The Phantom of The Opera

The Phantom of The Opera

Regi:
Rupert Julian
Lengde:
1 time, 33 min.
År:
1925
Medvirkende:
Lon Chaney, Mary Philbin, Norman Kerry, Arthur Edmund Carewe, Gibson Gowland, Sohn St. Polis, Snitz Edwards
Musikk:
Alloy Orchestra
Land:
USA
Språk:
Engelske tekstplakater
Tilhører tema:
Stumfilmdager 2013

Skrekk-klassiker med eksklusivt musikalsk følge.

En mystisk og maskekledt skikkelse vandrer i skyggene i Paris’ operahus, og skaper skrekk og uhygge. Det er Erik «The Phantom», og bak masken skjules et deformert og uhyggelig ansikt, som har fått han til å leve i skjul i operaens mørke kjeller. Han har lagt sin elsk på sangerinnen Christine, og i mørket gir han henne i hemmelighet sangleksjoner. Han vil nemlig hjelpe henne med å bli operaens prima donna, framfor førstevalget Carlotta. Når Christine ikke får være førstedame, blir Erik rasende, sprer gru og får en lysekrone til å ramle ned på scenen under en forestilling! Han kidnapper Christine ned i den mørke kjelleren, og erklærer sin kjærlighet til henne. Christine klarer å ta masken av Erik, og hans heslige åsyn kommer for dagen – til begges forferdelse. Da kommer hennes forlovede Raul og hans kompanjong til unnsetning, og de blir fanget i operafantomets klør...

Rupert Julians The Phantom of the Opera ble en stor kinosuksess, og banet vei for senere skrekkfilmer, som «Dracula» og «Frankenstein». MGM-stjernen Lon Chaney gjør en av horror-sjangerens mest legendariske tolkninger i hovedrollen som Erik «The Phantom», og den karakteristiske sminken er hans egen kreasjon.

ALLOY ORCHESTRA

Det amerikanske tremannsorkesteret Alloy Orchestra har gjennom mange år spesialisert seg i å komponere og spille til klassiske stumfilmer. Med base i Cambridge, Massachusetts, har de siden oppstarten i 1990 kreert sine helt spesielle lydspor til en rekke av stumfilmtidens kjente og mindre kjente filmer. Medlemmene Terry Donahue, Ken Winokur og Roger Miller trakterer instrumenter som trekkspill, synth, trommer og perkusjon, sag, klarinett – samt en rekke uspesifserte instrumenter laget av skrammel og skrot. Av dette skaper de skranglete og sjelfull musikk som skaper nye rammer til filmer fra tidlig i forrige århundre. Alloy Orchestra har samarbeidet med noen av verdens største og viktigste filmarkiv i arbeidet med å skape ny musikk til stumfilm; George Eastman House, British Film Institute, Paramount Pictures og The Douring Coorporation. Dette gjør at de kan spille til de beste filmkopiene som er å oppdrive, og gir publikum optimale film- og musikkopplevelser. Bandet har utviklet sin helt egen stil, og musikerne kan med sine særegne instrumenter framstille lyden av alt fra franske symfonier, tyske varietéband til livsfarlige tigre og angrep fra det ytre rom. På reportoaret sitt har de blant annet klassiske filmer som «Metropolis» (Fritz Lang), «Mannen med filmkameraet» (Vsevolod Pudovkin), «Generalen» (Charlie Chaplin). På Stumfilmdager skal de spille til Rupert Julians horror-klassiker The Phantom of the Opera (1925).

Tidligere visninger:

  • fredag 16.09.11 Kl. 20:00