THE BLESSED

THE BLESSED

Regi:
Sofie Djama
Lengde:
1t 42m
År:
2017
Originaltittel:
Les bienheureux
Land:
Algerie, Frankrike, Belgia
Språk:
Arabisk / Fransk (engelske tekster)
Tilhører tema:
Trap presenterer

Å våge å leve - en samtale om frihet, vandring og kjærlighet.

Regissør Sofia Djamas første spillefilm foregår i den algeriske hovedstaden Alger, noen år etter borgerkrigen som endte i 2005. Amal og Samir gjør seg klare til å feire sin tjuende bryllupsdag, mens de diskuterer hvordan leve videre. Amal snakker om tapte illusjoner og vil forlate landet, og Samir om å fortsatt bygge et liv i hjemlandet.

Samtidig vandrer sønnen Fahim og vennene hans rundt i Algers gater, hvor svart humor og hasj hjelper dem å holde rastløsheten i sjakk. Dette fortelles fortettet over en, for alle tre, dramatisk natt i et tydelig utrygt Alger.

Filmen ble belønnet med tre priser ved filmfestivalen i Venezia 2017.

Å forlate hjem, familie og venner, og smaker, duft og lyder tilhørende et spesielt sted, det skaper savn. Etter et liv basert i omveltninger, hvordan kan en slik erfaring leges? Er å dra tilbake fortsatt et alternativ, eller er utholdenhet eneste vei videre?

Denne stadige erfaringen gir fragmenterte familier og identiteter, men også nye kulturer, språk, måter å vise motstand og måter å finne tilhold på. Styrken og oppfinnsomheten som ligger i hvordan bringe fortid og nåtid sammen ligger i kjernen hos alle diasporagrupper. Dette er nøkkelsettet som holder familier som har erfart enten tvungen eller frivillig migrasjon sammen.

Dilemmaene er å ta og føle på i de to filmene vi her viser. THE BLESSED forteller om kostnadene ved å bli eller å dra, mens dokumentarfilmen GLOBAL FAMILY (vises på Verdensteatret mandag 8. oktober) lar oss møte en somalisk familie spredt over tre land, med konsekvensene det innebærer.

Serien presenteres av TrAP (Transnational Arts Production), en uavhengig kunstprodusent og pådriver for økt mangfold i norsk kulturliv. Programmet er satt sammen av Hanan Benammar og Brynjar Bjerkem.

Tidligere visninger:

  • tirsdag 09.10.18 Kl. 18:00