Åpningsforestilling: The Lodger / Live: Wako

Åpningsforestilling: The Lodger / Live: Wako

Regi:
Alfred Hitchcock
Lengde:
1t 32 min
År:
1927
Medvirkende:
June Tripp, Ivor Novello, Marie Ault
Musikk:
Live: Wako
Land:
Storbritannia
Språk:
Stumfilm

Velkommen til åpningsforestilling for Stumfilmdager 2022!

Bli med til et mystisk og tåkefullt London. Med denne intense thrilleren fikk Alfred Hitchcocks sitt internasjonale gjennombrudd. Filmen ble hyllet av både publikum og kritikere.

Londons tåkelagte gater blir terrorisert av en Jack the Ripper-lignende seriemorder, kalt The Avenger. Morderens ofre er unge blonde kvinner. En mystisk mann søker en kveld husrom hos ekteparet Bunting. Deres datter Daisy er forlovet med politimannen som etterforsker mordgåten, og når den underlige leieboeren også viser tydelig interesse for den unge datteren, blir mistanken styrket…

The Lodger er Hitchcocks første thriller og med filmen ble en suksess både blant kritikere og publikum. Den regnes derfor for å være hans gjennombrudd som regissør. Filmen ble laget etter Hitchcocks opphold i Tyskland, og den er tydelig inspirert av tyske, ekspresjonistiske filmer som Dr. Caligaris Kabinett (1919) og Nosferatu (1922). Disse filmene bar preg av stiliserte bilder og sterke lyskontraster for å underbygge karakterenes ustabile psykologiske tilstand. The Lodger var så betydningsfull for den unge regissøren, at Hitchcock selv omtalte dette som sin første film, selv om det egentlig var hans tredje produksjon.

The Lodger er også den første filmen hvor Alfred Hitchcock opptrer i en cameo-rolle, som avisredaktør tidlig i handlingen. Han forklarte dette med at en av skuespillerne ikke var til stede under opptaket, og at han selv måtte ta rollen. Hitchcocks kone og medarbeider, Alma Reville, har også en birolle i filmen.

OM MUSIKERNE:

Med fem album og et hundretalls liveopptredener bak seg spiller Wako med en autoritet og personlighet som plasserer dem helt i front av nordisk jazz. De er stadig i kreativ utvikling, og har turnert i Europa både som kvartett, sammen med strykerne i Oslo Strings, samt med trompetvirtuos Arve Henriksen. Liveopptredenen er alltid nøye tilpasset publikum, miljø og musikalsk materiale, noe om gir både topp kvalitet og unike opplevelser til publikum.

Individuelt er musikerne også å se i prosjekter som spellemannsvinner Hegge, spellemannsnominerte Siril Malmedal Hauge og Megalodon Collective, samt andre band som Espen Berg trio, Kjetil Mulelid Trio og Trondheim Jazzorkester. 


Wako er:
Kjetil A. Mulelid - piano
Martin Myhre Olsen - saksofon
Bárður Reinert Poulsen - kontrabass
Simon Olderskog Albertsen - trommer


BILLETTER/FESTIVALPASS TIL STUMFILMDAGER 2022

Enkeltforestillinger: kr. 270,- (ordinær) / kr. 190,- (student/honnør/medlem*)

Festivalpass: kr. 525,- (ordinær) / kr. 425,- (student/honnør/medlem*)

* Medlem på Verdensteatret Cinemateket eller filmklubb.

Kjøp ditt festivalpass her!

Ta med en venn!

Tidligere visninger:

  • onsdag 27.04.22 Kl. 19:00