GLOBAL FAMILY

GLOBAL FAMILY

Regi:
Mélanie Andernach, Andreas Köhler
Lengde:
1t 28m
År:
2018
Land:
Tyskland, Etiopia
Språk:
Somali tale (engelske tekster)
Tilhører tema:
Trap presenterer

Å våge å leve - en samtale om frihet, vandring og kjærlighet.

Shaash-familien er blitt spredt over hele verden, som følge av borgerkrigen i Somalia. Nå ønsker familiens eldste, 88 år gamle Imra, å forlate sitt eksil i Etiopia. Men hvor skal hun dra? Og hvor kan hun få opphold? Familien og hennes tre godt voksne sønner prøver å stille opp for hverandre, selv om en hel verden skiller dem. For første gang siden oppbruddet må hele slekten av tre generasjoner komme sammen for å løse denne floken og finne et nytt hjem til bestemor.

En dokumentar preget av oppriktig innsikt gjort av de tyske regissørene Melanie Andernach og Andreas Köhler.

Innledning til filmen holdes av Saynab Mikalsen. Hun har kalt Norge sitt hjem i 28 år – før dette bodde hun i en flyktningleir i fire år, etter å ha flyktet fra Somalia som åtteåring. De siste 32 årene har hun prøvd å finne tilhørighet et sted, etter opprivende flukt. Saynab bor i Tromsø og er avdelingsleder for organisasjonen Seif.

--

Å forlate hjem, familie og venner, og smaker, duft og lyder tilhørende et spesielt sted, det skaper savn. Etter et liv basert i omveltninger, hvordan kan en slik erfaring leges? Er å dra tilbake fortsatt et alternativ, eller er utholdenhet eneste vei videre? Denne stadige erfaringen gir fragmenterte familier og identiteter, men også nye kulturer, språk, måter å vise motstand og måter å finne tilhold på. Styrken og oppfinnsomheten som ligger i hvordan bringe fortid og nåtid sammen ligger i kjernen hos alle diasporagrupper. Dette er nøkkelsettet som holder familier som har erfart enten tvungen eller frivillig migrasjon sammen.

Dilemmaene er å ta og føle på i de to filmene vi viser her. THE BLESSED (vises på Verdensteatret tirsdag 9. oktober), forteller om kostnadene ved å bli eller å dra, mens dokumentarfilmen GLOBAL FAMILY lar oss møte en somalisk familie spredt over tre land, med de konsekvensene det innebærer.

Serien presenteres av TrAP (Transnational Arts Production), en uavhengig kunstprodusent og pådriver for økt mangfold i norsk kulturliv. Programmet er satt sammen av Hanan Benammar og Brynjar Bjerkem.

Tidligere visninger:

  • mandag 08.10.18 Kl. 19:00