THE TRUMAN SHOW

THE TRUMAN SHOW

Regi:
Peter Weir
Lengde:
1t 43m
År:
1998
Medvirkende:
Jim Carrey, Laura Linney, Noah Emmerich
Land:
USA
Språk:
Engelsk (norsk tekst)
Tilhører tema:
Tromsø Filmklubb

We accept the reality of the world with which we’re presented. It’s as simple as that.

Truman Burbank lever et tilsynelatende normalt liv sammen med sin kone i idylliske Seahaven. Livet er preget av rutine og stabilitet, og Truman ønsker å bryte ut av denne tilværelsen. En dag faller en lyskaster fra himmelen og setter i gang en serie hendelser som får Truman til å lure på om alt han kjenner bare er en konstruksjon.

Følelsen av å bli iakttatt, og at alt rundt en er en konstruksjon er nok en følelse mange kan kjenne seg igjen i. THE TRUMAN SHOW tar dette konseptet til sitt ytterste ekstrem, og presenterer en verden hvor alt er formet rundt et individ, for omverdenens lyst og fornøyelse. Filmen var en stor suksess da den kom, men ble av noen avskrevet som en lettvekter. Filmen fungerer både som skarp mediesatire og et eksistensielt verk med sterke religiøse overtoner som skildrer et tilsynelatende utopisk samfunn gjennom en kommersiell prisme. Filmen spådde mye av reality-kulturen som skulle dominere tv-skjermen de neste tiårene.

Regissøren Peter Weir (Witness, Gallipoli) tilfører filmen et lettbeint driv og tar i bruk en mengde innovative kamerateknikker for å forsterke den lett paranoide følelsen som Truman Burbank føler. Filmen vender også blikket mot oss som seere, og stiller spørsmål ved vår egen glede av dette.

- Carl Arne Løchen Arnesen

Trivia: Jim Carrey vant Golden Globe for beste skuespiller i kategorien “Drama”. Dette er eneste gangen siden 1960 at vinneren av denne prisen ikke engang ble nominert til Oscar for beste hovedrolle.

Filmen vises av Tromsø Filmklubb. Billetter og medlemskap til filmklubben kan kjøpes i døra foran hver visning.

Tidligere visninger:

  • onsdag 05.02.20 Kl. 21:00