The Nail in the Boot

The Nail in the Boot

Regi:
Mikhail Kalatozov
Lengde:
54 min.
År:
1931
Originaltittel:
Lursmani cheqmashi
Medvirkende:
Aleksandr Zhaliashvili, Siko
Musikk:
Christian Hollingsæter, Jon-Eirik Boska, Andrey Iudin, Evgenia Ustinova
Land:
Sovjetunionen
Språk:
Russiske tekstplakater / Engelske undertekster
Tilhører tema:
Stumfilmdager 2013

Sovjetisk propaganda-mesterverk og krigsallegori, til musikk av et spesialkomponert lag av norske og russiske musikere.

Mikhail Kalatozovs The Nail in the Boot var laget som propaganda: Den handler om en russisk soldat som mislykkes i å hente hjelp til et tog med krigsmateriell, fordi støvlene hans er i så dårlig forfatning. Han stilles for krigsrett, men protesterer og antyder at han er utsatt for sabotasje av støvlemakerne. Den sovjetiske sensuren var ikke begeistret verken for budskapet eller filmspråket. Sett med dagens øyne er The Nail in the Boot en intens og fengslende film med heftig klipping, nærbilder og dristige kameravinkler, særlig i scenene fra slagmarken.

Mikhail Kalatozov (1903–1973 ) var en sovjetisk filmskaper fra Georgia. Han tilhørte samme generasjon av filmskapere som Sergej Eisenstein og Lev Kulesjov, var kameramann for sistnevnte og tilknyttet Goskinpromstudioet i Tbilisi. Hans film «Tranene Flyr» var den første russiske film som ble nominert til Gullpalmen i Cannes.

CHRISTIAN HOLLINGSÆTER, JON-EIRIK BOSKA, ANDREY IUDIN, EVGENIA USTINOVA

Musikken til The Nail in the Boot ble spesialkomponert til TIFF 2013. Tromsømusikerne Christian Hollingsæter og Jon-Eirik Boska, jobbet ei uke sammen med russiske Andrey Iudin og Evgenia Ustiova fra Petrozavodsk, og ble urframført for full sal på Verdensteatret. I et elektronisk rammeverk med stort rom for improvisasjon, maler de fire artistene nye lydbilder til Kalatozovs intense krigsdrama.

Forestillingen er støttet av BarentsKult, og etter Stumfilmdager skal den på turné i Russland.

Tidligere visninger:

  • lørdag 07.09.13 Kl. 20:00