Twin Peaks: Fire Walk with Me Se trailer

Twin Peaks: Fire Walk with Me

Regi:
David Lynch
Lengde:
2t 15m
År:
1992
Medvirkende:
Sheryl Lee, Moira Kelly, David Bowie, Chris Isaak, Harry Dean, Stanton Ray Wise, Kyle MacLachlan
Musikk:
Angelo Badalamenti
Land:
USA
Språk:
Engelsk tale med norsk tekst
Tilhører tema:
Retrospektiv: David Lynch

David Lynchs stemningsmettede og vakre prequel til "Twin Peaks".

Da TWIN PEAKS: FIRE WALK WITH ME (1992) hadde verdenspremiere i Cannes, ble den ansett for å være en kunstnerisk katastrofe; et signal om idétørke hos den ellers uforlignelige David Lynch, som tilsynelatende presset dråper ut av fjernsynsseriens suksess, uten å imøtekomme fansens forventninger. I ettertid har mange renvasket filmen, og i dag regnes den som et sentralt verk i Lynch-katalogen. FIRE WALK WITH ME er fortellingen om Laura Palmers siste dager på jorden. En nådeløs nedtelling mot døden, både et inderlig melodrama og en psykologisk grøsser; et høylydt helvete av en film, der Sheryl Lee bærer hovedrollen som om den var et tungt svart kors rundt halsen. Følelsene ligger utenpå ansiktet, alle uttrykk er plagsomt store og intense, men fordi hun spiller så nifst godt, finner vi en vei inn i marerittet.

Lynch spiller på kontraster. Blendende lys og bunnløst mørke. Spyttende flammer, så hete at man kjenner dem på huden, avløst av isnende situasjoner der rollefigurene virker fremmedgjorte overfor den stiliserte iscenesettelsen. Skrålende latter, etterfulgt av primalskrik og trøstesløs gråt. Virkeligheter som glir over i drøm. Bak all denne audiovisuelle “støyen” hos Lynch, finner man rollefigurer som er drevet av grunnleggende behov; lykkejegere som drømmer om et bedre sted, men aldri mister troen på at verden kan være harmonisk og skjønn. Menneskene spiller og fremfører for tilskueren, seg selv og alle andre, uten klare tanker hva som er det egentlige. Laura Palmer er farens øyensten og Bobs voldtektsoffer, byens Florence Nightingale og en narkoman hore. I motsetning til andre Lynch-protagonister – som Dale Cooper, Jeffrey Beaumont og Sailor & Lula – har Laura slukket lommelykten, akseptert skjebnen – med et uhyggelig klarsyn. Hun ser ingen annen utvei enn å gi etter for ondskapens kraft, og siden vi alle kjenner avslutningen – wrapped in plastic – lades hver eneste scene med et intenst nærvær av død.

FIRE WALK WITH ME er en av de frykteligste og samtidig vakreste filmene som er laget om avhengighet og fortapelse; om mennesker som erkjenner undergangen mens den utspiller seg foran øynene deres.

Omtalen er hentet fra Montages.no

Tidligere visninger:

  • lørdag 20.05.17 Kl. 19:45
  • søndag 21.05.17 Kl. 19:45