FIRST REFORMED Se trailer

FIRST REFORMED

Regi:
Paul Schrader
Lengde:
1t 52m
År:
2017
Manus:
Paul Schrader
Medvirkende:
Ethan Hawke, Amanda Seyfried, Philip Ettinger, Cedric Antonio Kyles, Michael Gaston, Victoria Hill
Land:
USA
Språk:
Engelsk (utekstet)
Aldersgrense:
15 år

Paul Schraders mesterlige comeback First Reformed er et nådeløst innlegg i klimadebatten. Svært mange kritikere hadde filmen på sine «best of 2018»-lister.

Pastor Toller (Ethan Hawke) er prest i den lille kirken First Reformed i en avsidesliggende by nord i delstaten New York. Når vi møter Toller har han nettopp påbegynt et dagbok-eksperiment, som skal hjelpe ham med å reflektere over sin skrøpelige eksistens etter at sønnen døde i Irak og hans kone forlot ham. Den lille kirken Toller har ansvar for er i ferd med å forfalle: Orgelet virker ikke, toalettene er tette og gravsteinene velter i snøen. Det meste av tiden bruker han til å være vaktmester og betjene suvenirsalget i kirken. Den alkoholiserte presten har ikke mye å leve for, men kirkens 250-årsjubileum nærmer seg, og han presses til å holde fanen høyt i en ellers meningsløs tilværelse.

En dag oppsøkes han av den mystiske og høygravide Mary (Amanda Seyfried) og hennes mann, den miljødeprimerte aktivisten Michael (Philip Ettinger). Pastoren røskes ut av den døsige tilstanden, hvor religion ser ut til å ha blitt et middel for selvskading og selvdisiplin mer enn noe annet. Michaels profetier om at miljøkrisen er første steg i apokalypsen får Toller til å tvile på egen tro.

Tidlig i sin karriere skrev Paul Schrader to av de mest sentrale og omdiskuterte manusene i nyere amerikansk filmhistorie, Taxi Driver og Raging Bull – begge regissert av Martin Scorsese. En rekke kritikere har trukket paralleller mellom de to nevnte mesterverkene og FIRST REFORMED. Nevnt i samme åndedrett som den plagede Vietnam-veteranen Travis Bickle (Taxi Driver) og bokseren Jake LaMotta (Raging Bull) kan historien om den tvilende og fordervede pastor Toller, som er selve legemliggjørelsen av klodens forfall, nærmest fremstå som det avsluttende kapittelet i en trilogi.

Merk: filmen vises uten norske undertekster.

Filmvisningen er en del av Tromsø internasjonale kirkefestival.
Innledning ved Carl Arne Løchen Arnesen fra Tromsø Filmklubb.

Tidligere visninger:

  • torsdag 31.10.19 Kl. 18:30