TOVE Se trailer

TOVE

Regi:
Zaida Bergroth
Lengde:
1t 55 min
År:
2020
Medvirkende:
Alma Pöysti, Krista Kosonen, Shanti Roney, Joanna Haartti
Land:
Finland, Sverige
Språk:
Svensk tale (norsk tekst)
Aldersgrense:
Tillatt for alle

Den fantastiske historien om Tove Jansson, skaperen av Mummitrollet. Finlands offisielle Oscar-bidrag!

Helsinki, 1945. Krigen er over og kunstneren Tove Jansson er fylt med en følelse av frihet både i kunsten og i det sosiale livet. For Tove preges perioden av moderne kunst, ville fester og et åpent forhold til den gifte politikeren Atos Wirtanen. Hennes lengsel etter frihet blir testet når hun møter teatersjef Vivica Bandler. Toves kjærlighet til Vivica er elektrisk og altomfattende, men Tove begynner å innse at kjærligheten hun virkelig lengter etter, må besvares.

Mens hun sliter med privatlivet sitt, tar hennes kreative innsats henne i en uventet retning. Hun drømmer om å bli en berømt kunstner, men sideprosjektet som begynte som en melankolsk og fremtredende historie i et bomberom begynner mer og mer å leve sitt eget liv. Inspirert av sitt eget liv og forhold skaper hun den fortryllede verdenen til Mummitrollet, og når historiene spres over hele verden, gir de berømmelse og rikdom til skaperen.

I bøker, skuespill og daglige tegneserier i den internasjonale avisen Evening News skapes historier som fremdeles gjør folk lykkelige over hele verden i dag. Når Tove begynner å finne sin kunstneriske identitet, må hun også lære å finne seg selv. Hennes kjærlighet til Vivica er et hinder for hennes sanne frihet, og bare ved å bryte med Vivica kan hun bli virkelig fri. Tove er et engasjerende drama om en ikonisk kunstners kreative energi og hennes turbulente jakt på identitet, begjær og frihet.

«Et svært vellykket portrett av en person som går sine egne veier. En åpenbaring for alle.» - Dagsavisen, terningkast 5

Innledning ved Ida Løken Valkeapää – skuespiller og scenekunstner bosatt i Tromsø. Hun er utdannet ved Teaterhögskolan i Helsingfors, Svenska institutionen for skådespelarkonst 1997-01, og har jobbet med teater både i Finland, Sverige og Norge. Ida jobber for tiden blant annet med et norsk-finsk scenekunstprosjekt sammen med komponist Anna Suomivuori Aardalen og scenograf Milja Salovaara, som undersøker katastrofen som fenomen med Tove Jansson som inspirasjon. Sommeren 2018 tilbragte Ida en uke i Tove Janssons sommerparadis, på øya Klovharun.

Tidligere visninger:

  • onsdag 28.04.21 Kl. 13:00
  • torsdag 29.04.21 Kl. 21:15
  • fredag 30.04.21 Kl. 13:00
  • onsdag 13.10.21 Kl. 18:00