et knivskarpt blikk på hvordan samfunnet behandler sine svakeste, og hvordan din posisjon former din personlighet og dine valg. Denne skarpheten er av kritikere noen ganger tolket som en kjølighet, en distansering fra objektene, men faktum er at man sjelden ser så virkelighetsnære portretter av mennesker og deres tro, tvil og vanskelige valg som i en film av de to brødrene. To gullpalmer og et utall andre priser taler sitt tydelige språk.

Denne gangen går de rett inn i hjertet av troen og den muslimske befolkningens utfordringer når de dras i forskjellige retninger – hvor ortodokse kan/skal de være? Et skolemøte hvor de muslimske foreldrene diskuterer bruken av sang i arabisk-undervisningen er en sentral scene hvor de forskjellige synspunktene får komme frem, uten at et fasitsvar blir gitt. Hovedpersonen her er den 13 år gamle Ahmed, som i det filmen starter allerede er blitt radikalisert av den lokale imamen. For ung til å stille kritiske spørsmål, og inspirert av sin fetter som allerede er utropt til martyr, forsøker han å begå en tilsvarende handling. Resten av filmen er hans møte med samfunnets instrumenter for avradikalisering, og hans egne reaksjoner på dette.

Hele tiden greier regissørene å holde vår interesse fanget mellom den unge Ahmeds religiøse overbevisning og dem som ønsker å hjelpe. Finnes det noen vei ut for et allerede fanget sinn? Kan hjelpearbeideren nå frem? Psykologen? Eller kan datteren til bonden han arbeider hos vekke andre følelser hos ham, eller driver Ahmed et spill med oss alle? Sikkert er det at denne gang stikker brødrene Dardenne hånden inn i et av vår tids største vepsebol, og gir den som våger å følge dem nok en fabelaktig filmopplevelse, og kanskje litt innsikt også?

Tidligere visninger:

  • tirsdag 15.09.20 Kl. 20:30
  • fredag 18.09.20 Kl. 13:00
  • søndag 20.09.20 Kl. 18:15