SESONGSTART: THE GODFATHER Se trailer

SESONGSTART: THE GODFATHER

Regi:
Francis Ford Coppola
Lengde:
2t 55m
År:
1972
Manus:
Francis Ford Coppola & Mario Puzo
Medvirkende:
Marlon Brando, Al Pacino, James Caan, Richard Castellano, Robert Duvall, Sterling Hayden
Land:
USA
Språk:
Engelsk / Italiensk (norsk tekst)
Aldersgrense:
15 år
Distribusjon:
Cinematekene
Arrangert av:
Cinemateket
Tilhører tema:
Cinematekene i Norge

Et av filmhistoriens mest elskede mesterverk har 50-års jubileum - tilbake på kino i nyrestaurert fantastisk 4K format!

THE GODFATHER, eller Gudfaren var Francis Ford Coppolas gjennombruddsfilm og første kapittel i sagaen om Corleone-familien.

Coppolas Gudfaren-trilogi skildrer Vito Corleone og hans families vei fra fattigdom og maktesløshet i en siciliansk landsby til rikdom og posisjon i USAs storbyer. Samlet er filmene et innsiktsfullt sosiologisk studium av vold, makt, ære, korrupsjon, rettferdighet og kriminalitet i Amerika, med den ærerike "familien" som en metafor på hvordan forretninger foretas i kapitalistiske firmaer med profitt som eneste mål.

Gudfaren-filmene står i tydelig gjeld til 1930-tallets gangsterfilmer, som for eksempel Scarface (1932) og Public Enemy (1931). Farger og utviklingen av spesialeffekter bidro imidlertid til å øke den dramatiske effekten av den kompromissløst realistiske skildringen av volden.

Corleone-familiens skjebne understrekes av Nino Rotas ledsagende toner. Spesielt vil man legge merke til det tilbakevendende "gudfaren-temaet", som gjennom variasjoner i tempo og toneart formidler de rådende stemninger i familien - det fungerer både som bryllupsvals og sørgemarsj - samtidig som det skaper en sammenbindende identitet i begge filmene.

Første del av trilogien sentreres rundt Corleone-familien i 1940-tallets New York, og i rollen som Don Vito Corleone finner vi Marlon Brando, som ble belønnet med sin andre Oscar for sin fantastiske rolleprestasjon.

THE GODFATHER i 4K er cinematekets åpningsfilm for høstsesongen og leder ved Verdensteatret John-Kristian Dalseth vil holde en innledning før visningen torsdag 18. august.

Tidligere visninger:

  • torsdag 18.08.22 Kl. 19:00