The Dreamers (35mm) Se trailer

The Dreamers (35mm)

Regi:
Bernardo Bertolucci
Lengde:
1t 55m
År:
2003
Originaltittel:
The Dreamers
Manus:
Gilbert Adair
Medvirkende:
Michael Pitt, Eva Green, Louis Garrel
Land:
Storbritannia, Frankrike, Italia
Språk:
Engelsk, fransk (norsk tekst)

Sammen er alt mulig, sammen er ingenting forbudt.

Som filmelskende nykommer i Frankrike lar Matthew seg imponere av et folk som legger sin kino til et slott. Som så mange før seg, lar han seg henføre av filmens magi som en av de ivrigste publikummerne på Cinematheque Francaise. Og som alle andre blir han opprørt når kulturdepartementet velger å gi cinematekets grunnlegger, Henri Langlois, sparken. Under en demonstrasjon blir han kjent med to av de andre gjengangerne, nemlig tvillingparet Isabelle og Theo. Han blir invitert hjem til dem, og flytter ganske raskt inn på gjesterommet. 

Tvillingenes intellektuelle foreldre reiser fra byen og overlater den svære leiligheten til de tre unge. Theo og Isabelle ser ut til å ha et usedvanlig uanstrengt forhold seg imellom, og Matthew er ikke helt sikker på om det han ser er usunt og incestuøst eller bare et utslag av europeisk frigjorthet. Han er imidlertid sterkt tiltrukket av dem begge, og siden han vet minst like mye som dem om film, gjør han det skarpt i lekene deres og blir raskt en av dem.

Mange filmelskere vil se på THE DREAMERS som et kjærlighetsbrev til filmkunsten, og i stor grad til nettopp det spennende øyeblikket da det kunne virke som om filmkunstnernes rebeller fra den da nesten ti år gamle nye bølgen kunne stå i fremste rekke når arbeidere og intellektuelle gikk sammen for å gjøre verden til et bedre sted. 

Regissør Bernardo Bertolucci 

Bernardo Bertolucci (født 1940) debuterte selv som filmskaper i svært ung alder tidlig på sekstitallet. Hans tidlige karriere var preget av filmer som utforsket både personlige og politiske problemer, og filmer som "Fascisten" og "Edderkoppens strategi" (begge 1970) står enda som påler i italiensk og europeisk filmhistorie.

Sitt videste publikum nådde han kanskje med "Siste tango i Paris" (1972) og "1900" (1976), to filmer som av hver sine grunner skapte kontroverser og trakk folk til kinosalene. Vi kan også trygt slå fast at mange vil kjenne og beundre ham som regissør av "Den siste keiseren" (1987), en storslått film om Kinas (nettopp) siste keiser.

Siden den gang har filmene hans fått blandede kritikker, og mange trodde han hadde lagd sin siste film av interesse. Noen fattet likevel håp etter "Stealing Beauty" (1996), og med THE DREAMERS var han tilbake i toppform.

Filmen vises fra flott 35mm-format.

Tidligere visninger:

  • mandag 04.06.18 Kl. 18:00
  • fredag 08.06.18 Kl. 18:00