The Harder They Come

The Harder They Come

Regi:
Perry Henzell
Lengde:
1t 45min
År:
1973
Manus:
Perry Henzell og Trevor D. Rhone
Medvirkende:
Jimmy Cliff, Janet Bartley, Carl Bradshaw, Ras Daniel Heartman
Land:
Jamaica
Språk:
Engelsk (engelsk tekst)
Aldersgrense:
12 år
Tilhører tema:
Cinematekene i Norge

The Harder They Come er den ultimate reggae-filmen, og en klassisk historie om berømmelsens pris.

I en av de største filmsensasjonene fra 70-tallet spiller musikklegenden Jimmy Cliff den blakke, naive amatørmusikeren Ivan «Ivanhoe» Martin, som drar fra landsbygda til Kingston for å prøve lykken der. Han ender opp med å bli frastjålet alt han eier første dag i storbyen, og det tar ikke lang tid før han i desperasjon må ty til lyssky aktiviteter for å overleve. Snart har han både politiet og konkurrerende doplangere på nakken, samtidig som reggaestjerne-drømmen ser ut til å gå i oppfyllelse.

Regissør Perry Henzels usminkede reggae-epos var basert på ekte hendelser og viste hvordan mange artister ble behandlet i Jamaica på 70-tallet. Filmen er både en glitrende kriminalhistorie og ikke minst et skjellsettende øyeblikk i Jamaicas kulturhistorie: For første gang fikk jamaicanere se og høre seg selv på lerretet, og for det internasjonale publikummet ble filmen en inngang til en til da ukjent kultur. Gjennom filmens framstilling av Kingstons slumområder, Rastafaribevegelsen og ikke minst på grunn av soundtracket, skaptes stor interesse for øyas musikk og kultur over hele verden, og særlig i USA.

The Harder They Come er fortsatt en kompromissløs spenningsfilm og en milepæl i karibisk filmhistorie, med sin unike miks av slentrende blaxploitation, spaghetti-western-elementer og neorealistisk samvittighet. Jimmy Cliff, Desmond Dekker og Toots and the Maytals på soundtracket bidrar til filmens velfortjente status som rufsete og autentisk kultfilm.

Merk: filmen vises med engelske undertekster.

Tidligere visninger:

  • torsdag 03.11.22 Kl. 20:45
  • søndag 06.11.22 Kl. 18:00
  • tirsdag 08.11.22 Kl. 20:00