UNFORGIVEN

UNFORGIVEN

Regi:
Clint Eastwood
Lengde:
2t 12m
År:
1992
Medvirkende:
Clint Eastwood, Gene Hackman, Morgan Freeman
Land:
USA
Språk:
Engelsk tale, utekstet
Aldersgrense:
15 år
Distribusjon:
Cinematekene
Tilhører tema:
Cinematekene i Norge

UNFORGIVEN er en sterk og dramatisk meditasjon over det gamle vesten, mytene og heltene.

William Munny (Clint Eastwood) har en fortid som iskald revolvermann og tilbringer sine gamle dager som grisefarmer. Da en ung jypling dukker opp og ber ham bli med for å lete opp en cowboy som skal ha lemlestet en prostituert ved et bordell i den lille byen Big Whiskey, nøler Munny. Men til slutt blir han med og ankommer Big Whiskey der sheriffen «Little Bill» Daggett ser med ublide øyne på alle tilreisende hodejegere.

UNFORGIVEN er westernfilmen som ble utropt til klassiker allerede før den hadde hatt premiere, og som likefullt innfridde forventningene. Eastwood trenger inn i selve voldens psykologi, når han tar et kraftig oppgjør med såvel western-sjangerens voldsromantikk som sin egen mytologiske skikkelse innenfor samme sjanger. Sjelden har avsløringen av revolvermennenes nedrighet vært så konsekvent og uglamorøs som her.

Filmen står fortsatt som en av Eastwoods største suksesser og filmen vant fire Oscars i 1993, blant annet prisene for beste film, beste regissør og beste mannlige birolle til Gene Hackman.

NB: Filmen er utekstet.

Tidligere visninger:

  • onsdag 04.11.20 Kl. 18:30
  • søndag 08.11.20 Kl. 20:30