Ingmar Bergman 100 år: Tystnaden

Ingmar Bergman 100 år: Tystnaden

Regi:
Ingmar Bergman
Lengde:
1t 36m
År:
1963
Originaltittel:
Tystnaden
Manus:
Ingmar Bergman
Medvirkende:
Gunnel Lindblom, Ingrid Thulin, Jörgen Lindström
Foto:
Sven Nykvist
Land:
Sverige
Språk:
Svensk (engelsk tekst)
Tilhører tema:
Ingmar Bergman 100 år

Den tredje filmen i en mesterlig trilogi som begynte med Som i et speil, og fortsatte med Nattverdsgjestene.

Med tanke på trilogiens religiøse tema er det kanskje naturlig å tolke tittelen som en allusjon til den kristne Guds fravær. Men ser man på filmens handling, kan man også forstå TYSNADEN som et begrep for den type kvelende taushet som oppstår i et forhold der partene ikke makter å kommunisere.

Filmen handler om Anna, sønnen Johan, og Annas eldre søster Ester, som er på vei hjem etter et lengre utenlandsopphold. På grunn av Esters sykdom – det antydes at hun er dødssyk – blir de nødt til å avbryte reisen. De går av toget i en by i Sentral-Europa og tar inn på et hotell. 

Konflikten ligger i det spente forholdet mellom den livsglade Anna og den syke Ester. Ester er sjalu på Annas vitalitet og tar det ut gjennom å prøve å kontrollere henne. Anna føler, på sin side, at hun blir kvalt av søsterens tungsindighet, og bruker sin livslyst til å gjøre opprør mot alt hva søsteren står for. Disse sterke motsetningene gjør dem ute av stand til å kommunisere, og resultatet blir en voldsom spenning som kommer til uttrykk gjennom tausheten.

TYSNADEN ble i sin tid kritisert for å være både anti-feministisk og pornografisk, og fikk av den grunn problemer med sensuren. Andre seere ser derimot som en av Bergmans mest stringente filmer, med en intensitet og et ubehag som sitter i lenge etterpå.

Merk: filmen vises med engelske undertekster.

Tidligere visninger:

  • onsdag 06.06.18 Kl. 17:45
  • torsdag 07.06.18 Kl. 18:00