The Exorcist (Director's Cut) Se trailer

The Exorcist (Director's Cut)

Regi:
William Friedkin
Lengde:
2t 12min
År:
1973
Manus:
William Peter Blatty
Medvirkende:
Ellen Burstyn, Linda Blair, Max von Sydow, Jason Miller, Lee J. Cobb
Foto:
Owen Roizman
Land:
USA
Språk:
Engelsk (utekstet)
Tilhører tema:
Cinematekene i Norge

En av tidenes beste skrekkfilmer fyller 50 år!

Skuespillerinnen Chris MacNeill har flyttet med sin tolv år gamle datter Regan til Georgetown i forbindelse med en filminnspilling på byens universitet. En dag begynner Regan å endre personlighet. Hun blir uoppmerksom og stadig mer aggressiv. Legene tror først at hun har ADHD, men når hun rammes av merkelige kramper, blir stadig mer utagerende, og det til slutt ender med selvskading, kommer legene til kort.

I desperasjon kontakter Chris jesuittpresten og psykologen Daimen Karras for å høre om han kan foreta en eksorsisme. Karras, som sliter med troen, er naturligvis skeptisk, men går med på å møte Regan som en psykolog. Etter en rekke mystiske hendelser kontakter Karras til slutt kirken som sender eksorsisten Lankester Merrin. Når Merrin ankommer viser det seg fort at det som har tatt bolig i Regan er en gammel kjenning av ham. Nå begynner en kamp mellom liv og død, mellom himmel og helvete!

William Friedkin sammen med skuespiller Linda Blair under innspillingen av The Exorcist i 1972. Foto: Getty Images
William Friedkin sammen med skuespiller Linda Blair under innspillingen av The Exorcist i 1972. Foto: Getty Images

I anledning 50-årsjubileet har filmen gjennomgått en lekker digital nyrestaurering av både lyd og bilde, under oppsyn og godkjenning av regissør William Friedkin. Klassikeren har med andre ord aldri sett eller hørtes bedre ut!

7. august kom den triste beskjeden om at Friedkin var død, 87 år gammel. The Exorcist vil utvilsomt bli stående som en av regissørens aller største triumfer, sammen med andre klassikere som The French Connection (som ga han Oscar for beste regi) og Cruising.

Merk: Filmen vises uten norske undertekster.

Tidligere visninger:

  • fredag 01.09.23 Kl. 20:30
  • torsdag 07.09.23 Kl. 20:00