THE LAST DETAIL

THE LAST DETAIL

Regi:
Hal Ashby
Lengde:
1t 44m
År:
1973
Medvirkende:
Jack Nicholson, Otis Young, Randy Quaid, Clifton James
Land:
USA
Språk:
Engelsk (utekstet)
Aldersgrense:
15 år
Distribusjon:
Cinematekene
Tilhører tema:
Cinematekene i Norge

Jack Nicholson i en av sine beste roller – i en av de fineste, morsomste og mest velspilte 70-tallsfilmene.

Jack Nicholson var et hett navn tidlig på 70-tallet etter Easy Rider. Han tok selv initiativet til THE LAST DETAIL, som var så grov i språket at produksjonsselskapet Colombia først nektet å lansere den i USA. Men det var før Nicholson fikk prisen for beste mannlige hovedrolle i Cannes for en skuespillerprestasjon som var med på å definere hans mange rebelske karakterer i senere filmer.

Han har selv beskrevet dette som sin beste rolle og likte dårlig at den bare innbrakte ham en nominasjon til Oscar. Men filmen har mange kvaliteter i tillegg til hovedrolleinnehaveren. Den er en slags tragisk dramakomedie, full av vindskeiv sosialrealisme og besk samfunnskritikk. En brautende og slibrig marinefilm som samtidig er bittert «anti-marine». En morsom road movie og buddyfilm i opprør mot alle undertrykkende, urettferdige systemer, men uten retning på opprøret. Resultatet er blitt en sterk film om tapt uskyld.

De to marinesoldatene Buddusky (Nicholson) og Mulhall (Young) har fått i oppdrag å frakte en ung soldat til fengselet. Den 18 år gamle Meadows (Quaid) er dømt til åtte års fengsel for å ha rappet førti dollar fra en innsamlingsbøsse. Meadows skal tas for å statuere et eksempel. På veien blir de tre godt kjent, og vi får ta del i den indre konflikten de to fangevokterne opplever. De vet at gutten aldri kan vinne en kamp mot systemet og urettferdigheten, og bestemmer seg for å gi den unge fangen en smak på den friheten han snart må gi fra seg.

NB! Filmen vises uten undertekster.

Tidligere visninger:

  • onsdag 20.05.20 Kl. 20:30
  • fredag 22.05.20 Kl. 18:00
  • onsdag 27.05.20 Kl. 20:45