The Man Who Shot Liberty Valance Se trailer

The Man Who Shot Liberty Valance

Regi:
John Ford
Lengde:
2t 3m
År:
1962
Medvirkende:
John Wayne, James Stewart, Lee Marvin, Vera Miles
Land:
USA
Språk:
Engelsk tale (utekstet)
Tilhører tema:
Cinematekene i Norge

John Fords ultimate western-klassiker, med James Stewart og John Wayne!

THE MAN WHO SHOT LIBERTY VALANCE ble John Fords siste store western, og kanskje den definitive oppsummeringen av hele sjangeren, av regissøren som framfor noen definerte den. Fra den første ”klassiske” western Stagecoach (1939), via Fort Apache (1948) og The Searchers (1956); Fords filmer står igjen som monumentale, ikke bare i sjangerhistorien, men i filmhistorien generelt.

THE MAN WHO SHOT LIBERTY VALANCE tar som så mange andre westerns for seg møtet mellom det siviliserte øst og ”the frontier” i vest, hvor makta rår ved hjelp av kuler og hvor hver mann må løse sine egne problemer. Hit kommer den unge advokaten Ransom Stoddard, og finner seg umiddelbart overfalt av områdets svøpe, den svært brutale revolvermannen Liberty Valance. Stoddard holder sine idealer høyt hevet; han vil kjempe sine slag med argumenter, ikke revolveren. Den kyniske, gammeldagse og ensomme ulven Tom Doniphon prøver å forklare Stoddard at ”det er ikke slik det fungerer her ute”, men Stoddard står på sitt, enn så lenge. Han blir en forgrunnsfigur i kampen for statsdannelse, for trygghet for vanlige folk som vil skape et samfunn langs jernbanen som strekker seg stadig lenger mot vest. Motstanderne er de store kvegdriverne, som vil beholde området som fritt territorium for virksomheten sin, og dermed drive ut nybyggerne. Valance befinner seg også i stridens eple, som profesjonell revolvermann for kvegkaksene, og med personlig nag til Stoddard uoppgjort...

John Waynes Doniphon står, sitter, går og snakker som en bauta over det gamle ville vesten, uten tro på lovtekster og skolegang. Men han er gammel, og vet at nye tider er i ferd med å komme. Han ser at folk som Stoddard kommer til å ta over, og må langsomt og motvillig resignere. Figuren framstår til slutt hjerteskjærende tragisk, både som person og som symbol på det gamle vesten. Blant de øvrige rollene er det verdt å merke seg Lee Marvin som Liberty Valance, som nær sagt som vanlig briljerer, og ikke minst John Carradine (far til David, Keith og Robert) i en scenestjelende opptreden som agitator for kvegeiernes frie territorier.

Merk: filmen vises uten norske undertekster.

Tidligere visninger:

  • torsdag 11.10.18 Kl. 18:00
  • mandag 15.10.18 Kl. 20:15
  • tirsdag 23.10.18 Kl. 13:00