The Earrings of Madame de…

The Earrings of Madame de…

Lengde:
1t 45m
År:
1953
Originaltittel:
Madame de...
Manus:
Annette Wademant, Marcel Achard, Max Ophüls
Medvirkende:
Danielle Darrieux, Charles Boyer, Lia Di Leo, Vittorio De Sica,
Musikk:
Charles Van Parys, Oscar Straus
Land:
Frankrike, Italia
Språk:
Fransk, tyrkisk (engelsk tekst)
Distribusjon:
Cinematekene
Tilhører tema:
Cinematekene i Norge

Et par øredobber som stadig bytter eier er utgangspunkt for denne historien om ulykkelig kjærlighet, som regnes som en av Max Ophüls’ beste filmer. 

Louise selger i smug et par øredobber hun har fått av sin ektemann for å betale gjeld hun har opparbeidet med sin overdådige livsstil. Ektemannen kjøper øredobbene igjen, men denne gangen gir han dem til sin elskerinne, som så kvitter seg med dem slik at de havner hos en baron som deretter ved en tilfeldighet møter Louise… og slik fortsetter det. Øredobbene er sentrum i et virvar av økonomiske og kjødelige relasjoner som stadig blir mer dramatiske og omfattende.

 Max Ophüls var kjent for sin elegante stil og filmene hans har inspirert regissører som Stanley Kubrick og Paul Thomas Anderson. Fantastisk og luksuriøs scenografi ble filmet med tracking shots, imponerende dolly-bruk og andre utspekulerte kamerabevegelser. Til tross for denne ekstravagante stilen var tematikken enkel og ofte den samme i filmene: Lykken er kort, om den i det hele tatt fins? Kanskje den bare er en illusjon.

 Filmen er basert på en roman skrevet av Louise de Vilmorin fra 1951, men handlingen i både romanen og filmen er lagt til La belle époque (tiden mellom den fransk-prøyssiske krig og første verdenskrig). Forfatteren holdt sine hovedkarakterers etternavn hemmelig, slik skikken i denne sjangeren ofte var på slutten av 1800-tallet for å alludere til at historien var sann og at det dreide seg om ekte hendelser, og Ophüls valgte å følge opp dette i filmen. Ved flere anledninger er vi på nippet til å få vite navnet, men så drukner det i lyden av en vogn som kjører forbi eller annet støy, maskert på Ophüls’ sedvanlige elegante vis.

Merk: filmen vises med engelske undertekster. 

Tidligere visninger:

  • torsdag 26.04.18 Kl. 18:30
  • mandag 30.04.18 Kl. 18:30