Tom of Finland m/ innledning fra Per Helge Nylund Se trailer

Tom of Finland m/ innledning fra Per Helge Nylund

Regi:
Dome Karukoski
Lengde:
1t 51m
År:
2017
Manus:
Aleksi Bardy
Medvirkende:
Jakob Oftebro, Pekka Strang, Werner Daehn, Þorsteinn Bachmann
Land:
Finland, Danmark, Tyskland
Språk:
Engelsk / Finsk / Tysk (norsk tekst)
Tilhører tema:
Månedens film

Historien om en av 1900-tallets mest betydningsfulle kunstnere.

TOM OF FINLAND forteller historien om en ikonisk kunstner og modig forkjemper for homofiles rettigheter.

Den dekorerte offiseren Touko Laaksonen vender hjem etter en pregende, men heroisk innsats i andre verdenskrig. Livet i et fredelig Finland viser seg imidlertid ikke å være særlig gjestmildt. Han opplever utbredt undertrykkelse av homofile, og menn i hans krets blir presset til å gifte seg med kvinner og stifte familier for å bli akseptert i samfunnet. Touko søker tilflukt i kunsten, og spesialiserer seg på homoerotiske tegninger av muskuløse menn i fri utfoldelse. Hans verker ble berømte under signaturen "Tom of Finland".

Til den første visningen av TOM OF FINLAND søndag 8. oktober har vi vært så heldige å få Per Helge Nylund (bildet) til å innlede! Hvem kunne passet bedre? Per Helge er tromsøværing, lærhomo, museumsmann og kulturformidler – og dessuten medlem av stiftelsen Tom of Finland foundation som forvalter de aller fleste av Toms bilder.

Per Helge kommer for å fortelle litt om den finske reklametegneren som først ga verden et nytt syn på den homofile subkulturen, og som nå også langsomt endrer den stereotype oppfatninga av Finland. I hans hjemland blir han feira og løfta fram ved Finlands 100 års-jubileum som selvstendig stat. Touko Laaksonen – Tom of Finland - gikk fra undergrunnskunstner til homoikon – kan han også bli nasjonalikon?

Tidligere visninger:

  • søndag 08.10.17 Kl. 21:00